(Dagbladet): Forrige uke kom USAs president Donald Trump med en av sine klareste advarsler til Nord-Korea, da han sa at han hadde «sendt en armada» mot den lukkede diktaturstaten.
- Vi sender en armada. Veldig kraftige. Vi har undervannsbåter. Veldig kraftige, veldig mye kraftigere enn hangarskipet. Så mye kan jeg si dere …
Bløff
«Armadaen» Trump snakket om var hangarskipet USS Carl Vinson med støttefartøy
- Det Trump sa var veldig viktig for Sør-Koreas nasjonale sikkerhet. Dersom det var en løgn, så kommer ikke Sør-Korea til å stole på noe av det Trump sier så lenge han er president, sier Hong Joon-pyo, presidentkandidat i Sør-Korea, til Wall Street Journal.
«Har USA i likhet med Nord-Korea, som ofte beskyldes for å vise frem falske raketter under militærparader, nå også innført «bløffing» som en del av sin Nord-Korea-politikk?» spør den sørkoreanske avisa JoongAng Ilbo, ifølge CNN.
På vei til Australia
Problemet til Trump er at hangarskipet på ingen måte var på vei mot Nord-Korea. Snarere tvert i mot. Hangarskipet hadde kurs helt motsatt retning, mot Australia.
Trumps administrasjon skylder på en kommunikasjonsfeil mellom Pentagon og Det hvite hus. Årsaen skal være at de som har ansvaret for å følge med på hvor krigsskipet er, ikke fulgte opp ordrene.
Det var den 8.april den amerikanske stillehavskommandoen gikk ut med en uttalelse som sa at USS Carl Vinson skulle foralte Singapore og dra til de vestlige delene av Stillehavet.
Dette for å «vise styrke» i kjølvannet av Nord-Koreas gjentatte provokasjoner. Nord-Korea kalte handlingen «ikke noe annet enn en hensynsløs, aggresiv handling, som forverrer spenningen i regionen».
Situasjonen med hangarskipet fikk også ekspertene til å stusse.
- Dersom du truer dem og trusselen ikke er troverdig vil det undergrave det du forsøker å få gjort. Og det kan være den logiske konklusjonen av det som akkurat skjedde, sa Joel Wit ved tankesmia 38 North, som er tilknyttet USA-Korea-instituttet ved John Hopkins University.
Og i Sør-Korea klør både journalister, politikere og folk flest seg i hodet, ifølge Yang Moo-jin ved universitetet for Nord-Korea-studier til CNN.
- Hvordan kan USA forvente at sørkoreanerne skal stole på dem når lederen deres bløffer og overdriver? Sørkoreanerne ble veldig såret av kommentarene fra lederen til en nær alliert, sier Yang.
Forventer atomprøvesprengning
Spenningen på den koreanske halvøya er uansett stigende. Pyonyang advarte torsdag om at et forebyggende angrep fra USA vil føre til at USA og Sør-Korea blir «helt ødelagt på et øyeblikk».
I mars advarte tankesmia 38 North om at aktivitet ved Nord-Koreas hovedkvarter for atomprøvesprengninger, Pungyye-ri, antyder at diktaturstaten planlegger sin sjette atomprøesprengning.
I forrige uke meldte NBC News at amerikanske myndigheter er foreberedt, og kan gjennomføre et rakettangrep mot Nord-Korea, dersom de er overbevist om at Nord-Korea vil gjennomføre nok en pøvesprengning av atomvåpen.
Det fikk nordkoreanerne til å gå hardt ut.
- Situasjonen på Korea-halvøya er nå i en ond sirkel. Nord-Korea vil gjennomføre atomprøvesprengninger når vi har lyst, sa viseutenriksminister Han Song Ryol.