Å bruke forskjellige stekepanner til ulike formål er ikke en selvfølge for de fleste av oss. Men det er nemlig slik at hver enkelt stekepanne har sitt bruksområde, og at valg av riktig stekepanne til ditt bruk faktisk er avgjørende for hvor god maten blir – for ikke å glemme hvor ofte du er nødt til å bytte ut stekepannene dine!
Men hvordan vet man egentlig om man bruker riktig stekepanne? Og hvilke det er verdt å investere i?
Vel, alt kommer an på bruk; hva du skal bruke den til og hvordan du bruker den! Vi tok en prat med Ole Johan Solberg, kategorisjef på kjøkkenutstyr hos Tilbords, om hvordan du velger riktig stekepanne til akkurat deg og din familie.
- Hoveddelen av markedet ligger på belagte panner
Som sagt er det ikke det samme hvilken stekepanne du bruker. En god stekepanne vil både gi bedre smak og spare deg for en del unødvendige utbyttinger forklarer Solberg.
- Det viktigste når du kjøper stekepanne er at den har en tykk og god bunn. Dette sikrer en rask og jevn oppvarming. Dernest må man bestemme seg for materiale og om man vil ha med eller uten belegg, sier Solberg og legger til:
- Noen ting skal stekes veldig hardt og på høy temperatur, da er det lurt å bruke støpejernpanner, mens andre ting skal stekes på lavere temperatur, da er det bedre med belagte panner.
Solberg forteller at de fleste kjøper belagte panner – og at det finnes mange typer belegg – men at de beste beleggene kommer fra merkevaren Teflon.
- Det som er bra med belagte panner er at de er enkle å rengjøre og ting fester seg ikke til bunnen. Så de er godt egnet til å steke alle typer mat som lett klister seg til bunn og svir seg, som for eksempel speilegg, omelett og ting med sukker i.
Teflon- eller stålstekepanne?
Med andre ord er en Teflon stekepanne et «must» i en hver husholdning. I tillegg til å være lett å vaske, er teflon ifølge Solberg lettere å bruke, holde og bevege.
- Stekepannen med non-stick belegg fra Teflon er min favorittpanne, spesielt ettersom den gir et godt stekeresultat, er enkel å bruke og å rengjøre. Pluss at de fleste modellene kan vaskes i maskin, forklarer Solberg og fortsetter:
- Stålstekepanner uten belegg derimot er mye mer holdbare, men utfordringen er temperaturstyring og at ting svir seg lettere. Er du flink på kjøkkenet og nøye med hvordan og på hvilken varme du steker, kan du fint ha en stålstekepanne.
Med andre ord er både stål- og Teflon-panner av god kvalitet et godt valg. Er du mindre rutinert på varme og temperaturstyring er teflon det mer riktige valget for deg. Men husk, teperaturstyring er viktig!
- Mange har veldig dårlig tid når de kommer hjem fra jobb og vil bare få maten ferdig så fort som mulig, så de skrur på varmen på fult. Da risikerer man svidd mat og ødelagt belegg. Skru heller ned varmen når pannen har varmet seg opp og stek på lavere varme for å ta best vare på stekepannen.
Disse stekepannene bør enhver husholdning ha
Når du har valgt riktig material til ditt bruk, må du også velge type stekepanne. For modellene er mange; noen er flate, noen med høy kant og andre med rifler. Og ikke minst kommer alle stekepannene i forskjellige størrelser.
- Når det kommer til størrelse syns jeg alle bør ha en standard 28 cm. Den kan brukes til alt mulig. Man burde også ha en liten 20 eller 24 cm hvis man skal lage speilegg/omelett eller middag til en person, sier Solberg, og legger til:
- Når det er sagt vil jeg anbefale alle en sautéstekepanne – en stekepanne med høy kant og gjerne et lokk. Den egner seg godt når man skal steke ting som det skal tilsettes veske eller hvis du skal steke store mengder mat.
En annen modell som Solberg mener enhver husholdning bør ha er en stekepanne i støpejern eller en grillstekepanne.
1. Ultimate sautépanne fra Sabor, 2. Titanium sautépanne fra Sabor, 3. Professional Plus teflon stekepanne fra Kitchen Essentials, 4. Grillstekepanne fra Ironpan, 5. Master teflon stekepanne fra Kitchen Essentials, 6. Sammi teflon stekepanne 24 cm fra Kitchen Essentials, 7. Støpejernspanne fra Le Creuset.
– Disse tåler høy temperatur og er også fine å ha til kjøtt blant annet, forteller Solberg og fortsetter:
-Vi har også et alternativ til støpejern, dersom man vil ha en lettere variant, som heter Sabor Titanium Induction. Det er en støpt aluminium panne som kombinerer fordelene med aluminium med fordelene til støpejern. Den er velegnet til å steke det meste. Det er vår beste stekepanne da den dekker et vidt bruksspenn.
Unngå disse stekepannetabbene!
Og sist, men ikke minst, når du har valgt deg de riktige stekepannene, handler det om å behandle dem riktig. For det er mulig å gjøre feil – mange feil faktisk – som minker levetiden til stekepannene dine, og ifølge Solberg er den største tabben av dem alle overoppheting.
- Folk kontakter oss ofte fordi belegget deres har blitt ødelagt fort. Det skyldes som oftest overoppheting. Mange legger stekepannen på en toppoppvarmet plate uten noen ting i. Da passerer du fort 300 grader og det ødelegger pannen.
En annen typisk tabbe er å bruke feil redskaper når vi lager mat.
- Selv om leverandører sier at man kan bruke metallredskaper anbefaler vi alltid, uansett om det er kjempesolide støpjernspanner eller belagte panner, å bruke redskaper i tre, plastikk eller silikon. Da vil du ha stekepannene dine mye lenger.
- Hvor lenge kan egentlig en stekepanne vare? Hvor ofte bør man bytte den?
- Det varierer fra material og ikke minst bruk. Men i dag kjøper folk gjerne en jeans til 2000 kroner som varer et år, mens de helst vil kjøpe stekepanner til 299 og forventer at den skal vare i 10 år, til tross for at stekepanner er det kjøkkenredskapet man bruker mest og hver dag sier Solberg og presiserer:
- Men slik er det ikke. En god stekepanne skal vare lenge. I hvert fall i 2-3 år, spesielt de belagte. De mer solide som grill og støpejern kan fort vare langt over 10 år, siden de tåler mye høyere temperaturer. Så betal heller litt mer og ha stekepannen i flere år. Som sagt skal du bruke den hver dag.