(Dagbladet): – Egentlig hadde jeg ingen bakgrunn fra kunst eller foto før alt dette skjedde, sier fotokunstner Marina Amaral til Dagbladet.
Den brasilianske kvinnen studerte internasjonale relasjoner på en høgskole i Brasil helt fram til punktet hvor hun startet å jobbe som digital bildefargelegger på fulltid.
- Lekt meg i Photoshop
Nå spres kunstverkene hennes over hele verden. Amaral tar gamle og historiske bilder og blåser nytt liv i dem med farger.
- Jeg har hatt Adobe Photoshop som hobby siden jeg var ti år gammel og har alltid lekt meg med verktøyene og mulighetene bilderedigeringsprogrammet gir meg, sier Amaral.
- Over tid har jeg utviklet ferdighetene mine, og etter hvert plukket media opp bildene mine. De ga dem mye oppmerksomhet, og nå kan jeg leve av fargeleggingen. Alt skjedde veldig brått, men jeg elsker det, fortsetter Amaral.
Visker ut barrierer
Som en generell regel forsøker hun å unngå motiver som er for støtende, og bilder av døde kropper hvor ansiktet er eksponert.
- Farger har kraften til å viske ut barrieren mellom publikum og det vi ser på bildet. Det får oss til å føle at øyeblikket faktisk har skjedd, og ikke tatt ut av en historiebok.
Alle bildene Dagbladet viser fram i denne saken er fargelagt av Amaral, og publisert med hennes tillatelse:
Den polske jenta Czeslawa Kwoka døde under 2. verdenskrig i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Hun var 14 år gammel.
Se flere av bildene hennes her (ekstern lenke).