Slik brukes den utskjelte forstøveren i VM: – Må regne med å stå i krigen en stund til

LAHTI/OSLO (Dagbladet): Den mye omtalte rapporten om medisinbruk i norsk langrenn gikk god for langrennslandslagets bruk av forstøver i sin behandling av luftveisproblemer.

Forstøveren, som brukes til å sende legemidler og saltvannsoppløsning inn i kroppen via fjeset, havnet for alvor i fokus etter Martin Johnsrud Sundbys utestengelse for brudd på dopingreglemenet i fjor.

I rapporten fra astmautvalget slås det fast at det mangler dokumentasjon for at forstøver faktisk er effektivt, både når det gjelder medisin og saltvann, men at dersom utøverne føler det fungerer, så er det ingen grunn til å slutte. Samtidig oppfordret utvalget skiforbundet til å tenke gjennom hvilken signaleffekt bruken kan ha for yngre utøvere, og forebygge reaksjonene derfra.

Enklest å droppe det

Rapporten fra utvalget førte til at langrennslandslaget fortsetter akkurat som før. I Lahti er to forstøvere på plass i smørebussen, i andreetasjen der utøverne skifter og gjør andre forberedelser.

- Det er ingen holdepunkter i rapporten for at vi bør endre praksis, så den blir videreført. I garderobene i alle idretter har de med seg hjelpemidler og verktøy for å ta vare på helsa til utøverne, og traileren er vår garderobe, sier landslagstrener Vidar Løfshus til Dagbladet.

Kritikken har likevel vedvart. I Sverige skjønner de for eksempel ingenting, og den svenske landslagslegen har vært svært negativ til at Norge fortsetter å bruke forstøveren som før.

- Det gjør meg opprørt. Veldig opprørt. Det er utrolig provoserende. Det finnes et veldig grunnleggende medisinsk prinsipp; for å utføre behandling skal det bevises at den gjør nytte, sa Per Andersson.

Når vi foreløpig ikke har dokumentasjon for at den har noen effekt, og det blir så mye bråk av det, hadde det ikke vært enklere å bare droppe å bruke den inntil videre?

- Selvølgelig hadde det enkleste vært å droppe det, sier medisinsk sjef for langrennslandslaget, Petter Olberg, til Dagbladet.


FORKLARER: Landslagslege Petter Olberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

- Vi hadde også en solid diskusjon før sesongåpningen på Beitostølen, både internt og med andre aktører som vi syns det er relevant å ha faglige diskusjoner med, der spørsmålet var «skal vi eller skal vi ikke», i og med at det var blitt så problematisk. Men tilbakemeldingen fra de som har vært tett på utøverne var at dette er en behandling som vi mener er god, at vi har klart å holde våre utøvere friskere enn våre konkurrenter, og vi tror at forstøveren er med på å klargjøre og rense luftveiene til utøverrne så de ikke blir syke. Da mener vi det er dårlig av oss å velge en feig løsning og bare fjerne den, sier Olberg.

- Ser ikke bra ut

TV 2-kommentator Mads Kaggestad er blant dem som også setter spørsmålstegn ved klokskapen i å fortsette med forstøver.

Han sammenlikner det problematiske ved det visuelle rundt dette med erfaringer fra sin egen sykkelkarriere.

- De to første årene da jeg syklet profesjonelt, var det lov med intravenøst – drypp. Da lå vi på hotellsenga med drypp og fikk vitaminer og mineraler – og det ser jo ikke bra ut. Men vi hadde jo ikke noen dårlig samvittighet for det, og vi ante jo på samme tid at folk lå på rommene ved siden av og tok blodoverføringer, sier Kaggestad, om praksisen som ble forbudt midt på 2000-tallet.

- Nå sier de at saltvannsoppløsning via forstøver er ok, men jeg er usikker på om jeg syns det er riktig å gjøre det. Jeg tror de gjør det rett og slettt fordi de alltid har gjort det. Og på et tidspunkt ble jo strikken strukket så langt at det endte i en fellende CAS-dom, sier TV 2-eksperten til Dagbladet, og påpeker dommen mot Sundby.

«Gjemmer» ingenting

Da SVT besøkte Norges smøretrailer før jul, viste tv-bildene at reporteren fikk prøve et apparat du kan få kjøpt på nettet for noen tusen kroner.

Landslagslege Olberg forteller at det praktiske rundt forstøverne under VM i Lahti er omtrent de samme som før, og avviser at de «gjemmer bort» utstyret i andreetasjen i smørebussen.

- Den står på akkurat samme sted som den alltid har stått. Det handler ikke om å gjemme den bort, eller holde den skjult. Men som utvalget var inne på og som vi hele tiden blir kritisert for i media – man spør seg hvilken signaleffekt gir det til unge utøvere. Da har ikke vi noe behov for å promotere dette her. Så kan vi heller ikke stå ute i 20 minus med en forstøver, det går ikke. Det er i garderoben til utøverne våre at det er naturlig å ha den, sier Olberg til Dagbladet.


TILGJENGELIG PÅ NETT: Det er et forstøverapparat av denne typen som brukes i smøretraileren.
Vis mer

Der skifter løperne, og de bruker saltvann om de har behov for det, forteller legen.

- Forstøveren har blitt et symbol på et eller annet, som folk har hengt seg veldig opp i. Det er lett å hekte noe negativt på dette som for mange virker skummelt eller skremmende eller spesielt og rart, men det er jo i bunn og grunn det samme som å koke opp salt og vann i en bolle og la utøverne sitte der med håndkle over hodet og puste inn dampen, som mange av oss gjorde da vi var små. Saltvannseffekten er i bunn og grunn den samme, sier Olberg.

Samtidig forteller han at de fleste inntar lovlige astmamedisiner på håndholdte beholdere som folk flest, men det gis fortsatt reseptbelagt medisin via forstøver.

- Noen har en erfaring med forstøveren og syns det hjelper bedre. Det er noen som fortsatt får medisin gjennom den og har gjort det i en årrekke, sier Olberg til Dagbladet.

- Så vises det jo også til studier i rapporten som forteller at det ikke er mer effektivt å innta medikamenter gjennom forstøveren. Da er det nok saltvannseffekten for å fukte opp luftveiene som først og fremst gjelder, og da tenker vi at det er en bra behandling av utøverne våre når de har vært ute og blitt irritert og slimete i luftveiene, for å få løsnet opp og roet ned de slimhinnene. Utvalget ser jo også hva vi mener om det, og støtter oss langt på vei i det, sier landslagslegen.

Må stå i krigen

Langrennskomiteen i Norges Skiforbund bestemte i god tid før VM at forstøver-praksisen skulle fortsette som før, da de første konklusjonene fra utvalget kom i høst.


HAR DISKUTERT: Leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

- Basert på det utvalget sier i sin innstiling, så er vi enige om at vi kommer til å fortsette som før. Vi som lekfolk i komiteen kan ikke overprøve medisinsk ekspertise. Så får vi jo med oss at utvalget sier noe om manglende dokumentasjon på om det er nødvendig, og det initiativet skal vi ta inn mot Olympiatoppen og Idrettshøgskolen for å prøve å frambringe sånn dokumentasjon. Den etiske problematikken skal vi ivareta gjennom diskusjon med klubb og krets, og dem møter vi til våren, sier komitéleder Torbjørn Skogstad til Dagbladet.

- Vi må forholde oss til utvalget og dets anbefaling. Når de legger fram sin innstilling, så føler jeg det er uansvarlig av oss som lekfolk å overprøve det. Så gjenstår det å se hvordan det mottas ute. Jeg har jo registrert at det som skrives om langrenn får stor oppmerksomhet uansett, så vi må nok regne med å stå i krigen en stund til, sier Skogstad, noe Petter Olberg også gir inntrykk av.

- Jeg stiller meg litt uforstående til at noen går så hardt ut. Men jeg innser og aksepterer at det er sånn, vi trenger ikke være enige om absolutt alt her i verden, sier legen.

Saturday, February 25th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments