Slåss om å bli sjef for Norges nye sportsidoler

MIDT i en vintersesong der Karsten Warholm , Amalie Iuel, Jacob Ingebrigtsen og flere unge norsk stjerner imponerer, er det denne helgen kampvotering om å bli friidrettspresident. Valgkomiteen vil kaste den sittende presidenten Tore Hordnes, og ber tinget i stedet velge Ketil Tømmernes. Men dette forslaget kommer til å bli møtt med benkeforslag på fortsatt tillit til gamlesjefen.

Likevel er dette ingen bitter maktkamp:

- Et sunnhetstegn for en demokratisk organisasjon, sier Hordnes selv som gleder seg over at tinget i Bergen har flest delegater siden denne sportens norske gullalder midt på 1990-tallet.

DET er et bra utgangspunkt for en debatt om hvordan friidretten best kan forvalte sin stadig økende popularitet. For det er en klassisk sport i bemerkelsesverdig utvikling som samles:

  • I løpet av de ti siste årene har rekrutteringen av jenter og gutter til friidrett økt med vel 37 prosent.

I aldersgruppen fra 6 til 19 år er det nå nesten 40 000 utøvere helt likt fordelt mellom kjønnene. Det viser at norsk friidrett har lyktes med sin viktigste prosjekt; det å få unger til å hygge seg med sport.

er utfordringen å lage en bra felles økonomi ut av denne brede framgangen. Friidretten har mistet sin hovedsponsor og slitt med å skaffe nok penger sentralt til elitesatsingen. De felles sponsorinntektene er på rundt 8 millioner; altså langt lavere enn et middels norsk eliteserielag i fotball. Det er her den tidligere landslagssjefen Ketil Tømmernes kommer inn som valgkomiteens forslag som ny president for eventuelt å få mer kommersielt ut av de mange nye, unge frontfigurene.

Mens driftige Tore Hordnes i tiår har lagt ned en imponerende innsats som frivillig lokalt i Bergen, forbindes Tømmernes med sterke enkeltresultater i sin sjefsperiode på landslaget fra 2003 til 2009. Hordnes på sin side styrket sist år jobben med å bygge opp et felles landslagsmiljø ved å ansette den anerkjente alpinkapasiteten Håvard Tjørholm som ny sportssjef, og kan med rette tro på en ny generasjon med mulighet for bra internasjonale resultater.

Dette er altså ikke en enkel duell mellom topp og bredde.

SPØRSMÅLET er hvem av disse to kandidatene som tinget tror bygger og profilerer norsk friidrett best. Med flere unge stjerner med svært gode holdninger har sporten skaffet seg en ny sjanse til å konkurrere jevnere i mediene med ski og fotball.

Her framstår Karsten Warholm helt spesiell. 21-åringen som i vinter har løpt 400 meter innendørs på en av verdens raskeste tider, representerer den nærheten friidretten trenger mellom lokalt barnearbeid og utvikling av topputøvere.

Warholm er svært bevisst på sin tilhørighet til driftige Dimna Idrettslag, og samlet stinn brakke i Ulsteinhallen under NM innendørs der han satte ny norsk rekord med 45.96. Da blir det helst mer rask framgang når dette unike talentet kommer ut og konkurrerer internasjonalt på den nye satsingsøvelsen 400 meter hekk.

OGSÅ der er Warholm et godt bilde på friidrettens utfordringer. Som ung 10-kjemper har han lenge unngått spesialisering for å beholde treningsgleden.

Det er denne skjøre balansen mellom det å hygge seg med trening og krav til oppsiktsvekkende resultater som friidrettsfolket skal diskutere på dette tinget.

Da er det bra at det skjer i åpenhet og med to kandidater som respekterer hverandre.

Friday, March 24th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments