Slår tilbake mot distriktsopprøret

(Dagbladet): Distriktsopprøret som startet med ulvesaken fikk en oppstiver da kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og fire partier på Stortinget gikk inn for å tvangssammenslå 13 kommuner i strid med folkeviljen.

Kampen om by mot land er pekt ut av flere som et hovedtema i valget til høsten, hvor et Senterpartiet i medvind ventes å gjøre et brakvalg.

Nå slår kommunalministeren tilbake mot det han mener er et feilaktig skremmebilde fra Sp.

- Det er ikke vanskelig å forstå at mange kan føle usikkerhet i en tid preget av mange store endringer, men alternativet til endring er ikke at alt blir som det var, men tilbakegang. Realiteten er at det er i mange av distriktsfylkene det nå går best, sier Sanner til Dagbladet.

Han har trommet sammen en liste han mener viser at regjeringen satser mer på distriktene enn de rødgrønne.

  • Bedret kommuneøkonomi.

Tall utarbeidet av departementets kommunalavdeling viser at den årlige gjennomsnittlige realveksten i kommunenes oppgavekorrigerte inntekter har økt fra 1,5 prosent i perioden 2009-2013 til 2,3 prosent i 2013-2016. Kommunenøkonomien er altså bedre enn på lenge, mener Sanner.

  • Lavere arbeidsledighet i flere distriktsfylker.

NAV-tall fra februar i år viser at arbeidsledigheten har gått ned i distriktsfylkene Oppland, Hedmark, Nordland og Troms, sammenlignet med februar i 2013.

- Arbeidsledigheten i et fylke som Sogn og Fjordane er på 1,9 prosent. I Oppland og Hedmark må du tilbake til 2007-2008 for å finne tilsvarende lave ledighetstall. I Nord-Norge har ledigheten også gått ned, og det er Nord-Norge som nå har størst vekst, sier Sanner.

  • Mer veipenger til Nord-Norge.

Sanner påpeker at Nord-Norges andel av riksveiinvesteringene har økt fra 14 prosent i 2013 til 22 prosent i 2017.

Det mener Sanner viser at regjeringen satser mer på samferdselsinvesteringer i distriktene enn de rødgrønne.

- De har fått en større del av en mye større kake, sier statsråden, som også er Høyre-nestleder.

  • Overprøver kommunene mindre

Staten overprøver kommunene sjeldnere i byggesaker, mineralprosjekter, veibygging og andre typer innsigelsessaker som havner på kommunal- og moderniseringsdepartementets bord.

Mens de rødgrønne sa nei til kommunene i minst 60 prosent, har Sanner sagt nei i bare 20 prosent.

- Dette er å si ja til lokaldemokratiet. Mange kommuner i distriktene har i en årrekke følt at staten har hatt et jerngrep om utviklingen. Det har vi løst opp i, sier Sanner.

Han hevder også at det er lagt ned færre skoler nå under de rødgrønne, og skryter av utviklinga i landbruket.

- Bør se seg i speilet

- Sp bør kikke seg litt i speilet. Det ble lagt ned flere gårdsbruk da Sp satt i regjering enn under H og Frp. Inntektsutviklingen i landbruket er bedre nå enn den var da. Det ble lagt ned flere grunnskoler da Sp satt i regjering, kommuneøkonomien vokser nå mer med en borgerlig regjering, og samferdselsinvesteringene har økt kraftig. Realiteten er at vi satser mer på distriktene, og at det har virket, sier statsråden.

Han er lei av at Sp og andre prøver å lage det han mener er en oppkonstruert kamp mellom by og land.

Det er nemlig ikke sånn, påstår ministeren, at byene vokser på bekostning av distriktene.

- Jeg kjenner Sp som et parti som er genuint opptatt av distrikter og lokaldemokratiet, men her forsøker de å score politiske poeng på en motsetning som ikke er der, for by og distrikt er avhengig av hverandre, og det er feil å snakke distriktene ned når realiteten viser en helt annen utvikling, sier Høyre-nestlederen.

Han sier han ikke bekymrer seg for misnøye i distriktene.

- Jeg går ikke rundt og er veldig bekymra, for jeg ser jo at det går bra i distriktene. Når du da i tillegg får en styrket kommuneøkonomi har vi gode forutsetninger for å skape levedyktige distrikter, sier han.

- Kommuneøkonomien skyldes at man har beregnet for lav skatteinngang. Har dere ikke bare hatt litt «flaks»?

- Nei, hvis du ser på resultatene i kommunene må du tilbake til 90-tallet for å finne to år hvor det har gått like bra som i 2015 og 2016. Det skyldes en kombinasjon av en god kommuneøkonomi som regjeringen og V og KrF har blitt enig om, vekst i skatteinntektene, og god økonomistyring i kommunene.

- Og så har mange av kommunene økt eiendomsskatten?

- Det er det noen som har gjort. Det bejubles ikke av meg, men det er en del av lokaldemokratiet det også.

- Tar ikke sorger på forskudd

- Mener du at kommunene bør utnytte pusterommet til å kutte i eiendomsskatten, slik Frp har tatt til orde for?

- Det tenker jeg at lokalpolitikerne klarer å finne ut av selv.

- Tror du Høyre kan gjøre et like godt valg i distriktsfylker som i 2013?

- Jeg pleier ikke å ta sorger på forskudd og vi har et bedre utgangspunkt enn regjeringspartiene hadde både i 2005 og i 2009. Så jeg tror på et godt valg for Høyre både i distrikt og by.

- Er du redd for at kommune- og regionreform kan gjøre at dere taper stemmer?

- Nei. Sammenlignet med skremmebildet flere hadde om en slags tvangsreform på forhånd, må jeg jo si at det er ganske få forslag hvor Stortinget nå foreslår at man skal skjære gjennom, og det er situasjoner som er vel begrunnet, sier han.

- Skyldes distriktsopprøret at folk ikke skjønner at alle reformene er bra for dem?

- Jeg forstår godt at mange føler uro, og det skal man ha respekt for, men man må kunne forvente et minimum av sannhetssøken også fra Sp, når realiteten er at mange av distriktsfylkene er de som går best og at det har vært en sterkere satsing på distriktspolitikken under denne regjeringen enn under forrige, sier han.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet synes Sanner bommer med kritikken sin – og påpeker at kritikken fra Senterpartiet særlig har gått på regjeringens mange reformer.

- Regjeringen har sikkert gjort en og annen bra ting, men de har satt i gang en rekke strukturreformer som er sentraliserende, og fordi de hver dag snakker ned kompetansen til politi, kommuneansatte og leger som jobber ute i distriktene, sier hun.

- Tar æren for godt vær og kronekurs

Samtidig beskylder hun Sanner for å prøve å ta æren for positive ting som ikke har noe med regjeringens politikk å gjøre.

- Vi har aldri påstått at det ikke har skjedd en utvikling også i Høyres regjeringstid, men jeg synes det er litt drøyt av Sanner å ta æren for godt vær og lav kronekurs, for det er det han i realiteten har gjort når han tar æren for utviklinga i landbruket og ledighetstallene, sier hun.

- Når det gjelder kommuneøkonomien har ikke Sp angrepet rammene, men fordelingen mellom kommunene, og den har blitt utrolig skeiv i denne regjeringas periode, slik at innbyggere i små kommuner får langt mindre penger, sier hun.

- Sanner hevder konflikten mellom by og land er oppkonstruert?’

- Høyre har aldri forstått distriktsutfordringene, og det tror jeg ligger i Høyres natur, parerer hun.

Tuesday, March 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments