(Dagbladet): – Jeg tror videoene tydeliggjør det som dessverre kan oppfattes som en skummel gråsone for noen, men som egentlig ikke er det. I tillegg tror jeg at videoene forhåpentligvis vil gjøre det lettere å si ifra, sier Kjartan (18) til Dagbladet, en av skuespillerne i filmene.
På grunn av seansene som utspiller seg i de fiktive videoene, omtaler vi skuespilleren med fornavn i denne artikkelen.
Han er russ og skuespiller i én av videoene som Amnesty har delt på sosiale medier, i forbindelse med årets «Nei er nei»-kampanje.
- Mange vil kanskje ikke tenkte på det som voldtekt
Amnesty har drevet sin kampanje «Nei er nei» siden 2013, med mål om å informere om grensesetting, sex og voldtekt. Årets kampanje består av seks korte videosnutter, som skal gjøre det enklere å forstå hva «samtykke» betyr.
- Det var veldig spennende og viktig å få være med på å sette fokus på dette temaet. At seksuelle overgrep finner sted i situasjoner som det vi ser i videoene, er ikke uvanlig, og mange vil kanskje ikke tenke på det som voldtekt, sier Kjartan til Dagbladet.
De seks videosnuttene består av tre korte spillevideoer, samt tre videoer der to gutter snakker sammen om gråsoner og grenser. Skuespiller Kjartan forteller at det til tider var noe ubehagelig å spille inn de virkelighetsnære scenene:
- Å spille den rollen var også litt ekkelt, fordi det blir en veldig virkelighetsnær situasjon, når man vet at dette dessverre er noe som faktisk skjer, forteller han til Dagbladet.
Se videosnuttene der russen er skuespillere øverst i saken.
7100 seksuallovbrudd i 2016
I 2016 ble det anmeldt nesten 7100 seksuallovbrudd ifølge Statistisk Sentralbyrå, av disse var 2235 av tilfellene voldtektsanmeldelser. Dette tilsvarer 24 prosent flere enn året før, og en en økning på hele 48 prosent sammenlignet med 2014.
- Vi vet at voldtekt er et stort samfunnsproblem, og vi ønsket å gjøre noe for å bidra til at unge mennesker fikk mer kunnskap om seksualitet, grenser og overgrep. Nå håper vi at kampanjen kan bidra til å forebygge overgrep, sier politisk rådgiver i Amnesty, Patricia Kaatee til Dagbladet.
Videoene som har blitt delt har slått alle rekorder for Amnesty Norge, og én av dem har i skrivende stund over 460 000 visninger via organisasjonens Facebookside.
- Vi har fått overveldende positiv respons på videosnuttene som nå har blitt delt. Det viktigste er ikke delingene i seg selv, men at filmene formidler et tydelig budskap, sier Kaatee til Dagbladet.
Sexvettregler
I én av videosnutten snakker to av guttene om «sexvettreglene», seks korte regler for grenser, som skal gjøre det enklere å forstå definisjonen av samtykke til sex.
- Hver eneste dag får vi henvendelser fra russen som ønsker foredrag, strykemerker eller klistremerker med sexvettreglene til mobilen, sier Kaatee til Dagbladet.
Amnesty tilbyr undervisningsopplegg om seksualitet, grenser og voldtekt på sine hjemmesider, og den kommende tida vil russen få møte frivillige fra Amnesty på blant annet russearrangementer i Sør-Norge.
- Etter å ha gjennomført en undersøkelse om voldtekt blant unge viste det seg at bare 44 prosent hadde fått undervisning på skolen om seksualitet og overgrep, og at bare én av fem syntes undervisingen var tilfredsstillende, sier Kaatee til Dagbladet.