(Dagbladet): I statsadvokat Lars Erik Alfheims innledningforedrag i Oslo tingrett var det to menn i kretsen rundt Gjermund Cappelen som ble nevnt flere ganger: Brusselgeren (64) og rørleggeren (52). De ble i fjor ble dømt som sentrale medlemmer i Cappelens hasjliga.
Rørleggeren var den første i ligaen Cappelen nevnte i avhør med Asker og Bærum-politiet. Og han var mannen som hadde ansvar for hasjlageret som politiets spanere raidet natt til 18. desember 2013.
Rørleggeren ringte Cappelen umiddelbart etterpå. Cappelen tok videre kontakt med Eirik Jensen, og de møttes på Grønland i Oslo dagen etter.
Hvem er «RØ»?
Ingen bortsett fra de to tiltalte vet hva de snakket om der. Men som statadvokaten la fram i retten i går utvekslet Cappelen og Jensen senere samme ettermiddag tekstmeldinger, og Jensen skrev at Cappelen måtte følge med hvis «han reiser bort»:
- Hvilken fyr? RØ? svarte Cappelen.
- Ja, svarte Jensen.
- Det er ikke han. Det er ikke der problemet ligger. 100 prosent, svarte Cappelen.
- Ok, men viktig å være på, svarte Jensen.
Advokat Benedict de Vibe bekrefter at Cappelen har forklart at «RØ» er rørleggeren. Jensen har forklart at det er snakk om en annen person, relatert til informantvirksomheten.
Statsadvokat Lars Erik Alfheim vil ikke kommentere om de mener «RØ» er rørleggeren:
- Det kan jeg ikke kommentere nå. Det vil bli gjenstand for bevisførsel hva det og andre bokstavsammensetninger betyr, sier Alfheim til Dagbladet.
Forsvarer John Christian Elden sier «RØ» ikke er 52-åringen.
- Etter vår oppfatning er han ikke det. Jensen har ingen kjennskap til noen rørlegger, sier Elden til Dagbladet.
Jobbet på badet
Spesialenheten for politisaker mener rørleggeren også jobbet på badet som Cappelen skal ha fått pusset opp for Eirik Jensen, ifølge tiltalen en gave med en verdi på 292 000 kroner.
I rettssaken mot Cappelen og hans hasjliga ble det ifølge VG også lagt fram en SMS som Jensen sendte til Cappelen 4. desember 2012, samme dag som rørleggeren vitnet i en drapsforsøk-sak: «Ok. Laget jobber … 1,2, D med haster jobb. H leggern var i d store lokalet, og s ikke trygg ut.»
Alfheim sa den gang at de mente «leggern» var rørleggeren. Advokat Arild Holden, en av Jensens forsvarere, avviste at det var snakk om samme mann.
Vil han stille i retten?
Retten kan få svar på om 52-åringen kjenner Jensen når han etter planen skal vitne i Oslo tingrett. Men det er langt fra sikkert at mannen stiller i retten.
I rettssaken mot ham i Asker og Bærum tingrett var han kun tilstede én dag, og da sa han ikke et eneste ord, han bare nikket og ristet på hodet på de ulike spørsmålene fra dommeren og aktor. Resten av rettssaken fikk han permisjon, på grunn av sykdom.
- Vil han stille i retten?
- Det er vanskelig å forskuttere. Det er en stund til han skal vitne, så vi får nesten ta det da, sier statsadvokat Alfheim.
- Er han et sentralt vitne for dere?
- Han er en av de aktørene som går inn i saken, også i den seneste perioden før pågripelsen.
Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med mannens advokat Johnny Veum.
Tilgjort?
Politiet i Asker og Bærum mistenkte for øvrig at mannen spilte syk for å slippe å avgi forklaringer for politiet og retten. I en politirapport i Asker og Bærum-saken skrev en tjenestemann at han oppfattet mannens atferd som tilgjort. Dette baserte han på flere observasjoner av mannen.
- I senga på sykehuset var han helt rolig til legen kom inn, da fikk han kraftig risting, gispet etter luft og vred seg i sengen, heter det i rapporten.
- Det framsto som om han er i en vanskelig situasjon og kanskje har dratt i gang et skuespill, konkluderte han.
«Brusselger» tatt i 1995
Også «brusselgeren» (64), som nektet straffskyld i Asker og Bærum-saken og som skal få ankesaken behandlet senere denne vinteren, ble nevnt i Alfheims innledningsforedrag.
Statsadvokaten forklarte i sitt innledningsforedrag at politiet i Asker og Bærum lenge hadde hatt mistanke om at Gjermund Cappelen var en storimportør, før de til slutt innledet en skjult etterforskning mot ham i 2013.
Alfheim nevnte blant annet en sak fra 1995. Da ble brusselgeren tatt og senere dømt til seks års fengsel for innførsel av 52 kilo hasj. Alfheim sa de har indikasjoner på at Cappelen var i kulissene, og at Eirik Jensen også kan ha vært det.
- Eirik Jensens rolle i denne saken vil bli belyst, sa Alfheim.
Han ønsker ikke å utdype dette overfor Dagbladet.
Informant-informasjon?
Om hvorfor politiet satte i gang etterforskning mot Cappelen i 2013 sa han:
- Det var opplysninger i forkant av dette om at Cappelen hadde vært aktiv i innførsel. Flere opplysninger er blitt tilegnet politiet ved hjelp av informanter, andre kriminelle, rykter osv. Dette er ikke grunnlaget for straffesaken og ikke bevis, men en del av politiets etterretningsarbeid. Det er en svært vanlig inngang i de fleste narkotikasaker.
Alfheim sa i retten i går at de vil legge fram all dokumentert kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen. Det er snakk om rundt 1500 tekstmeldinger. Spesialenheten mener de kan dokumentere et kriminelt samarbeid. Jensen og hans forsvarere mener de viser forholdet mellom en politimann som gjorde jobben sin og en kriminell kilde.