(Dagbladet): Da Rema 1000 slo på stortromma med kampanjen Ræma 1000 denne uka, så de nok ikke for seg at den raskt skulle bli omdøpt Ræva 1000.
Dagligvaregiganten lanserte sin nye strategi «Bestevenn», som gjør at bruken av lokale, norske bryggerier – som Tromsø-baserte Mack – kuttes til fordel for danske Carlsberg. I 18 av 19 fylker vil Rema 1000 slutte å selge Mack.
Det har ført til et folkeopprør blant nordlendinger landet rundt. De frykter slutten på en stor del av den nordnorske kulturarven.
- Rema 1000 tråkker den nordnorske sjela, sier Skjalg Fjellheim til Dagbladet.
- Største bomskuddet i historien
Han er redaktør i Tromsø-avisa Nordlys, der han skriver en kommentar titlet «Rema er ikke min bestevenn». Der forteller Fjellheim også at dagligvarekjeden har fått navnet «Ræva 1000» på folkemunne i Nord-Norge.
- Folk her i Nord ser dette som et svik. Rema vil heller satse på en internasjonal ølgigant, enn de lokale, norske bryggeriene, sier Fjellheim til Dagbladet.
I kommentaren skriver han blant annet:
«Hvis det ikke går over, vil det som fortoner seg som genialt i de indre gemakker hos Ole Robert Reitan på Lade Gaard, vise seg å være et av de største bomskuddene i norsk daglivarehandels historie», skriver den tidligere Dagblad-journalisten.
- Aldri mer en fot i en Rema-butikk
Mack-direktør Harald Bredrup har selv sagt til Nordlys at flere ansatte ved bryggeriet kan komme til å miste jobben dersom Rema gjennomfører omleggingen.
Det samme kan komme til å gjelde også for Aass og Hansa bryggeri.
- Øl er en kulturell identitetsmarkør, og Mack er et bryggeri – det eneste, faktisk – i Nord-Norge, og det har sterke tradisjoner. Det er en alvorlig situasjon når de ikke får tilby sine merkevarer hos en gigant som Rema 1000.
- Nå sier alle at de ikke kommer til å sette sine ben i en Rema-butikk igjen, sier han og viser til flere som har skrevet krasse innlegg på Facebook og i andre sosiale medier det siste døgnet.
- Skikkelig lei meg
Hans Christian Amundsen er nordlending og sekretariatsleder i Arbeiderpartiet, og en av dem som kastet seg på ballen. Riktignok er han bosatt i Oslo, men Remas øltrekk rører i noe ved ham.
- Jeg blir jo skikkelig lei meg hvis Mack-ølet skal ut av butikken. I en ideell verden skulle vi hatt det over alt. Det er klart dette skaper engasjement. For min del handler det om ekte engasjement fra en patriot: jeg vil ha TIL (Tromsø idrettslag, red.journ.) i eliteserien og Mack-øl i butikken, flirer han.
Raskt blir han alvorlig. .
- Jeg skal ikke blande meg inn i forretningsstrategien til Rema 1000, og jeg kommer ikke til å boikotte dem, men det ville vært forferdelig om de slutter å selge Mack-øl i butikkene. Jeg håper de retter opp i dette, sier han til Dagbladet.
Roger Ingebrigtsen i Agenda Nord-Norge er – som både Amundsen og Fjellheim – en av de som nå langer ut mot Rema 1000 i sosiale medier.
- Jeg reagerer veldig sterkt på at et norskeid selskap kaster ut norske produkter fra sitt varesortiment og kaller det en bestevennstrategi. Da skjønner man hvordan bestevenner de ønsker seg; de velger et stort multinasjonalt selskap, og så kaster de ut norske Mack, Aas og Hansa. Samtidig prøver reklamefolket å få det til å se ut som en lokal strategi. Det er så villedende som det går an å få blitt, sier han.
- Vil straffe seg
- Sannheten er at de kaster de lokale aktørene ut i 18 av 19 fylker. Det er en utrolig trist og dårlig trist strategi.
Han håper Rema 1000 snur – før det er for seint.
- De har gjort en alvorlig tabbe, og den kommer til å straffe seg. De har mulighet til å snu og si «sorry, vi tok feil». Snur de, så skal jeg tilgi dem, sier Ingebrigtsen.
Mette Fossum-Beyer er informasjonssjef i Rema 1000. Hun sier til Dagbladet at de reagerer på at de må diskutere saken i offentligheten. For dem er Mack-ølet for dyrt, og det er derfor de heller vil satse på danske Carlsberg.
- Bestevenn-strategien handler for oss om å få plass til de lokale aktørene, som Sagene bryggeri, Tøyen-cola, Mack-øl og Berentsen bryggeri i Rogaland. Vi har vært kritiske til Mack fordi de prisene deres har vært for høye. Vi må ha produkter som kundene forventer å få hos en lavpriskjede, sier hun.
Rema: – Vi forhandler fortsatt
- Vi har invitert oss selv til Tromsø for å få til en diskusjon over bordet. Vi er jo ikke i mål med forhandlingene, men vi opplever at Mack fører forhandlinger i media. Det synes vi er spesielt. Vi ønsket å være forsiktige med å si noe om strategien, men når de går i strupen på oss i mediene, så må vi jo svare. Grunnen til at vi står der vi står, er at Mack krever høyere pris enn noen andre leverandører, sier hun.
- Vi skal ikke kutte ut Mack over alt. Det vil fortsatt selges i Troms. Vi forhandler fortsatt. Alle hiver seg på Mack sin mediestrategi nå – og det får være greit, men vi har vært kritiske fordi prisene har vært for høye, sier hun.
Mack og Rema 1000 møtes mandag ettermiddag i Oslo for å forsøke å komme til enighet i saken, opplyser Fossum-Beyer til Dagbladet.