Regjeringens boligpolitikk minner mer om førstehjelp enn klok forebygging

Det fosskoker ikke lenger i boligmarkedet. Den voldsomme prisveksten vi har sett de siste par årene avtar. I mai falt prisene med 1,4 prosent. Siden nyttår har årsveksten i Oslo falt fra 24 prosent til 16,5. Prisveksten landet sett under ett er på åtte prosent hittil i år. Det er fortsatt høyt, men det er et sunnhetstegn at det har roet seg.

I Dagens Næringsliv i går kunne vi lese at æren for prisfallet går til finansminister Siv Jensen og regjeringens innstrammingstiltak for boliglån. Boliglånsforskriften, som Jensen endret i januar i år, pålegger landets banker å praktisere strengere egenkapitalskrav til kjøpere, at samlet lån ikke kan overstige fem ganger bruttoinntekt, og begrensninger på avdragsfrihet for låntakere med høy belåningsgrad.

Begrunnelsen for innstrammingene var god. En prisvekst på over 20 prosent årlig er ikke bærekraftig. Veksten gjør det vanskelig for vanlige folk å komme inn på boligmarkedet, og belåningsgraden for dem som gjør det blir for stor.

For dem som hadde penger å investere, var eiendom et attraktivt investeringsobjekt. Kombinert med lave renter presset det prisene ytterligere oppover. Det førte til uønsket vekst i både boligmarkedet og ulikheten.

Selv om det tok tid før regjeringen fikk ut fingeren, skal finansministeren ha ros for å ha gjennomført innstrammingene.

Men regjeringens grep sikrer ingen langvarig løsning. Innstrammingstiltak når veksten er på sitt mest ekstreme, minner mer om førstehjelp enn forebygging. Boligpolitikken trenger reformvillige partier. I partifloraen i dag er det bare SV som er villige til å ta store grep. Resten kommer til kort.

Det er synd. Det skorter ikke på gode råd for oppnå et mer rettferdig og stabilt boligmarked. Et av dem kom fra Scheel-utvalget, som foreslo å vri skattleggingen bort fra bedrifter og arbeid, over på bolig. Det kan for eksempel løses ved å innføre nasjonal boligskatt. Et annet forslag er å endre rentefradragsordningen. Et tredje å kutte BSU-ordningen.

Regjeringen var dessverre ikke enig. Forslaget om skattlegging av bolig fikk knapt en time i offentligheten før Siv Jensen skjøt det ned. BSU-ordningen har hun skalert opp.

Innstrammingstiltakene til tross: I sum er regjeringens boligpolitikk for kortsiktig og for veik. Det er upopulært å røre boligeierne i Norge, men for landets økonomiske vel og ve er vi, i motsetning til Jensen, nødt til å tenke lenger enn til valgdagen i september.

Tuesday, June 27th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments