(Dagbladet): Fotografibloggen Petapixel avslørte onsdag hvordan den prisbelønte og anerkjente dokumentarfotografen Souvid Datta (27) har drevet med plagiat.
I et av bildene fra fotoserien «In the Shadows of Kolkata» (2014), som dokumenterer mennesker i den indiske byen Kolkatas (tidligere Calcutta) prostitusjonsslum, Sonagachi, har Datta manipulert inn en kvinne som ikke var i rommet da bildet ble tatt.
Kvinnen figurerer opprinnelig i et fotografi tatt av den legendariske fotografen Mary Ellen Mark fra 1978.
- Fortjent
I et stort intervju med Time Magazine innrømmer Datta de etiske overtrampene, og legger seg langflat. Bransjen reagerer sterkt på skandalen, og Datta sier selv at reaksjonene er fortjent.
- Sinnet jeg møter er fortjent. Dette har dukket opp i en tid hvor tilliten til journalister og nyheter er under mer press enn noensinne, sier Datta til Time.
Han forklarer skandalen med at han var fersk, i en tidlig fase av karrieren, og at det aktuelle bildet ble manipulert i prosessen med å lære seg fotoredigering på skolen.
Styreleder i den norske Pressefotografenes Klubb, Jarle Aasland, ser alvorlig på skandalen, og sier overfor Dagbladet at bransjen har en god intern selvjustis når fotografer tas i juks.
- Dette tas på alvor. Mye tyder på at karrieren hans er over, om ikke skal han jobbe svært lenge og hardt for å bygge opp sin egen troverdighet, sier Aasland.
Ikke ansvaret bevisst
Datta valgte imidlertid på et tidspunkt å publisere bildet som sitt eget. Ifølge Petapixel har Datta beviselig omtalt og forklart den manipulerte versjonen av fotografiet som sitt eget.
Datta har også publisert bilder på sin egen Facebook-side som sine egne, men det viser seg at bildene er tatt av andre fotografer. Han skal også ha brukt andre fotografers bilder til å kvalifisere seg til fotokonkurranser.
- Manipuleringen ble gjort uten å ta hensyn til dokumentarisk etterrettelighet, etikk og journalistisk ansvar. Dette er ting jeg skulle lære om i årene etterpå. Jeg brukte lang tid på å forstå hva en fotojournalist er, særlig det store ansvaret som følger med den tittelen, sier Datta til Time.
- Trist
Datta forklarer videre at anerkjennelse og oppmerksomhet var motivasjonsfaktorer for bildejuksingen, og at han nå skammer seg over det han har gjort.
- Når slike ting skjer går det utover troverdigheten til bransjen, men først og fremst er dette trist for ham selv, sier Aasland i Pressefotografenes klubb.
- Det er folk som hisser seg veldig opp, og mener at pressefotografiet er dødsdømt, men dette er nok ikke første eller siste gang det jukses. I alle fag er det noen som er villige til å ta snarveier og gjør dumme vurderinger, fortsetter styrelederen.
Reaksjonene lar ikke vente på seg. Det prestisjetunge fotobyrået Magnum, forteller på Facebook at de fredag har trukket tilbake Dattas nominasjon til prisen «Graduate Photographer Award 2017».