President Temer strør ut penger for å unngå tiltale

I den hittil siste vrien i det politiske marerittet som rir Brasil, skal Deputertkammeret for andre gang på et drøyt år avgjøre om Republikkens president skal tiltales og muligvis avsettes. 31. august i fjor avsatte senatorene i Riksretten Dilma Rousseff, etter at Deputertkammeret i mai hadde vedtatt å tiltale henne. Men det var et politisk oppgjør, et parlamentarisk kupp fra hennes motstandere. Det var en skandale å avsette henne.

Nå er president Michel Temer siktet av riksadvokat Rodrigo Janot etter straffeloven for korrupsjon. Deputertkammeret må godkjenne, med to tredels flertall, om siktelsen skal oversendes Høyesterett for rettergang og dom. Denne gang inntreffer skandalen dersom presidenten slipper unna.

Politiske iakttakere tror Temer har samlet nok støtte til å overleve. Da lever han videre «i respirator», som den spanske avisa El País skriver. Kanskje kan hans sterkt skadeskutte regjering overleve til valget av president i 2018. Åtte av hans statsråder er under etterforskning.

Motstanderne av Temer må samle støtte fra 342 av de 513 deputerte i salen for å avsette presidenten midlertidig for opptil 180 dager. Men de kan også velge å være fraværende og forsøke å hindre «quórum»; det må være 342 deputerte til stede for å holde avstemning. En ny utsettelse vil etterlate Temer «blødende», i det uavklarte.

Rodrigo Maia, presidenten i Deputertkammeret, virker sikker på å få til avstemning i løpet av onsdag ettermiddag, har han sagt til journalister. Også han liker medisinske metaforer:

- Denne affæren må avgjøres til Brasils beste. Man kan ikke leke med et så alvorlig spørsmål. Man kan ikke la pasienten ligge på operasjonsbordet med åpen buk, uttalte Maia.

Men det var akkurat en lek med et alvorlig spørsmål som utspant seg i fjor i mai da de deputerte sto opp etter tur for å begrunne sin stemme for eller mot å tiltale Rousseff. Noen stemte i guds navn, en stemte for å ære en torturist under det militære diktaturet, ei stemte for å hedre ektemannen som var fengslet for underslag mens han var ordfører og en stemte for å hedre landets forsikringsselgere. Det var et pinlig og absurd politisk sirkus. Noen dager etterpå ble Eduardo Cunha, pådriveren for å avsette Rousseff, avsatt som president i Deputertkammeret av Høyesterett fordi han mangler den moral som vervet krever. Han soner nå en dom på 15 års fengsel.

I en samtale i presidentens bolig 7. mars i år med to kjøtt-milliardærer, brødrene Joesley og Wesley Batista, som ble tatt opp med skjult taleopptaker, nevner Joesley at han betalte «månedslønn» til Cunha i fengselet for å få ham til å tie. «Dette må du fortsette med. Greitt?» sier president Temer, ifølge opptaket.

3. juni ble en nær rådgiver av Temer og tidligere medlem av Deputertkammeret, Rodrigo Rocha Loures, fengslet. Politiet hadde filmet ham mens han mottok en koffert med en halv million reais – drøyt 1,4 millioner kroner – fra en utsending fra brødrene Batista i en pizza-restaurant i São Paulo. Riksadvokat Janot hevder pengene skulle til Temer.

Den politiske krisa i Brasil har bare blitt verre det siste året. Men til forskjell fra da Rousseff ble avsatt, koker ikke gatene av demonstrasjoner. Det kan virke som om folk er trøtte og har resignert, uansett om presidenten er forhatt. Temer har nå i siste meningsmåling bare støtte fra fem prosent av velgerne. 81 prosent av dem mener ham må tiltales.

Motstanderne av Temer klarte å få utsatt avstemninga i Deputertkammeret til etter vinterferien da de folkevalgte drar hjem til sine valgkretser og møter velgerne, langt fra den politiske «bobla» i hovedstaden Brasilia. Der ville de møte velgernes harme over den grenseløse korrupsjonen og tenke seg om, mente de.

Men Temer synes å ha brukt vinteren godt til å samle støtte. Han har møtt folkevalgte og gitt etter for deres bønner om penger til ditt og datt i deres valgkretser. Bare i juni og juli pøste han ut 10,55 milliarder kroner til tiltak som de har bedt om i sine hjemtrakter, ifølge en stiftelse som følger pengebruken i Kongressen. Dette undergraver hans høyeste målsetting om innsparinger i statsbudsjettet. Temer har spist middag med de 52 deputerte fra ulike partier som tilhører Parlamentarisk Front for Landbruket (FPA), en mektig lobby som kjemper for jordeierne og matvareindustrien. Han har åpnet for ny avskoging i Amazônia og bremset oppmerking av landområdene til urfolkene. Det er klassisk brasiliansk politikk.

Temer virker som han er sikker på å klare seg. Men i det parlamentariske livet i Brasil, med et trettitalls partier og ingen partidisiplin, kan det alltid sprette opp en overraskelse. Og, om han skulle klare seg nå, kan det være riksadvokat Janot har stykket opp sine anklager mot presidenten og kommer med en ny siktelse seinere. Riksadvokaten uttrykte seg nokså hemmelighetsfullt med et ordtak nylig: «Så lenge det finnes bambus, finnes det piler.»

Wednesday, August 2nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments