Plutselig tapte skiskytterne hele forspranget til langrennsløperne: – Vi var altfor konservative

(Dagbladet): Både Ole Einar Bjørndalen og Ronny Hafsås har vunnet verdenscupseire i langrenn, mens Lars Berger tok individuelt VM-gull i langrenn i Sapporo i 2007.

Spesielt Bjørndalen og Berger representerte en storhetstid for skiskytterne, hvor de slo de beste langrennsløperne i duell. Ofte ble skiskytterne redningen for Norge på tredjeetappen i mesterskapsstafetter.

Slik er det ikke lenger, langt derifra. Når Martin Fourcade, Johannes Thingnes Bø og de raskeste skiskytterne har prøvd seg mot langrennseliten de siste årene, har de ikke vært i nærheten av toppresultater.

Tendensen er ikke til å ta feil av: Langrennsløperne har distansert skiskytterne hva angår fart i langrennssporet.

- Skiskytterne klør seg i hodet over hvorfor de ikke går like raskt lenger. Martin Fourcade og de beste har jo vært langt bak når de har prøvd seg mot spesialistene, sier Berger til Dagbladet.


LANGRENNSTRIUMF: Ole Einar Bjørndalen flankert av Tore Ruud Hofstad (t.v.) som ble nummer to og tyskeren Franz Göring (t.h) som ble nummer tre slo hele langrennseliten i Gälliväre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Vis mer

Det store spørsmålet er: Hvorfor har denne utviklingen skjedd?

- Skal egentlig ikke være mulig

Tarjei Bø tror han sitter med deler av fasiten.

- Ole Einar og Lars lå langt fremme i utviklingen av skøyting. Du kan si det var litt naturstridig, ettersom skiskyttere trener mot å bli best mulig skiskyttere og ikke best mulig langrennsløpere, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

- Samtidig kunne man prioritere langrennstreningen enda hardere før. Det er bare å se på resultatlista. Før kunne man vinne med tre strafferunder. Nå er kravet til rask og feilfri skyting viktigere. Derfor må man trene mer på skytingen, mener stryningen.

Skiskytter Berger har tre ganger flere mesterskapsgull i langrenn enn i skiskyting. Det skulle egentlig ikke være mulig. Nå forklarer 36-åringen hvordan han og Bjørndalen klarte det «umulige»: å slå langrennsløperne i langrenn som skiskytter.

- Vi hadde et forsprang i treningen som gjorde det mulig å slå langrennsløperne på deres hjemmebane. Nå har langrennseliten tatt igjen forspranget skiskytterne hadde. I tillegg har de gjennom økt fokus på overkroppsstyrke kanskje rykket ytterligere i fra. Det kan godt hende at skiskytterne vil ta litt etter det, forklarer Berger.

- Martin Johnsrud Sundby og co. har tatt etter den utviklingen vi var først ute med. Mens langrennsløperne trente knallharde intervaller på 4 x 4 minutter, kjørte vi 8 x 8 minutter. Det var litt mer kontrollert, men lengre økter sin viste seg å være effektivt.


PIONÉR: Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen var skiskyttere som lå foran de beste langrennsløperne i utviklingen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Vis mer

Langrennsløperne har lært

Langrennslandslagets landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter at langrennsleiren har lært av skiskytterne.

- Tidlig på 2000-tallet trente vi ikke nok skøyting og var for dårlig teknisk. Vi var altfor konservative. Så gikk vi over til å trene mer i rulleskiløyper og lærte mye av skiskytterne, både teknisk og i treningsmetode, sier Løfshus til Dagbladet.

- Vi har gått mer over til intervaller i intensitetssone 3, slik som skiskytterne, og kanskje også gått forbi dem. Nå er Fourcade og de beste skiskytterne et stykke bak oss. Det er ikke så unaturlig. Flesteparten av de største langrennstalentene velger langrenn fremfor skiskyting. Da blir det jo flere å ta av.

Berger ser flere momenter som Sundby og co har lært av skiskytterne.

- Sundby trener jo mye med vekter, mens vi går med gevær. Det er litt samme greia. Når jeg tar av meg geværet, er det sykt befriende. Derfor fikk jeg alltid en veldig god følelse da jeg gikk langrenn. Det er en del likheter her.

Ny epoke

Tarjei Bø tror tiden hvor skiskytterne slår langrennsløperne på deres hjemmebane, er forbi.

- Vi trener mer og mer skiskytterspesifikt. Vi har kortere intervaller med børse på ryggen for å være best mulig rustet til skiskytterkonkurranser. Sundby trener jo en del med vekter, så kanskje dukker han opp i skiskyting snart. Jeg er veldig imponert over utviklingen hans. Nå er det langrennsløperne som driver utviklingen i skøyting og ikke skiskytterne som før.

Berger er enig med Bø.


LANGRENNSGULL: Lars Berger med gullmedaljen etter seieren på 15 km fristil under Ski-VM i Sapporo i Japan onsdag, flankert av sølvvinneren Leanid Karneyenka, Hviterussland (tv) og bronsevinner Tobias Angerer, Tyskland. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX .
Vis mer

- For å bli best i langrenn må man ha en del hardøkter hvor man går kontinuerlig. Da kan man jo ikke skyte, så det er ikke helt ideelt å kombinere det. Derfor bør en langrennsløper gå raskere enn en skiskytter.

- Hvordan klarte du å bli verdensmester da?

- Ja, si det. Det forspranget vi fikk gjennom den da nytenkende treningen var nok viktig. Jeg har ikke tenkt så mye på hvordan det kunne gått om jeg hadde satset alt på langrenn. Jeg er tross alt veldig fornøyd med uttellingen min med tre medaljer på fem starter, forteller Berger.

Overkroppsfokus

Halvard Hanevold tror det er flere grunner til at skiskytterne har tapt terreng til langrennseliten.

- Langrennsløperne har nok hatt mer fokus på overkroppsstyrke og er jo mer spesialiserte inn mot de ulike øvelsene. Likevel mener jeg at de beste skiskytterne skal hevde seg i toppen i skøyterenn i langrenn, sier Hanevold til Dagbladet.

- De skal ikke være best, men være blant de fem-seks beste, slik at de på gode dager kan være på pallen også i langrenn. Akkurat nå er ingen av skiskytterne det, mener skiskytterlegenden.

Da Johannes Thingnes Bø var junior, knuste han langrennseliten. Også Emil Hegle Svendsen lekte seg med de fleste av langrennskonkurrentene, bortsett fra Petter Northug, før han ble senior.

- Det er ingenting i vei med talentene, men det er to forskjellige idretter. Hvis skiskytterne satser for fullt mot langrenn, tror jeg de kan komme på pallen. På samme måte tror jeg ikke langrennsløperne ville ha slått skiskytterne på deres hjemmebane, sier Hanevold.

Monday, February 20th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments