Pass deg for strømsjokk

Priser og innhold tåkelegges. På diskret vis ledes du over fra de billigste strømavtalene og over på avtaler som er både dyrere og dårligere, mener privatøkonom Rune Pedersen.


FÅR KLAGER: Frode Elton Haug.
Vis mer

Han er ansvarlig redaktør i Smarte Penger, et uavhengig nettsted om privatøkonomi, og har fulgt strømbransjen tett gjennom mange år.


KRITISK: Rune Pedersen
Vis mer

Det siste året er mange flere strømselskaper kommet til, og det er blitt mer krevende for forbrukerne å orientere seg i markedet, påpeker Pedersen.

–De må jo finne på noe for å skille seg ut, og derfor finner de på mange ulike rabattavtaler for å lokke til seg kunder. Ett enkelt selskap kan ha sju–åtte ulike strømprodukter bare på spotpris. Det er svært tidkrevende for forbrukerne å skulle følge med på hvilke avtaler som egentlig lønner seg – og de færreste følger med. Det tjener selskapene rått på, sier han.

Verst for de eldre

Mange forbrukere forledes til å tro at de inngår en god avtale, mener privatøkonomen.

–Salgsargumentet hos disse er gjerne at «dette er vårt mest populære produkt». Sannheten er imidlertid at produktet brukes av mange fordi strømselskapet har ledet kundene sine inn på det – men billigst er det ikke.

–I dag selger mange selskaper strøm til negativ pris for å få kunder. Det sier seg selv at de ikke kan overleve på den måten, selskapene må selge for 700–800 kroner i året per kunde for at det skal lønne seg. Dermed er de nødt til å få så mange som mulig inn på dyrere avtaler, sier han.

Den billige strømavtalen kalles lynavleder-produkter, hevder Pedersen: De skal lede kunden inn, og videre over på de dyrere produktene.

–Dette er et av triksene strømleverandørene tjener aller mest penger på – gjerne ved å henvende seg til den eldste aldersgruppen, som er det enkleste byttet.

Han har sett mange eksempler på at leverandøren øker prisene på strømavtalen til kunder som ikke følger med.

–Kjøper du det billigste produktet er det bare et tidsspørsmål før prisen endrer seg. I praksis må du dermed bytte selskap ofte for at det skal lønne seg, sier Pedersen.

Må dokumentere

–De siste årene har vi sett at en del leverandører har som strategi at de reklamerer med såkalte «kampanjepriser», for eksempel at kunden får null øre i påslag på strømprisen fra Nordpool. Tilbudet gjelder bare i en periode, og når denne er over skrur selskapene opp prisen uten å varsle kunden. Da kan man med rette føle seg lurt, sier Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukerombudet.

Den type virksomhet er helt klart i strid med markedsføringsloven, påpeker han.

–Hvis leverandørene påstår at en avtale blir billigere, må de kunne dokumentere dette. Hvis det viser seg at informasjonen er feil, er avtalen villedende og i strid med markedsføringsloven, sier Elton Haug.

234 skriftlige klager

Nylig konkluderte Forbrukerombudet at markedsføringsloven var brutt da en strømleverandør lovet kunden «å matche prisen» hvis de fant lavere strømpris andre steder.

–Det viste seg at det ikke stemte. Påstanden om «prismatch» var dermed å anse som ulovlig reklame, men leverandøren har nå endret slik at de faktisk matcher prisen i alle tilfeller, sier Elton Haug.

Forbrukerombudet fikk til sammen 234 skriftlige klager på strømselskaper i 2016.

–Strømbransjen ligger som nummer to på lista over type selskaper som det klages oftest på, sier han.

Forbrukerne bør styre unna telefonselgere som selger «billig» strøm, fastslår Elton Haug.

–Tilbudene som markedsføres gjennom telefonsalg, er aldri gode tilbud. Tvert imot, de er nesten uten unntak dyrere, og ofte er det avtaler med bindingstid og høye oppsigelsesgebyrer. Den type markedsføring koster mye for strømselskapene, og derfor blir prisene også høyere.

Garanti

–Ikke velg de billigste strømselskapene, råder Hilde Uthaug, daglig leder for Forbrukerrådets tjeneste Strømpris.no.

–De billigste på lista skrur gjerne opp prisene etter at du har inngått avtalen. Velg heller en leverandør som ligger midt på treet, og som gir deg direktevarsel på sms eller e-post dersom de endrer prisene. I tillegg er det beste å få en avtale av en viss varighet, f.eks 12 måneder, sier hun.

Alle som selger strøm i Norge, er lovpålagt å oppgi sine priser og vilkår til Forbrukerrådet, slik at Strømpris.no oppdateres daglig.

–Informasjonen du finner på nettsiden fungerer som en slags garanti for de betingelsene som gjaldt da du inngikk avtalen. Hvis du opplever at prisene blir endret uten at dette var avtalt, står du sterkere hvis du kan vise til den spesifikke avtalen du har lastet ned i pdf-format, sier Uthaug.

Wednesday, February 8th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments