Øya som mister alt

LEKNES (Dagbladet): De skulle egentlig bli tatt særlig hensyn til, de 12 norske kommunene som helt mangler fastlandsforbindelse.

8.juni stemte Stortinget likevel for å slå sammen Leka helt sør på Helgelandskysten med tvang, som eneste øykommune i landet.

- Jeg blir irritert over at politikerne på Stortinget tror de liksom vet bedre enn oss som er herfra. De kan ikke kjenne til forholdene her, sier Marie Thorsen (20).

Hver sommer viser hun turister og omreisende rundt i det særegne fjellandsskapet som sikret Leka tittelen «Norges nasjonale geologiske monument».

Denne sommerdagen gløder serpentinsteinen på Leka rødt i sola, men en kald bris fra havet bærer bud om forandringer i det lille lokalsamfunnet.

Vil ikke lenger flytte tilbake


LEKA-PATRIOT: Marie Thorsen (20) er bekymret for at prosessene Leka nå blir rammet av, er begynnelsen på slutten for øysamfunnet hun har vokst opp i.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

Snart mister Leka både arbeidsplasser i kommuneadministrasjonen og lensmannen. I kjølvannet av sammenslåingen antas det også at kommunelegen ryker.

Neste steg – frykter innbyggerne – er at ungdomsskoleelevene sendes til nabokommunen for å gå på skolen.

- Alle vet at det er utkantene som taper når man først er nødt til å spare penger i en kommune. Jeg er redd tilbudet vi får blir dårligere, sier 20-åringen.

Hun kaller det begynnelsen på slutten for Leka.

- Når jeg en dag får unger, kunne jeg kanskje ha flyttet tilbake hit, men nå virker det ikke som om det vil bli så mye å komme tilbake til lenger. Jeg synes det er kjempetrist, sier 20-åringen.

Lensmann Ole Kristian Holand er også bekymret.


BEKYMRET: Lensmannen på Leka, Ole Kristian Holand (64), går snart av med pensjon. Det kommer ingen erstatter til Leka når han er ferdig. Han er redd det innebærer en svekking av beredskapen for Leka-samfunnet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

Det har vært egen lensmann på Leka helt siden slutten av 1800-tallet.

Når 64-åringen går av med pensjon, blir lensmannskontoret nedlagt – og politiet må rykke ut fra nabokommunen Nærøy med båt eller ferge hvis det skjer noe.

Leka kommune mener det innebærer en vesentlig svekking av beredskapen.

- Sitter de klare når alarmen går, kan de være her på en time og ti minutter hvis veiene er åpne, men er de for eksempel på Vikna kan det ta en halvtime til. Intensjonen er at tilbudet ikke skal bli noe dårligere enn det er i dag, men det må det nødvendigvis bli, sier Holand.

- Går ikke i haug

På klarværsdager ser du rett over til Torghatten og Vega i Nordland fra yttersiden av Leka.


UNIKT: Hver sommer kommer turister i hopetall for å sykle rundt øya med det spesielle steinlandskapet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

For å komme hit må du ta ferge i en liten halvtime fra Gutvik på fastlandet, men det tar ikke mer enn tjuefem minutter å kjøre rundt den bittelille øya lengst nord i Nord-Trøndelag.

Det var her tre år gamle Svanhild ble kidnappet av en sulten havørn og etterlatt i fjellsia i sagnet om Ørnerovet.

Øykommunen med 588 innbyggere huser også Norges største skipsgravhaug, hvor den namdalske vikingkongen Herlaug skal ha latt seg begrave levende sammen med skip og treller, heller enn å underkaste seg Harald Hårfagres samling av Norge.


TODELT: Leka kommune består av fastlandsdelen Gutvik og øya Leka. For å komme hit må du ta ferge i en liten halvtime fra Gutvik, som i seg selv er cirka en time bilkjøring fra nærmeste småby, Kolvereid. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

- Herlaug ble utsatt for et overgrep, og valgte å gå i haug. Nå står Leka overfor akkurat samme overgrep, men vi nekter å gi opp. Jeg lover: Leka går ikke i haug!

På kontoret til Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp) er bildet av fylkesmann Inge Ryan degradert fra møtebordet til den rotete skrivepulten.


DEGRADERT: Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp) og Leka-rådmann Solveig Slyngstad på ordførerkontoret i Leka. På pulten står et bilde av fylkesmann Inge Ryan, enn så lenge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

Før sto Ryan høyt i kurs, som et symbol på alt den norske stat har gjort for Leka.

Nå er statens mann i Nord-Trøndelag blitt en av fiendene, sammen med partiene Frp, Høyre, og Venstre.

Oppgitt

Med to stemmers overvekt vedtok Stortinget at Leka kommune skal bli en del av nye Ytre Namdal kommune, bestående av de to større kommunene Vikna og Nærøy og Bindal i Nordland.

Det skjer til tross for at ingen av de fire kommunene ønsket seg en slik sammenslåing.

Johansen skjønner ikke hvorfor politikerne tvang med Leka.

- Vi har bedre kommuneøkonomi enn de fleste andre, null problemer med rekruttering, befolkningsvekst, og minst like gode tjenester som de fleste andre kommuner. Faktisk er vi en av ganske få kommuner som tilbyr skolelunsj til elevene våre. Når vi har spurt hvorfor akkurat Leka blir sammenslått, får vi ikke engang en skikkelig begrunnelse, sier ordføreren.

I stedet for å forhandle med nabokommunene om arbeidsplasser og oppgaver, venter han nå på at de rødgrønne skal vinne høstens valg.


PÅ HAUG: Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp) sammenligner tvangssammenslåingen av Leka med overgrepet den namdalske vikingkongen Herlaug ble utsatt for. Nå ligger Herlaug i en gravhaug på Leka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

Da skal han – og kommunestyret hvor Sp har flertall alene – søke om å reversere nedleggelse av både lensmannskontor og av kommunen.

I noen norske samfunn er kommunen kun en tjenesteleverandør. På Leka er kommunen den desidert største arbeidsplassen.

Her finnes knapt privat næringsliv utover et oppdrettsanlegg for laks, to matbutikker, landbruket, og et par spise- og overnattingssteder.

Uten kommunen blir Leka som en bil uten motor, beskriver ordføreren.

Han frykter også at de vil miste både arbeidsplasser og tilbud på kommunesammenslåingen.

Øykommune-ulempe

En rapport fra Norsk Senter for Bygdeforskning sier faktisk at «det er få indikasjoner på at kommunesammenslåing for øykommunene vil løse ut de fordelene man ønsker å oppnå med reformen», siden det uansett er så store geografiske ulemper ved å slå dem sammen.

På vertshuset Herlaug er bestyrer Åsmund Aune like bekymra som ordføreren.

Han er også kraftig irritert. På Venstre.

- Her om dagen var Venstre i Nord-Trøndelag på et møte her. Da sa jeg til dem: Jeg er ikke enig med dere, forteller han.


SUR PÅ VENSTRE: På vertshuset Herlaug er bestyrer Åsmund Aune skuffet over Venstre, som han gir skylda for tvangssammenslåingen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

På Leka er det Venstre som får skylda for tvangsvedtaket.

Det er nemlig stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad fra Venstre i Nord-Trøndelag som skal ha forhandlet fram tvangssammenslåingen.

Det skjer til tross for at Lekas to representanter i kommunestyret var i mot – og at en av to meldte seg ut av partiet i protest mot vedtaket.

- Du vet: Det kan hende det går bra i fem år, men så dukker det plutselig opp noe som gjør at den nye kommunen må spare penger. Da er det oss det går utover. Jeg er utrolig skuffa og bekymra. Og så er jeg så klart veldig redd for at folk vil flytte herfra på grunn av dette, sier Aune.

Venstres Andre Skjelstad er kjent med at hans parti får skylda for tvangssammenslåingen, og forsvarer den med at en storkommune i regionen vil være bra for næringsutviklingen.

- Vi har hatt en helhetlig prosess hvor vi har sett på hva som er naturlig i regionen, og da er det sånn at lokallagene våre i Ytre Namdal ville sterkt ha en slik løsning, ettersom man i det nye Trøndelag (etter regionreformen, journ.anm) vil bli et kraftsentrum spesielt innen havbruk, sier stortingspolitikeren fra Nord-Trøndelag.

Monday, August 7th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments