Oppsiktsvekkende rapport om hodeskader i fotballen:- Jeg har jo tenkt at kroppen ikke er skapt for dette

(Dagbladet): Å nikke en fotball gir større risiko for demens hos proffspillere.

Det hevder forskere ved University College London og Cardiff University etter å ha undersøkt seks tidligere fotballspillere, ifølge BBC.

Disse drev med idretten i en periode på 26 år i gjennomsnitt, og samtlige utviklet demens i løpet av 60-årene.

Etter obduksjon fant også forskerne tegn til kronisk traumatisk encefalopati hos fire av dem. Denne sykdommen er blant annet forbundet med boksing.

- Da vi undersøkte hjernene deres, så vi endringer som vi er vant med å se hos tidligere boksere, sier professor Huw Morris om funnene.

Spillere reagerer

I England har flere tidligere proffspillere reagert på rapportens konklusjoner, blant annet tidligere Bolton-spiller Kevin Davies og Liverpool-legenden Ian St. John.

Det samme gjorde Freddy dos Santos da Dagbladet kontaktet ham i kveld.

- Jeg har jo tenkt at kroppen ikke er skapt for dette, sier dos Santos om de mange hodeduellene i fotballen.

- Urovekkende

Den tidligere Tippeliga-spilleren la skoene på hylla i 2011.

Dette etter en 15 år lang proffkarriere der han ble skånet de verste skadene. Likevel mener dos Santos at det er bekymringsverdig om man blir sittende igjen på bar bakke med senskader etter at karrieren er over.

Hvis forskningen til University College London og Cardiff University stemmer, vil flere av de han selv spilte med utvikle demens.

- Det er urovekkende. Som ung fotballspiller er ikke det noe man filosoferer over, akkurat som få attenåringer tenker på å spare til pensjonen. Man ser for seg en lysende karriere, sier 40-åringen som er mest kjent for tiden i Vålerenga.

Slet med synet


KAPTEIN: Tom Henning Hovi. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Der var dos Santos ofte i samme startellever som Tom Henning Hovi.

Til Dagbladet forteller Hovi at han i perioder slet med flekker på synet. Dette gjorde at han flere ganger måtte byttes ut under kamper.

- Flekkene kom ofte etter en albue eller at jeg fikk en ball i hodet. Det håper jeg er noe som ikke kommer tilbake om 20 år, sier Hovi.

- Må tas på alvor

Den forhenværende midtstopperkjempen mener det er viktig at forskningen blir tatt på alvor.

- Hvis dette stemmer, forventer jeg at det settes i gang noen tiltak. Det handler om tryggheten til spillerne, og det er viktig at dette forskes på, sier Hovi og får støtte fra tidligere landslagskaptein Tom Høgli.

- Det har lenge vært snakk om slag mot hodet i fotballen, og om fotball kan sammenlignes med boksing, må det tas på største alvor. Man må vurdere forskningen og om det er noen tiltak som kan gjøres, mener FC København-spilleren.


- MÅ VURDERE FORSKNINGEN: Høyreback Tom Høgli mener forskning på hodeskader og fotball er viktig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Vis mer

Tvilende til sammenligning

Også Joachim Walltin, leder for idrettsutøvernes fagforbund (NISO), understreker at hodeskader må tas på største alvor.

Han mener imidlertid at de engelske forskernes konklusjon høres noe dramatisk ut. Den tidligere Tromsø-spilleren setter særlig spørsmålstegn ved sammenligningen mellom fotball og boksing.

- Hodeskader er alvorlig, men smeller mot hodet har vært et større tema enn headinger, sier Walltin.

Diskuterte senskadefond


NISO-LEDER: Joachim Walltin spilte før på Tromsø. Nå er leder han NISO.  Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Vis mer

NISO-lederen mener fotballen har tatt viktige skritt ved å gi legen ansvaret ved skader under kamper. Dette blant annet ved å gi legen det overordnede ansvaret ved skader på spillere.

Han legger til at et senskadefond også har vært et diskusjonstema.

- Det finnes i dag i England. Her har vi ikke kommet så langt, men helsevesenet er bra i Norge, og man skal ha tilgang på behandling, sier Walltin og understreker at det er vanskelig å vite nøyaktig hva som leder til skadene referert til i den engelske forskningsrapporten.

Mener mer forskning trengs

Det gjør også doktor David Reynolds ved Alzheimer’s Research UK.

Overfor BBC viste han til at hver av de seks undersøkte fotballspillerne viste tegn på Alzheimers.

- Årsakene til demens er et komplekst tema, og det er sannsynlig at tilstanden utløses av en kombinasjon av alder, livsstil og gener, sa Reynolds, og la til følgende:

- Mer forskning trengs for å finne ut hvordan andre faktorer, som å drive med idrett, påvirker risikoen for demens, og hvordan denne risikoen er sammenlignet fordelene man ser ved fysisk aktivitet.

Thursday, February 16th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments