(Dagbladet): Barack Hussein Obama holder sin aller siste pressekonferanse som USAs 44. president, i et rom fylt til randen av journalister og fotografer i Det hvite hus.
Dagbladet følger pressekonferansen, saken oppdateres.
- Jeg sa mye av det jeg hadde tenkt til da jeg holdt min siste tale forrige uke – så jeg skal være kort denne gangen, sier Obama fra talerstolen da han kom inn noe sent til møtet som skulle starte 20.15, norsk tid.
Saken fortsetter under bildet.
Han åpner med å si at han tenker på tidligere president George Bush og kona Barbara, som begge er innlagt på sykehus.
- Vi sender våre bønner og tanker til dem. De er gode mennesker, sier han og forteller om sitt gode forhold til den tidligere presidenten og førstedamen.
Første spørsmål: Manning
- Så vil jeg takke dere. Dere har skrevet om meg lenge, sier han og henvender seg til journalistene i rommet.
- Noen av dere kjenner jeg, andre har jeg nettopp begynt å kjenne, sier han og takker journalistene ved navn.
- Jeg har kanskje ikke likt hver eneste sak dere har skrevet. Men det er sånn det skal være; dere skal være skeptiske, dere skal ikke gi meg komplimenter, men sørge for at vi med makt gjør som vi er bedt, sier han.
Han sier at noe av det han verdsetter høyest, er en fri presse, før han åpner for spørsmål fra de overfylte rommet:
Er du bekymret for at benådningen vil sende et signal om at det er OK å lekke materiale? er det første spørsmålet Obama får.
Det var ventet at Obama snakke med pressen om Chelsea Manning-saken. Noe av det siste Obama har gjort som president, er å benåde den tidligere Irak-soldaten som lekket tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan og Irak, til varslergruppa WikiLeaks.
- Sonet lang straff
Han var dømt til 35 års fengsel.
- La oss være klare: Chelsea Manning har sonet en lang straff. Jeg tror ingen vil synes at inntrykket er at det ikke slås hardt ned på å lekke slik informasjon, svarer Obama.
- Hun tok ansvar for det hun gjorde. Straffen hun fikk samsvarte ikke med tidligere straffer i lignende saker, sier han og legger til at han er trygg på at saken uansett har sendt ut et riktig signal.
Han sier han ikke bryr seg om Julian Assanges Twitter-meldinger. Det har blitt spekulert i hvorvidt også Assange vil bli benådet, som følge av Obamas valg i Manning-saken.
- Det jeg kan si, i vår nye cyber-alder, er at vi kommer til å jobbe for å finne balansen av åpenhet – det som gjør oss til et demokrati – uten at vi lar andre slippe unna med å forsøke å skade oss enten ved terror, økonomisk kriminalitet eller ved at folk som blander seg inn i valgene våre, sier han.
- Kommer til å være der
Om to dager er det åtte år siden han ble USAs første afroamerikanske president, 20. januar 2009.
Obama får spørsmål om alle som skal boikotte Trumps innskrivning på fredag.
- Jeg kommer til å være der. Michelle også. Jeg har sjekket været og det kommer ikke til å være like kaldt som da jeg ble innskrevet, sier Obama.
Saken fortsetter under bildet.
- Jeg kommer ikke til å si noe om hva jeg snakker med den påtroppende presidenten om. Samtalene har til tider vært lange. Jeg vet ikke om jeg har overbevist ham eller ikke. Jeg har tilbudt ham mine råd – både innenriks og utenriks – men jeg tenker at han bør gå videre med sin visjon og sine verdier, sier han og fortsetter:
- Jeg tror han vil se hvor kompleks det er å gjøre de tingene han har sagt han vil – som å gi alle fri helsehjelp. Han vil nok kanskje velge slik jeg har gjort, når han ser hvordan det er.
Ikke bare «ja»
- Jeg tror ikke vi vet mer om dette før han er innsatt og sitter ved pulten. Dette er en stor jobb, du klarer den ikke alene – du er enormt avhengig av kollegene dine, alle sammen – selv de i 20-30-åra som har ekstremt stort ansvar – som må rådføre deg til de valgene du tar. Jeg har gitt ham det rådet; han kan ikke bare høre på de som sier «ja» til ham.
- Jeg sverger
På fredag er det Donald Trump sin tur, da han vil innsverges som USAs 45. president, foran trappene til den amerikanske Kongressen.
I 2009 fikk rundt to millioner mennesker som fikk med seg innsvergelsen i Washington. Obama holdt da sin aller første tale som president.
- Jeg, Barack Hussein Obama, sverger høytidelig at jeg trofast vil utøve embetet som president i De forente stater, og etter beste evne bevare, beskytte og forsvare De forente staters grunnlov, sa Obama med hånda på Abraham Lincolns bibel da han ble innsverget klokka 18.00 norsk tid, rapporterte Dagbladet den gang.
- Fra i dag må løfte oss selv opp. Børste av støvet å begynne arbeidet med å gjennoppbygge Amerika, sa Obama i sin aller første tale som president.
Trumps tur
- Utfordringene som vi står foran er virkelige. Men dere skal vite dette, Amerika. De vil bli møtt. Verden har endret seg. Det må vi også. For å klare dette må nasjonen stå sammen, sa han fra talerstolen i 2009.
- Nasjonen må velge håp over frykt. Vi må enes om felles mål heller i stedet for konflikt og uenighet for å komme over den verste økonomiske krisen siden den store depresjonen.