Norge får 68 færre kommuner

(Dagbladet): Samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti presenterte i dag sin enighet om det nye kommune-kartet i Norge.

På et ekstraordinært møte i går kveld ble partene omsider enige om hvordan det nye kommune- og fylkeskartet skal se ut, kunne Dagbladet og en rekke andre medier melde i går.

På det nye kartet over kommune-Norge vil det bli 68 færre kommuner enn det vi har i dag. Antallet reduseres fra 426 til 358.

- Behovet for kommunereform har vært diskutert i 26 år. Mange har sett behovet og ingen reform har vært mer diskutert og mer utredet enn kommunereformen. Jeg er glad for at et flertall etter valget i 2013 var enige om at tiden er inne for en slik reform, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Diktatur

Men i de tvangssammeislåtte kommunene er reaksjonene sterke.

- Dette er en trist og veldig dårlig melding å få. Jeg føler at det er et slag i trynet, der storsamfunnet overstyrer lokalsamfunnet. Det er et hån mot lokaldemokratiet. Det er mer eller mindre et diktatur, sier ordfører i øykommunen Leka, Per Helge Johansen (Sp) til Dagbladet.

Dagbladet spør Sanner hva han svarer Johansen.

- Stortinget er vårt øverste folkevalgte og demokratiske valgte organ, og det er regjeing og Storting som har myndihet til å fatte avgjørelser om nye kommuner og kommunegrenser, og Stortinget er demokratisk. Dette er en demokratisk beslutning når Stortinget fatter vedtak. Så forstår jeg at det er krevende der en kommune er kommet til et nei standupunkt. Samtidig er slik i disse vedtakene Stortinget er enige om, det også lokalt mange som har ønsket en sammenslåing På sørlandet er det to kommuner som har sagt «ja», og en som sier «nei». Da kan en spørre om det er riktig at én skal stoppe det som to mener er riktig, og som er et kommunalt og regionalt ønske, sier kommunalministeren til Dagbladet.

Han viser til at samarbeidspartiene ble enige om behovet for en reform allerede i Nydalen da grunnlaget for støtten til regjeringen ble lagt.

- Nå er det nesten 100 kommuner som har inngått gjensidige frivillige avtaler. Det viser at lokalpolitikere viser lederskap og ser behovet for sterkere lokalsamfunn. Noen steder har man sett at det er et lokalt ønske om en sterkere kommune, men der én kommune har sagt nei, sier Sanner.

Grenseløs kjærlighet

Etter rundt to års reformprosess er fasiten at 153 kommuner per dags dato har fattet positive vedtak om sammenslåing. Av disse er det 94 som har funnet seg en «partner» og går sammen i 39 nye kommuner. Basert på frivillighetslinjen reduseres antall kommuner til 373, og med tvangssammenslåingene vil tallet reduseres til 358.

- Det er eksempler på at en kommune har ligget mellom to kommuner som har ønsket å slå seg sammen. Hvis man skal tenke seg to kommuner som slår seg sammen, der det ligger enn i mellom, blir kjærlighet uten grenser og det tror jeg alle forstår blir krevende i grensen.

Han viser til at det er landets øverste folkevalgte forsamling, Stortinget, som tegner kommunekartet og at det er Stortinget som har bestemt spillereglene for reformen.

Her blir det tvang

Avtalen innebærer etter det Dagbladet forstår at 13 kommuner tvangssammenslås til i alt åtte nye.

1. Ny kommune bestående av Spydeberg, Eidsberg, Hobøl og Askim.

2. Haram tvangssammenslås med Ålesund, Skodje, Sandøy og Ørskog

3. Sammenslåing mellom Nærøy, Vikna, Leka og Bindal.

4. Nye Lindesnes – en sammenslåing mellom Mandal, Marnardal og Lindesnes

5. Ørland og Bjugn, tvillingkommunene på Fosen, foreslås sammenslått med forbehold at det kommer forslag om en større kommune som inkluderer minimum Roan og Ørland.

6. Balestrand, Leikanger og Sogndal.

7. Søgne, Songdalen, og Kristiansand

8. Ny kommune på nedre Romerike mellom Skedsmo, Sørum, og Fet.

Det er allerede kommet sterke reaksjoner fra de berørte kommunene.

- Dette er en trist og veldig dårlig melding å få. Jeg føler at det er et slag i trynet, der storsamfunnet overstyrer lokalsamfunnet. Det er et hån mot lokaldemokratiet. Det er mer eller mindre et diktatur, sier ordfører i øykommunen Leka, Per Helge Johansen (Sp) til Dagbladet.

Venstre mener Stortinget var nødt til å bruke tvang på de tretten kommunene og at noe annet ville være å fraskrive seg det ansvaret Stortinget har for at landets innbygger mottar gode tjenester.

- 94 positive gjensidige vedtak viser at frivillighetslinjen har vært riktig. Samtidig er dette bare startskuddet for en pågående reform som har som hensikt å skape bedre tjenester for innbyggerne i hele landet, sier Andre N. Skjelstad (V).

Nye regioner

Det er også enighet om at 19 fylker skal slås sammen til 10 regioner.

  • Nordland, Troms og Finmark skal bli til to regioner.
  • Trønderfylkene slår seg sammen.
  • Hedmark og Oppland blir én region.
  • Buskerud, Akershus og Østfold blir til Viken region.
  • Telemark og Vestfold blir en region
  • Agderfylkene slår seg sammen.
  • Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet.

KrF stiller seg ikke bak tvangsbruken, men er ellers enig i reformen.

- KrF er glad for at vi nå vil innføre større og mer slagkraftige regioner fremfor dagens fylkeskommuner. Større regioner vil åpne for at flere oppgaver kan løses regionalt etter grundig utredning, sier stortingsrepresentant Geir S. Toskedal.

Dagbladet kommer med mer.

Wednesday, February 22nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments