Nestlé bekrefter slaveliknende forhold i kaffeindustrien

(Dagbladet): – Vi dro ut tidlig om morgenen. Inspektørene hadde skuddsikre vester og vi kjørte i terrengbiler, beskyttet av politi med maskingevær. Så farlig er det å nærme seg noen av kaffeplantasjene i Brasil.


MILLIARDINDUSTRI: Brasil står for mellom 1/3 og halvparten av all kaffeproduksjon i verden. Foto: DANWATCH
Vis mer

Mannen som forteller er Jesper Nymark, direktør for Danwatch, et uavhengig, undersøkende medie- og researchsenter, som blant annet fikk Danmarks største journalistiske pris for undersøkende journalistikk i 2015.

Bildet han gir er rystende: menneskehandel, slavearbeid og barnearbeid er noen av ordene som går igjen.

Øyenvitne til slaveri

Inspeksjonen var en av flere hvor Nymark med egne øyne så arbeidere utsatt for menneskehandel bli satt fri, ofte sammen med barn som burde vært på skolen i stedet for å jobbe under slaveliknende forhold – med løfte om betaling en eller annen gang.

- På en annen inspeksjon reddet vi ut to barn på 14 og 15 år, forteller han.


FRA BRASIL: Mye av denne kaffen kommer fra Brasil. Vil du gjøre et klokt valg, se etter merker som Fair Trade, UTZ eller Rain Forest Alliance. Foto: DAGBLADET
Vis mer

Danwatch kan dokumentere at den brasilianske kaffeindustrien benytter arbeidskraft på tvangsarbeid, at arbeiderne stues sammen i brakker, må drikke av samme vannkilde som dyra, og jobber uten beskyttelse mot dødelige giftstoffer.

I vinter har Nymark igjen vært i Brasil.

- Mine kilder rapporterer at politikerne er blitt mer bevisst og tar opp temaet, men at forholdene ikke er blitt bedre på plantasjene. Hadde noen reist til disse stedene nå, ville de sett det samme, sier han.

Nymark understreker at dette ikke bare skjer i kaffeindustrien.

- Det er et strukturelt problem du blant annet også finner i tømmer-, sukker-, og kjøttindustrien.

Kan være din kaffe

En stor del av kaffen du får i Norge kommer fra Brasil, solgt gjennom verdens største kaffeleverandører, Nestlé og JDE (Jacobs Douwe Egberts, som blant annet har kjøpt opp kaffehuset Friele i Norge).


MANGLER OVERSIKT: Nestle innrømmer at forholdene på plantasjer blant annet i Brasil er i strid med brasiliansk lov og internasjonale konvensjoner. – Vi rydder opp så godt vi kan og samarbeider både med organisasjoner og mndigheter, sier kommunikasjonssjef Axel Heiberg- Andersen i Nestle Norge. Foto TOMM W. CHRISTIANSEN
Vis mer

Selskapene står bak kjente merkevarer som Nescafé, Nespresso, Dolce Gusto, Coffee-mate, Senseo og Friele.

Nestlé har tidligere innrømmet slavearbeid i Thailand.

Begge selskapene erkjenner problemene i Brasil og kan ikke utelukke at visse deler av kaffen de selger er produsert under lovstridige forhold.

- Hva gjør dere med problemene i Nestlé, kommunikasjonssjef i Nestlé Norge, Axel Heiberg-Andersen ?

- Vi prøver å rydde opp. Utfordringene er store, dessverre er det mye som gjenstår. Når vi avdekker overtramp, avslutter vi samarbeidet med leverandøren eller krever endringer, sier kommunikasjonssjef Axel Heiberg-Andersen i Nestlé Norge.

Da Danwatch-studien kom, bekreftet Nestlé at selskapet hadde kjøpt kaffe fra to plantasjer hvor arbeidere ble reddet fra tvangsarbeid av brasilianske myndigheter.

Alle leveranser fra det angjeldende stedet skal nå være stoppet.

Kontroll på 90 prosent

Heiberg-Andersen forteller at Nestlé har iverksatt tiltak for å bedre på forholdene som strider mot brasiliansk lov og internasjonale konvensjoner.


MED GEVÆR: Store verdier står på spill. Inspeksjon gjøres tidvis med våpen i hånd. Foto: DANWATCH
Vis mer

- Nestlé tolererer ikke brudd på menneskerettighetene. Ingen er tjent med dårlige arbeidsforhold, sier han og legger til at selskapet har sluttet seg til et FN-samarbeid om utryddelse av slaveabeid.

Enkelte produkter, som økologisk pulverkaffe, har fått Fair Trade-merke og arbeidsforholdene i Nestlés kaffeproduksjon i hele Latin-Amerika skal gjennomgås, i samarbeid med den frittstående organisasjonen Verité .

Heiberg-Andersen anslår at 90 prosent av arabica-bønnene fra Brasil brukt i Nescafé er sertifisert eller verifisert av eksterne organisasjoner eller Nestlés egne ordninger.

- Men 10 prosent har dere ikke kontroll på?

- Nei, det har vi dessverre ikke.

Komplisert og uoversiktlig

Også konkurrenten JDE kjøper store mengder kaffe fra Brasil. Friele-kaffen kommer i stor grad herfra. Handelen skjer gjennom eksportører eller meglere.


GULL VERDT: Brasils kaffeplantasjer dekker enorme landområder og sikrer landet enorme inntekter hvert år. En brasiliansk kaffebonde tjener under 20 kroner dagen på å fylle en 60 liters sekk kaffe.. Mindre enn to prosent av utsalgsprisen går til arbeideren. Foto: DANWATCH
Vis mer

Atle Engelsen, manager corporate affairs, facility i JDE, skriver i en epost til Dagbladet at handelen skjer gjennom en lang og komplisert produktkjede, med anslagsvis 260 000 kaffedyrkere bare i Brasil.

- På denne bakgrunn kan ingen kaffeprodusenter, verken i Norge eller andre land, garantere at man ikke har kjøpt kaffe fra produsenter med dårlige sosiale og miljømessige forhold, skriver han.

Da studien til Danwatch ble publisert i fjor vår, kom JDE raskt på banen med en erklæring om at selskapet er klar over de sosiale og miljømessige problemene i forbindelse med kaffeproduksjon i Brasil og at navngitte leverandører som bryter loven vil miste sin kontrakt.

Slaveri angår oss


BITTER BISMAK: Det tar noen få sekunder å lage en god espresso med Nespressokapsler. Det vil ta mange år før forholdene er ryddet opp i kaffeindustrien. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Vis mer

- Hadde jeg spurt folk på gata om de tror de har noe forhold til slavearbeid, ville de ristet på hodet og sagt at «det har de ikke, for de bor jo i Danmark». Samtidig går de kanskje rundt med en kaffekopp i hånda, med kaffe produsert under slaveliknende forhold, sier Jesper Nymark i Danwatch.

Kaffebønnene kan både være plukket av voksne på tvangsarbeid og av barn, som brukes i kaffeproduksjon, på sukkerplantasjer, i klesindustrien, bygningsindustrien og i kullproduksjonen.

Hva kan forbrukerne gjøre?

- Forbrukerne trenger informasjon slik at de kan ta gode valg, sier Nymark i Danwatch.


ØYEVITNE: Jesper Nymark, direktør i Danwatch så med egne øyne arbeidere i Brasils kaffeindustri bli satt fri av politiet. Foto: DANWATCH
Vis mer

Han etterlyser også bevisste valg fra statlig sektor.

- Det serveres kaffe på sykehus, i departementer og på aldershjem. Spørsmålet er om den norske staten vet hvor kaffen kommer fra og om den er framstilt lovlig.

Han selv gir ingen råd, men viser til Forbrukerrådet og liknende typer organisasjoner.

Forbrukerrådet: Merkeordningene en veileder

- Arbeidsforholdene i kaffeindustrien er en kilde til bekymring og et tema det jobbes med, blant annet gjennom gode initiativ innenfor etisk handel, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.


MERKEORDNINGER: – Arbeidsforholdene i kaffeindustrien er en kilde til bekymring. Ulike merkordninger kan være en viktig veileder for forbrukerne, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet. Foto: Kjell Hakon Larsen
Vis mer

- Gode merkeordninger er også en viktig veileder for forbruker sier Instefjord og viser til Fairtrade-merket (rettferdig handel), produkter merket UTZ Certified (en internasjonal standard for ansvarlig kaffe, kakao, te og jordbruk) og til det amerikanske miljømerket Rainforest Alliance, som sikrer at det er tatt miljø- og bærekraftshensyn under produksjonen.

Gode i teorien?

JDE støtter for øyeblikket femten programmer for å bedre forholdene i ni land, inkludert Brasil. Nestle vil sikre at «kaffeproduktene produseres på et ansvarlig vis med respekt for mennesker og miljøet».


MED LIVET SOM INNSATS: Inspektørene som reiser rundt til kaffeplantasjene har med bevæpnet politi som beskyttelse. Foto: DANWATCH
Vis mer

- Hvor dypt stikker det. Blir det mest festtaler, Nymark?

- Mitt inntrykk er at de store selskapene tar tak i problemene og i mindre grad enn før imøtegår kritikk og dokumentasjon. Men jeg har opplevd å bli skjelt ut av og beskyldt for ikke å forstå kaffeindustrien av mindre danske kaffefirmaer.

- Det går altså i riktig retning?

- På politisk hold er temaet oftere oppe og brasilianske myndigheter har reddet flere hundre kaffearbeidere fra plantasjer de siste årene. Men problemet er fortsatt gigantisk.

- Når selskapene ikke engang vet hvilke plantasjer de kjøper fra, sier det seg selv at det ikke er noen quick fix. Gjør forbrukerne gode valg, har det likevel betydning.

Wednesday, August 2nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments