(Dagbladet): Aldri har det vært skrevet ut flere nødpass enn denne sommeren. I perioden mai-juli måtte Politidistrikt Øst, som blant annet har Gardermoen politistasjon, skrive ut hele 1288 nødpass til passløse nordmenn som skulle ut og reise.
- Dette er en økning på hele 38 prosent i forhold til i fjor, sier Anette Brevik, som er avsnittsleder for grensekontrollseksjonen på Gardermoen politistasjon.
- Aldri opplevd maken
- Vi har aldri opplevd maken til dette. Vi økte i sommer bemanningen på kontrollpostene for de som reiser ut fra Gardermoen, og har hatt måtte ha egne folk til å skrive ut nødpass for reisende. De har hatt det travelt, bekrefter Brevik.
- Mange som kommer til oss tror at det er bare å skrive ut et nødpass i en fei. Men passet er et verdifullt dokument, og vi må sørge for at det ikke mister sin legitimitet. Derfor er det er grundig arbeide som skal gjennomføres. Hvis våre folk er opptatt med andre oppgaver, vil nødpass-utskriving måtte vente. Dette gjør vi selvsagt ikke for for å være vanskelig mot de reisende, selv om det kan medføre at de som skal reise ikke får gjennomført sin reise slik de hadde tenkt.
Og det er ikke bare søringer som roter bort passene sine. I Troms ble det i mai, juni og juli i år utstedt 352 nødpass – mot 233 i samme periode i fjor, skriver NRK Troms.
Ta vare på passet ditt
- Hva er årsaken til at så mange kommer til blant annet Gardermoen uten gyldig pass?
- Vi har ikke gjennomført noen grundig undersøkelser for å finne årsaken.
Men mye tyder på at mange stoler på at politiet kan hjelpe dem med nødpass på kort varsel og at nødpass oppfattes som en enkel og rimelig løsning – for dem.
- De starter kanskje ikke å lete etter sitt vanlige pass før dagen før de skal reise, og så finner de ikke passet sitt. Nordmenn må bli flinkere til å ta vare på passet, samt ta det med seg når de skal reise, mener Brevik.
Les mer: Dette betyr fargen på passet ditt
Strenge regler
- Vi må forholde oss til et passregelverk, og det betyr blant annet at dersom vi skal utstede nødpass til barn så må enten begge foreldrene møte opp hos politiet, eller den ene forelderen må ha med gyldig bekreftelse fra den andre. Ellers vil vi kunne havne i situasjoner med barnebortføringer. Dersom man mangler en slik underskrift fra begge foreldrene så kan vi ikke utstede nødpass, og da kan barnet heller ikke reise. Nordmenn må huske at vi gjør vårt aller beste, men vi kan ikke gi noen garanti for at vi kan hjelpe alle med nødpass, sier Anette Brevik.
Les mer: Ikke gå i denne passfella når du skal hente pass til barna dine
Passtrøbbel
- Nødpass gjelder bare for den aktuelle reisen som skal gjennomføres. Derfor har det kort varighet. Passet kan ha varighet for selve reisen, pluss det antall måneder som kreves for det aktuelle landet. Det kan for eksempel være tre eller seks måneder, sier Brevik og fortsetter:
- Men mange glemmer at de skal levere tilbake nødpasset til makulering etter at reisen er gjennomført. Dette må de gjøre for at de skal få utstedt nytt, ordinært pass. Når du får nødpass så blir nemlig ditt tidligere pass registrert som ugyldig. Og dersom du kommer med det gamle passet på din neste reise, vil du kunne bli stoppet i en elektronisk passkontroll. Her vil det nemlig bli avslørt at du reiser med et ugyldig pass. Og dette kan bety store problemer for den reisende, advarer Anette Breivik.