(Dagbladet): Tidligere denne uka ble det kjent at USAs høyesterett opphevet kjennelsene i lavere rettsinstanser som hindret Donald Trumps innreiseforbud fra å tre i kraft.
Og i natt norsk tid trådte innreiseforbudet i kraft.
Unntak fra innreiseforbud
Konsekvensen av forbudet er at personer fra Syria, Sudan, Somalia, Jemen, Iran og Libya ikke kan få visa til USA, med mindre de har en nær reell tilknytning med en slektning, skole eller et selskap i USA.
Det var Høyesterett som slo fast at personer «som har en troverdig ‘bona fide-relasjon’ til en person eller enhet i USA» skal unntas fra forbudet.
Det er på akkurat dette punktet det hersker litt forvirring. Justisdepartementets opprinnelige definisjon av nær familie, som kvalifiserer til innreise, var forelder, ektefeller, barn, voksen sønn eller datter, svigersønn eller -datter eller søsken.
Å ha besteforeldre, barnebarn, tante, onkel, niese, nevø, forlovede, søskenbarn, svigerinne, svoger eller annen familie med innvilget opphold i USA vil ikke gi folk mulighet til å komme inn i USA.
Men like før innreiseforbudet trådte i kraft skrev utenriksdepartementet på sine nettsider at også forlovede kvalifiserer som nær familie i henhold til Høyesteretts avgjørelse.
Hawaii vil stanse håndhevelse
Nå har delstaten Hawaii sendt inn en hastebegjæring og bedt om at forbudet ikke håndheves overfor personer som ikke er omfattet av justisdepartementets definisjon av nær familie.
Delstaten ber en føderal dommer fastslå at administrasjonen ikke kan begrense begrepet familierelasjoner på denne måten. Hawaii var for øvrig en av delstatene som fikk stanset innreiseforbudet i utgangspunktet.
Under Høyesteretts behandling av Trumps innreiseforbud tok dommer Clarence Thomas delvis dissens på avgjørelsen, og kalte den såkalte «bona fide-relasjon»-standarden «ubrukelig», ifølge The Guardian.
- Kompromisset vil invitere til en flom av rettssaker til denne saken er løst, ettersom partene og domstolene vil slite med å fastslå akkurat hva som kvalifiserer til en «bona fide-relasjon», skrev Thomas.
Forvirringen som har oppstått bekymrer også flere. David Miliband, president i International Rescue Comittee, kaller situasjonen «alarmerende» og «inhuman».
- Å nekte bestemødre, til enslige barn, adgang til USAs kyst er en skam. Spesielt når Amerika bryter løftet vi har gitt om å beskytte dem, sier Miliband.
Skal utvise skjønn
Departementsansatte som skal vurdere hvorvidt familierelasjonene som blir beskrevet av visumsøkerne kvalifiserer til innreise, har blitt bedt om å utvise skjønn.
«En stor dag for Amerikas framtidige sikkerhet og trygghet, takket være Høyesterett. Jeg vil fortsette å kjempe for det amerikanske folket og VINNE», tvitret Trump etter at Høyesterett, med det lille forbeholdet om familierelasjoner, ga grønt lys til innreiseforbudet.
Men på tross av at innreiseforbudet har trådt i kraft, har ikke saken nådd sin endelige konklusjon. Høyesterett skal ta endelig stilling til Trumps anke når de kommer sammen igjen i høst.
Versjon to
Det var i mars at Trump, gjennom en såkalt presidentordre, innførte et innreiseforbud for personer fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.
Forbudet høyesterett har foran seg, er den andre versjonen av innreiseforbudet.
Trumps førsteutkast ble også slått ned på i retten kort tid etter at det ble lansert i slutten av januar – sju dager etter at han ble president.
Den første versjonen av innreiseforbudet inkluderte også Irak, en av USAs viktigste allierte i Midtøsten.
Satt til side
Den andre versjonen av innreiseforbudet, som nå har fått delvis medhold, ble slått ned på i en føderal domstol tidligere i vår. En ankedomstol opprettholdt den såkalte midlertidige forføyningen mot innreiseforbudet 25. mai.
Trump-administrasjonen anket så avgjørelsen inn for høyesterett, og de besluttet da å ta stilling til forbudet.