Mannen som felte Armstrong vil endre regelen som ødelegger for Johaug: – En tragedie

ULLEVAAL (Dagbladet): Så lenge Therese Johaug utvises en ubetydelig grad av skyld, sier regelverket at 12 måneder vil være minimumsstraffen for 28-åringen fra Dalsbygda.

Nå vil Travis Tygart, leder for det amerikanske antidopingbyrået (USADA), utfordre den etablerte WADA-koden og regelen som ødelegger for Johaug.

Til Dagbladet forteller mannen som felte Lance Armstrong at han synes tiden er moden for en endring av regelverket, som i for liten grad skiller bevisst doping og uhell som medfører brudd på dopingreglementet.

- Jeg er for å endre reglene. Jeg synes ikke det er riktig at vi har en minimumsstraff på 12 måneder på denne typen stoff, sier Tygart til Dagbladet.

- Hva om noen saboterer deg og lurer i deg et anabolt stoff, men du får likevel 12 måneders straff? Det er ikke rettferdig. Jeg håper vi kan endre regelen. Jeg vil jobbe for det, varsler amerikaneren.

Olivier Niggli, generaldirektør i verdens antidopingbyrå (WADA), forteller til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere Johaug-saken mens saken pågår, men Tygart avslører at det kommer til å bli en omfattende diskusjon rundt WADA-koden.

Vil ha regelendring

Det skjer altså i kjølvannet av blant annet Therese Johaug-saken, selv om denne saken alene ikke er den utløsende faktoren.


KRITISK: Travis Tygart mener det er på tide å endre regelverket. Foto: AP Photo/Susan Walsh
Vis mer

- Vi får se hvordan diskusjonen går og hva vi kommer fram til. Jeg mener at vi trenger å endre regelen, men ikke basert på Johaug-saken alene. Det er mange andre utøvere som har blitt straffet knallhardt for uhell. Det er det vi må diskutere om er riktig, eller om vi skal endre regelen, forteller 46-åringen.

For Johaug kommer initiativet for sent til at en eventuell regelendring kan påvirke hennes dom. Det norske skiesset kan bli en av de siste som blir behandlet etter regelen som mange reagerer på – altså en minimumsstraff på 12 måneder ved anabolt stoff, selv om det skulle havne i kroppen ved et uhell gjennom et legemiddel.

- Vi har allerede gjort en regelendring når det gjelder såkalte «supplements». Hvis du beviser at du får i deg et stoff gjennom for eksempel mat, kan du slippe unna med en offentlig advarsel, forteller Tygart.

- Vi må skille mer mellom bevisst doping og uhell. Utøvernes rettssikkerhet må ivaretas, samtidig som vi må slå knallhardt ned på dem som doper seg bevisst. Hvis Johaug hadde gjort det, hadde 48 måneders utestengelse vært greit. Men hun gjorde jo ikke det.

Tygart: – Hvorfor er systemet sånn?

USADA-lederen er opptatt av at idretten og antidopingarbeidet skal bevare troverdigheten og rettferdigheten.

- Jeg tror at folk vil se rettferdighet. Det er viktig for å bevare antidopingarbeidet og idrettens troverdighet. Å miste OL, VM og så mye annet når Johaug ikke dopet seg bevisst, er altfor hardt. 13 måneder er også veldig hardt, synes jeg.


SYMPATI: USADA-sjef Travis Tygart føler med Therese Johaug og synes straffen er for hard. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

- Det er ekstremt viktig å ha et rettferdig system hvor alle utøverne har rettigheter og får en behandling og straff som står i stil med det de har gjort. Det som er feil med systemet, er at statsstyrt doping går fritt uten konsekvenser, mens ei jente som er uheldig, får 13 måneders utestengelse. Det gir ingen mening. Hvorfor er systemet sånn? spør Tygart.

Kritisk til FIS: – En tragedie

To andre spørsmål – som er de mest skrikende i Johaug-saken for øyeblikket – er: hvorfor anket det internasjonale skiforbundet (FIS) saken til tross for det som så ut som en fornuftig dom – og hvorfor godtok ikke FIS åpen høring i CAS?

- Jeg håper FIS ser det samme som jeg gjør. De arbeider etter WADA-koden, og de har all rett til å anke. Hvorfor de gjør det, kan vi bare spekulere i. Men straffen som Johaug får, er altfor hard. Det får folk til å tenke: «Hva er galt med systemet?» Det henger ikke på greip, mener Tygart.

- Det er en tragedie. Jeg vil ikke høre noen argumentere for at hun forsøkte å dope seg med hensikt eller hadde en prestasjonsfremmende effekt av en leppekrem. Johaug har et ansvar for å unngå at ulovlige stoffer havner i kroppen, men straffen hun får for noe som ikke påvirket prestasjonene hennes, er altfor hard, mener han.

FIS har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Er for åpen høring

Når det gjelder spørsmålet om hvorfor FIS ikke ville tillate åpen høring i CAS, svarer Trygart at han foretrekker åpenhet, men presiserer at FIS kan ha gode grunner for avgjørelsen.


VIL HA ÅPENHET: Ideelt sett burde CAS-høringen vært åpen så lenge Therese Johaug ønsket det, mener Travis Tygart. Foto: David Butler II-USA TODAY Sports/File Photo
Vis mer

- Vi i USADA gir utøverne rett til å ha det åpent om de vil. Hvis vi kan holde en sak åpen for media og folket, er det bra. Vi vil ha åpenhet. Men det kan hende FIS har en god grunn til å ikke ville ha det. Kanskje er det vitnene til FIS som har kommet med ønsket? Det kan godt hende at de har en god grunn, påpeker Tygart.

- Hvordan tror du utfallet blir i Johaug-saken nå?

- Det er vanskelig for meg å forutse hvordan CAS vil vurdere saken, men jeg tror på en rettferdig behandling og straff. Vi må tro at det er et rettferdig system. Det er ikke rettferdig at hun får 16 måneder eller mer og mister OL for en tabbe som ikke har prestasjonsfremmende effekt.

- Johaug forsøkte ikke å jukse. Hun innrømmet at hun brukte denne leppekremen. Det ga henne ingen sportslig effekt. Det er bevisst doping vi skal ta. Vi vet de virkelige skurkene finnes der ute. Det er de vi skal straffe hardt og få ut av idretten.

Internasjonal ros til Antidoping Norge

Både WADA-direktøren og USADA-sjefen har stor tiltro til det norske antidopingarbeidet.

- Antidoping Norge har vi et langt og godt forhold med. De er veldig gode samarbeidspartnere og har et veldig bra program. Antidoping Norge representerer en veldig god modell, og vi er glade for at de hjelper antidopingarbeidet i andre land, som for eksempel Kenya, sier Niggli til Dagbladet.

- Norge spiller en viktig rolle i internasjonalt antidopingarbeid. Det er en investeringer av Norge og norske skattebetalere. Det er veldig viktig.

Tygart er enig med sin kollega i WADA.

- Antidoping Norge gjør en fantastisk jobb. Anders Solheim og hans team er så robuste og har et fantastisk testprogram. De gjør et fabelaktig arbeid og har ikke minst en veldig bra innflytelse på antidopingarbeidet i resten av verden, mener amerikaneren.

Derfor vil ikke WADA svare på Johaug-spørsmål

Niggli vil ikke kommentere Johaug-saken. Begrunnelsen hans er at det er en pågående sak. Det samme svarte WADA-direktøren da Dagbladet spurte ham om hvorfor WADA valgte å ikke anke Johaug-saken.

- Vi har en policy at vi ikke kommenterer pågående saker, forklarer Niggli, som – noe paradoksalt – likevel svarte på Dagbladets spørsmål om etterforskningen av russisk idrett.

Dagbladet møtte de mektige antidopingherrene i regi av Antidoping Norge og Helse- og omsorgsdepartementets seminar om doping og folkehelse. Det internasjonale seminaret på Ullevaal bød på flere mektige navn ved talerstolen.

Under foredragene til Niggli og Tygart på antidopingseminaret, la Niggli fram hvordan utøveren ikke er alene om valgene, men påvirkes av trenere, sponsorer, familie, agenter, leger og ledere.

Internasjonalt seminar

Essensen i Nigglis foredrag omhandlet hvordan WADA kan utdanne sunne idrettsutøvere og at økt kunnskap om tematikken vil gi en renere idrett.

- Hvordan endre holdningen til doping? Hvordan når vi ut der hvor det eksisterer en ukultur? spurte Niggli til den fullsatte salen i UBC-senteret på Ullevaal.

Niggli la også frem tidspunktene for hvor sjansen for å dope seg øker, som for eksempel etter skader, i tunge sportslige perioder og når det er mye penger i spill.

- Etterforskning og straffer er ikke det aller viktigste. Forebyggende arbeid og god utdanning er enda viktigere, proklamerte WADA-direktøren.

Retesting er også et virkemiddel som styrker antidopingarbeidet, både fordi det vil kunne avsløre enda flere dopere, men også fordi det vil styrke risikoen og frykten for å bli tatt for utøverne som vurderer å jukse.

Travis Trygart støtter Nigglis budskap.

- Spørsmålet er ikke hvordan vi tar alle doperne, men hvordan vi endrer holdningen til doping. Det er det aller viktigste, konkluderer han.

Friday, June 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments