Mannen ble pågrepet for nettovergrep. – Da han ble løslatt, tok han kontakt med «jenta» igjen

(Dagbladet): Ute på spor 19 på Oslo Sentralstasjon står en mann i 50-åra kledd i arbeidsklær. Han har kjørt et par timer fra hjemstedet for å møte opp her. Klokka nærmer seg 12.30. Nå har han ventet lenge.

Han går fram og tilbake på perrongen, ser litt utålmodig ut, litt stressa. På et tidspunkt går han for å putte mer penger på bilen, men kommer tilbake. Han kikker på klokka, tenner seg en røyk, kikker rundt seg.

Så, ut fra sentralstasjonsbygget, kommer to menn, ikke ei 14 år gammel jente. De har med seg videokamera. De viser ham chatteloggene hans med det han trodde var ei jente, men som var Barnas Trygghet, ei gruppe som jobber for å avsløre nettovergripere. De hevder selv at de aldri tar initiativ til seksuell prat og aldri tar initiativ til et møte.

- Forsøkte å vri seg unna

Kort tid etter komme en politibil kjørende inn på Christian Fredriks plass, like foran Østbanehallen politistasjon. Barnas Trygghet har varslet politiet på forhånd. Samtidig kommer to politifolk i sivil og beslaglegger mannens mobil. Uniformerte politifolk pågriper så mannen og fører han inn på politistasjonen.

Samme dag som pågripelsen, legges det ut et innlegg på Barnas Trygghets Facebook-side. Der går det fram at gruppa hadde fått tips om mannen fra «noen av våre følgere».

«Denne mannen hadde skrevet veldig seksuelt og forklarte detaljert hva han skulle gjøre når de møttes», skriver gruppa, som mener at mannen ikke viste tegn til anger når de konfronterte ham med chatteloggene og at han forsøkte «å le hele situasjonen bort».


FØRT TIL AVHØR: Mannen ble pågrepet av uniformert politi og ført inn på politistasjonen på Østbanehallen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

- Han forsøkte å vri seg unna med å si at det var en venn av han som hadde sendt nakenbilder av han til den mindreårige profilen, skriver gruppa på Facebook.

Internasjonalt femomen

Grete Lien Metlid, leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, sier at politiet ser på Barnas Trygghets virksomhet som «svært problematisk».

Hun omtaler virksomheten som «digitalt borgervern» og at Facebook-siden er en gapestokk som kan få og har fått dramatiske konsekvenser for familier rundt personer som er blitt konfrontert av gruppa.

- I verste fall kan dette gå veldig galt, virksomheten kan være direkte farlig og Barnas Trygghet selv risikerer å gjøre noe straffbart, sier Metlid, som sier at «digitalt borgervern» er et internasjonalt fenomen.


KRITISK: Grete Lien Metlid, leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, sier gruppas virksomhet kan få uante konsekvenser. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Vis mer

I England har gruppa «Letzgo Hunting» (la oss dra på jakt) operert i flere år med å konfrontere angivelige nettovergripere. En mann begikk selvmord bare dager etter at han ble anklaget med fullt navn for å være pedofil.

Tidligere publiserte Barnas Trygghet fullt navn og bilde på personer de møtte og konfronterte med at var nettovergripere. Nå har de moderert seg. De sladder bilder og legger ikke ut fullt navn og bilde.

- Likevel er vi kjente med at familie og personer fra lokalmiljøet har gjenkjent personene. Det går utover familien og uskyldige parter, sier Metlid.

- Tok kontakt igjen

Da mannen som ble pågrepet på Oslo S ble løslatt fra arresten, tok han så kontakt med profilen til Barnas Trygghet igjen, selv om han hadde vært i avhør med politiet og fått opplyst at han var siktet for nettovergrep. Dagbladet har sett chatte-loggen mellom Barnas Trygghet og mannen etter han ble pågrepet.

- Han kan ikke ha skjønt hva han var blitt pågrepet for, sier Dahlgren, som forteller at mannen må ha trodd at Barnas Trygghet var politiet.

- Vi var klare og tydelige på at vi ikke var politi. Vi sendte til og med ei lenke til nettsida vår i chatten, men han forsto ikke og snakket videre om et møte hjemme hos ham, sier Dahlgren, som forteller at gruppa har fått tips om mannen fra andre jenter.


BARNAS TRYGGHET: Stefan Dahlgren (til venstre) og Christian Juuhl jobber med å avsløre overgripere på nett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

- Han har sendt en masse til yngre jenter tidligere. Han er en fyr som må stoppes, få forbud mot å ha PC eller telefon. Han forstår åpenbart ikke at dette er galt, sier Dahlgren.

- Kan ikke støtte dem

Metlid sier at politiet har hatt et møte med Barns Trygghet hvor de ga klar beskjed om at de ikke kunne støtte gruppas virksomhet. Likevel er politiet pliktig til å opprette saker på personene gruppa møter.

- Vi forstår at de har et sterkt ønske om å avdekke mer og at de mener at vi ikke gjør jobben vår godt nok. Men vi kan ikke støtte at folk blir lokket i feller, vi kan ikke bidra til gapestokk. Politiet vil ikke kunne klare alt, men vi avdekker mer enn noen gang. Overgrepssaker har fått en helt annen prioritet i politiet, selv om vi også selvfølgelig kunne ønsket å avdekke mer, sier Metlid, som oppfordrer gruppa og andre til å selvfølgelig tipse politiet om personer, men ikke drive privat etterforskning.

- De vet ikke om politiet jobber med noen av de personene som de konfronterer og møter. Virksomheten deres kan være ødeleggende for etterforskningen til politiet. Den kan også føre til at vi prioriterer feil. Vi har veldig mange saker, og må ta tøffe prioriteringer. Virksomheten deres legger også bånd på mye ressurser, sier Metlid.

- Burde tenke selv

Dahlgren i Barnas Trygghet spør retorisk hva konsekvensene ville vært hvis disse mennene møtte barn.

- De har jo reist land og strand rundt for å treffe det de tror er en mindreårig. Nok en gang fokuserer politiet på overgriperen og skjenker ikke offeret en tanke, hevder han.

- Mange av barna som blir utsatt for overgrep bærer dette med seg gjennom hele livet og flere av disse barna ender med å ta sitt eget liv, sier Dahlgren, som mener at ofrenes familier må beskyttes og at overgripere må tenke over hvordan deres handlinger påvirker dem selv og deres familier.

- Når politiet sier at vi risikerer å gjøre noe straffbart, men ikke sier hva blir det vanskelig å forholde seg til det. Enten er vi innenfor loven eller så er vi ikke.

Saturday, March 25th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments