Mangemilliardæren mener dysleksi bør bli sett på som en fordel: – Det er på tide å slutte å stigmatisere

(Dagbladet): Richard Branson (66) skal ifølge Forbes være god for over 5 milliarder dollar og er mest kjent for holdingselskapet Virgin. Han har også hatt dysleksi hele livet.

Men på tross av lærevanskene sine, har den fargerike 66-åringen klart seg svært bra. Nå snakker han ut om hvordan han opplevde å bli stigmatisert på grunn av diagnosen sin.

Da han var 16 år sluttet han på skolen, fordi han følte at han ble behandlet som om han hadde et handicap.

- Lærerne mine trodde jeg bare var lat og dum, og jeg klarte ikke å følge med de andre i klassen. Jeg følte jeg ikke passet inn, skriver 66-åringen i en kommentar i The Sunday Times, som Independent siterer fra.

- Blir behandlet feil

I artikkelen skriver milliardæren om hvordan samfunnet har «feiltolket» diagnosen, og at han mener mange blir behandlet feil.

- Vi må sørge for at alle skolene har den støtten som trengs for å hjelpe barn med dysleksi, ikke bare de nødvendige ressursene for å oppdage dysleksi, skriver han.

Videre skriver Branson at man må fokusere på alt det personer med dysleksi har oppnådd, slik at unge ikke gir opp det drømmene sine før de i det hele tatt har prøvd.

Han trekker blant annet fram Albert Einstein, Henry Ford og Steve Jobs som eksempler på mennesker med dysleksi som har taklet utfordringene og lykkes.

Dysleksien ble noe positivt

Richard Branson tror personer med dysleksi klarer seg bra i livet, på tross av problemer med skolegangen, fordi dyslektikere ofte pleier å forenkle ting.

Selv kan han minnes sin egen barndom med dysleksi:

- Når jeg slapp unna den banale skolepraksisen, løsnet tankegangen min. Ute i den virkelige verden ble dysleksien min en enorm fordel. Den hjalp meg med å tenkte kreativt og se løsninger der andre så problemer skriver han.


KJENDISVENNER: Det er ikke uvanlig å finne Richard Branson i celebert selskap. Her sammen med tennislegenden Bjørn Borg, under en sjakkrunde på sin private øy i karibien. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Nå har Branson startet en egen veldedighetsorganisasjon, «Made By Dyslexia», som han håper vil utvikle kampanjer for å forklare dyslektisk tenkning, og arbeide med regjeringer, bedriftsledere og enkeltpersoner for å identifisere og inspirere dyslektikere.

En «YouGov»-undersøkelse som ble avduket ved lanseringen av hans veldedighetorganisasjon, viser at bare tre prosent mener at dysleksi er et positivt trekk.

- Det er på tide å slutte å stigmatisere dysleksi. Det er ikke en ulempe, det er bare en annen måte å tenke på, skriver 66-åringen.

Mangler kompetanse

Ifølge Caroline Solem , generalsekretær i Dysleksi Norge, har det seg dessverre slik at det Branson sier, stemmer på mange måter.

- Det er mange skoler og lærere som er utrolig gode på å se elevene for hva de strever med, og ikke minst støtter dem så de får vist sitt porensiale. Samtidig er det dessverre mange skoler som mangler riktig kompetanse, og hverken lykkes med å fange opp eller følge opp, sier Solem til Dagbladet.

Solem forteller at de altfor ofte hører om elever som har gått gjennom hele skoleløpet uten å bli fanget opp.

- Bør bli flinkere til å se bak en skrivefeil

Dysleksi kan ifølge Solem beskrives som en lese- og skrivevanske, og i et stadig mer skriftbasert samfunn er det naturlig å tenke at det skaper barrierer.

- Mitt inntrykk er at de fleste har en oppfatning av at dysleksi ikke sier noe om en persons intelligens. Det er mange samfunstopper i Norge som har vært åpne om at de har dysleksi, blant annet statsministeren. Det har nok hjulpet på folks oppfatning, sier hun, og legger til:

- Vi som samfunn bør bli flinkere til å se bak en skrivefeil eller to og bli mer opptatt av innhold. Det er mange unge dyslektikere som vegrer seg fra å uttale seg skriftlig, i frykt for å bli «pirket på» for sine skrivefeil.

Thursday, May 4th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments