(Dagbladet): Tirsdag kom beskjeden om at Trek-Segafredo-rytter André Cardoso testet positivt på det forbudte stoffet erytropoietin (EPO). Cardoso var tatt ut til å sykle Tour de France for det amerikanske laget.
Han føyer seg inn i en lang rekke av dopingtatte idrettsutøvere. En av de største dopingtatte profilene er Lance Armstrong, som i 2012 ble fratatt sine sju Tour De France-titler. Bevisene mot ham var sjokkerende, og i sin pressemelding skrev USADA at laget «drev det mest sofistikerte, det mest profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett».
Nå har det kommet ny forskning som gir indikasjoner på at bruk av EPO ikke har den effekten som man først har antatt.
Tidligere proffsyklist og sykkelkommentator Mads Kaggestad stiller seg helt uforstående til den nye rapporten.
- Jeg tenker at det her er helt merkelig, det kan ikke stemme, sier Kaggestad til Dagbladet.
Månefjellet
Bakgrunnen for rapporten er forskning som Jules Heuberger og hans forskningsteam ved Leiden Universitet i Nederland publiserte i det medisinske tidsskriftet The Lancet torsdag.
Forskningen tar utgangspunkt i 48 amatørsyklister som over åtte uker ble injisert med EPO eller et Placebo-stoff.
I løpet av disse ukene ble syklistene utsatt for ulike tester, før det hele ble avsluttet med et «ritt» opp ikoniske Mont Ventoux. Her skilte det så lite at forskningsteamet konkluderte med at EPO ikke har en effekt.
Mads Kaggestad sier at dette gir null mening. I 1997 var han selv med på et forskningsprosjekt i regi av WADA hvor effekten av EPO ble undersøkt.
- Jeg hadde 10 prosent forbedring på testene mine, jeg følte meg i toppform, enkelt og greit.
Spørsmålstegn
Kaggestad tar ikke rapporten for god fisk og er kritisk til testene som har blitt utført.
- Så mange utøvere har brukt og bruker EPO for å fremme sin prestasjon, hvorfor bruker de det hvis det ikke har en effekt?
Han forteller at det finnes 30–40 versjoner av stoffet og setter spørsmålstegn ved om det riktige har blitt brukt. Videre er han kritisk til deltakerne i forsøket.
- Setter man i gang på utrente personer, så kan trening i seg selv ha mye å si.
Rapporten beskriver deltakerne som godt trente og begrunner valget av utøvere med at profesjonelle syklister ikke kan brukes, fordi EPO står på antidopinglisten.
Kaggestad legger til at stoffet trolig er det mest brukte dopingmiddelet de siste 20–30 årene.
EPO
Stoffet erytropoietin, forkortet til EPO, brukes til å øke blodprosenten hos pasienter som lider av blodmangel og er ofte brukt i behandling av pasienter med kreft.
Det er også et yndet stoff for idretssutøvere som ønsker å jukse seg til bedre prestasjoner. I 2014 innrømte Steffen Kjærgård at han selv hadde brukt EPO.
Han var en del av US Postal-laget hvor Lance Armstrong syklet i deler av sin karriere. Laget hadde også ryttere som Tyler Hamilton og Floyd Landis. Begge har innrømt dopingbruk.
Kaggestad sammenlikner bruken av EPO med et høydeopphold. Trening som nærmeste alle utholdenhetsutøvere benytter seg av.
- EPO er som et 100 prosent perfekt høydeopphold, det har effekt på anaerob terskel, funker det ikke kan man like så godt kutte ut høydetrening.
På spørsmålet om rapporten kan få noen følger, er svaret nei. Dog håper han at folk ser forskningen og velger å ikke dope seg.