(Dagbladet): SVs landsmøte til helga markerer begynnelsen på valgkampen for det tidligere regjeringspartiet.
En kampklar partileder Audun Lysbakken møtte pressen i dag. Han lovet velgerne et SV som skal sørge for at Arbeiderpartiet ikke faller nesegrus for sin nye sentrumsflørt: Ifølge Lysbakken er SV beste håp for dem som ønsker et tydelig venstresidepreg på landets regjering. De som vil ha rødfargen inn i regjering må stemme SV, ifølge Lysbakken.
- Valgkampen vil skal føre blir et oppgjør med den økende ulikheten. Mange føler økende uro. Erna Solberg snakket om ulikhet igjen og igjen under Høyres landsmøte, men uten å ha noen tiltak. Erna Solberg snakker om økende ulikhet som om det er en naturkatastrofe vi politikerne ikke kan gjøre noe med, åpner Lysbakken.
Skatteøkning
Han presenterer så et 35-punkts program for «et mer rettferdig Norge». Planen er tiltak for å bekjempe fattigdom og skape en mer rettferdig fordeling av ressursene, lover Lysbakken.
- Det handler om å øke inntektene for de aller fattigste. Det handler om å ta tak i det mest forsømte i norsk politikk for tida. Det handler om å ta tilbake kontroll av arbeidslivet vårt. Det handler om å stoppe salg av viktige ressurser, for eksempel når det gjelder salg av fiskeriressursene. Og det handler om å ta et oppgjør med profitt på velferdstjenestene våre, forklarer partilederen.
I partiets plan slås det blant annet fast at SV vil beskatte Norges rikeste mer, mens partiet vil senke skattene for «dem som har minst».
Vil gjøre Jonas mindre kjedelig
Lysbakken sier han vurderer mulighetene til et regjeringsskifte som gode, men at det er to vidt forskjellige regjeringsalternativ på sentrum-venstre: Ett med SV og ett uten SV.
Video
- Enten har vi en situasjon der Ap, Sp og KrF har flertall alene, eller så vil Arbeiderpartiet være avhengig av støtte fra SV i tillegg. Dermed står valget mellom å være kjedelig i sentrum eller søke forandring med SV, har Lysbakken tidligere fortalt, og lagt til at en Arbeiderparti-regjering blir «kjedeligere uten SV».
Partiet har gjennomgått et enormt fall i popularitet de siste ti årene. Ved stortingsvalget i 2001 fikk partiet 12,5 prosent oppslutning. To år senere, ved kommunevalget, var oppslutningen 12,4 prosentpoeng. På enkelte målinger de årene lå partiet opp mot 20 prosentpoeng oppslutning før fallet kom rundt inngangen til den rødgrønne regjeringsperioden.
- Dette er første gang på mange år at SV går til valg som et parti i vekst, slo Lysbakken fast.
Partiet har nå det høyeste medlemsstallet på ti år.
- Vårt mål er å bli så store at vi får en regjering der SV spiller en viktig rolle, fortsatte han.
Vender sperregrensa ryggen
Lysbakken tok over som partileder i 2012 og skulle løfte partiet mot gamle høyder. Den snuoperasjonen har foreløpig latt vente på seg. SV har fått 4,1 prosent oppslutning ved landets tre siste valg, og sett sperregrensespøkelset i hvitøyet på mange målinger mellom valgene.
Men nå ser Lysbakken en fugl føniks-tendens i partiet han leder: SV er på vei til å reise seg fra asken, mener han.
Fire hovedkrav til Jonas
SV innleder landsmøtet med å stille hovedkrav for gjennomslag for å gi forpliktende støtte til en eventuell rødgrønn regjering.
- Klimasatsning hvor vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er sentralt.
- Et skikkelig løft for barnetrygden, for å bekjempe ulikhet og barnefattigdom.
- En nasjonal norm som sikrer flere lærere.
- Profittfri velferd innen barnehager, barnevern og asylmottak, samt sykehjem.
- Vedtak av disse hovedkravene er det viktigste vi skal gjøre på landsmøtet. Vi er fast bestemt på å kaste regjeringa. Vi mener regjeringa ødelegger det beste ved Norge. Men så har vi tenkt å stille klare krav hvis vi skal gå i samarbeid med Arbeiderpartiet til høsten, sier Lysbakken.
Partilederen understreket at SV måtte få gjennomslag for helheten i disse fire punktene dersom et forpliktende samarbeid med Gahr Støre skal bli en realitet.
- Det er ingen som skal ta SV for gitt. Vi stiller ingen betingelse for å felle den regjeringa som sitter nå, men vi kommer til å stille betingelser for å gå inn i et forpliktende samarbeid.
Nestleder Snorre Valen presenterer de fire hovedkravene nærmere.
- Jeg har fått to oppgaver av Audun før landsmøtet. Den ene er å klippe meg. Den andre er å sørge for at disse kravene blir vedtatt, fleipet Valen.
Han understreket at de fire kravene ikke er en utfyllende liste.
- Erna skal ut, uansett, sa Valen.