Lokalradio mener P4 og Radio Norge saboterer FM-slukkingen. Radio Norge: – Henger ikke på greip

(Dagbladet): – Vi hadde håpet å bli kvitt konkurransen, men så fortsetter de å sende i området, sier Anders Taaje, redaktør for Radio Randsfjord på Hadeland.

Etter planen for slukking av FM-nettet skulle de største, kommersielle kanalene P4 og Radio Norge slukket FM-senderne i Radio Randsfjords område i Oppland 16. juni.

Taaje forteller at Radio Randsfjord i forbindelse med FM-slukkingen har investert i nye FM-sendere for å gi et bedre tilbud til lytterne. Den lokale radiokanalen, som har rundt 10 000 lyttere daglig, har ventet høyere lyttertall ved overgang til DAB.

Nå er Taaje irritert på P4 og Radio Norge, som fortsetter å sende radio over FM-nettet fra Gran på Hadeland.

- De begynner å få panikk fordi de lever av lyttertall og annonser. De tror de kan ture fram og kjøre over de små. De begynner å få kalde føtter og gjør dette for å holde lyttertallene oppe, påstår han.

Reagerer

Svein Larsen er styreleder i Norsk Lokalradioforbund og driver av kanalene Radio Metro, The Beat og Radio Rox som sender i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Oppland og Hedmark.

- Vi skal fortsette på FM og er også på DAB med våre kanaler, men hvorfor skal vi slukke FM når ikke NRK, P4 og Radio Norge følger sin egen slukkingsplan? sier han.

Ifølge Larsen har forklaringen vært at senderen på Gran skal dekke Oslo og Akershus, men at denne sender nordover og ikke mot Oslo.

- De har prøvd å si at det er av praktiske årsaker, men det er tydelig at det ikke er det som er årsaken, sier Larsen.

Larsen hevder at kanalene også sender via FM-nettet fra Solbergåsen i Buskerud, som også skulle ha vært slukket.

- Henger ikke på greip

- At én svak sender i Gran og en svak sender fra Solbergåsen skal redde vår virksomhet, henger ikke på greip. Vi har jo slukket senderen i Kongsberg, som sender på 10 000 watt, og som har en enorm rekkevidde inn i region 3, sier Henning Lie, teknisk sjef i Radio Norge .

- Vi følger slukkeplanen, men det har vært tekniske utfordringer med enkelte sendere som gjør at man får smittelytting i forskjellige regioner. Flere master fra slukkeregion 5 (Oslo og Akershus) vil smitte over til slukkeregion 3 , sier han.

I Buskerud og Oppland, som er blant fylkene som tilhører slukkingsområde 3, vil man dermed få inn sterke signaler fra radiomastene på Tryvann.

- Tryvann dekker langt inn i slukkeregion 3 uavhengig av senderne på Gran, sier Lie.

Han bekrefter at Radio Norge sender FM-signaler fra Gran i Oppland og fra Solbergåsen i Buskerud, men:

- Vi har konsesjon til å sende fra disse ut året. Vi slukker i takt med det vi selv har bestemt. Senderen på Gran er av veldig liten betydning. Grunnen til at vi ikke har slukket den, er at Radio Norge og P4 skal ha mest mulig lik dekning i slukkingsprosessen.

Avviser kritikken

- Digitaliseringen går veldig bra og radiolyttingen i Norge står fjellstøtt. Her er det ingen panikk for å miste lyttere, snarere gleder vi oss over at våre nye digitale kanaler har sterk vekst og sånn sett oppveier det fallet som de større kanalene opplever, sier Kenneth Andresen, direktør for P4-gruppen.

Han avviser sterkt kritikken som kommer fra Radio Randsfjord og Norsk Lokalradioforbund.

- Hvis jeg forstår utspillet rett, er utgangspunktet at radiotallene skal vise en dramatisk nedgang. Sånn er det jo ikke i virkeligheten. Radiolytting totalt har gått ned 2,8 prosent daglig hvis man sammenligner første halvår i 2016 med første halvår i 2017. For P4-gruppen har markedsandelene for våre kanaler hatt en helt marginal nedgang med 0,2 prosentpoeng. Det er ikke tall til å bli urolig av, det er tvert om veldig sterke tall i et år hvor vi slukker FM.

Andresen bekrefter at P4 fortsatt har FM-sender på Gran, men at dette ikke er uvanlig i slukkeprosessen.

- Slukkeplanen er basert på at det skal være best mulig samsvar i dekningen mellom de fem riksdekkende FM-nettene også gjennom slukkeprosessen. Vi benytter fylker som beskrivelse av slukkeområdene for å gjøre det enkelt for publikum å forstå. Radiobølgene er det ikke mulig å stoppe ved en fylkesgrense, sier han og fortsetter:

- Noen sendere står av praktiske og historiske grunner i nabofylket. Derfor vil det i noen tilfeller være dekning også i et slukkeområde etter slukkingen, og noen sendere i fylker som er slukket, må opprettholdes. Dette er ikke spesielt for Oppland. Det har vært og vil være flere slike eksempler for alle kringkasterne gjennom slukkingen.

Redegjørelse

Ifølge Lokalradio.no, som drives av Norsk Lokalradioforbund, har Medietilsynet sendt brev til P4, Radio Norge og NRK hvor de ber om redegjørelse for gjennomført FM-slukking og hvilke områder i en slukket region som fortsatt har tilgang på FM-sendinger.

- Bakgrunnen for brevet er vårt informasjonsoppdrag, og at vi vil ha mest mulig oppdatert informasjon, sier Linda Andersen i Medietilsynet til Dagbladet.

Kringkasterne fikk frist til å svare på brevet innen 5. juli.

- Vi har fått tilbakemelding og vil sette oss godt inn i dette og behandle det etter sommeren, sier Andersen.

Saturday, July 8th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments