(Dagbladet): En smilende Erna Solberg (H) og samferdselsminister Ketil Solvik- Olsen (Frp) presenterte torsdag deler av Nasjonal Transportplan (NTP) foran pressekorpset på Oslo S, flankert av Venstre-leder Trine Skei Grande og transportpolitiker Abid Raja (V), KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-leder Siv Jensen.
Der fortalte politikerne sine gladnyheter i en slags kontrollert lekkasje – mens journalister som stilte undersøkende spørsmål fikk beskjed om at det kom mer informasjon senere, når hele NTP-en blir lagt fram rundt påsketider.
Leder Martin Kolberg (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen er kritisk til praksisen fra de blå, som han mener er en bevisst strategi for at regjeringen skal få presentere sin egen redigerte virkelighet.
- Denne måten å presentere politikk på, er noe denne regjeringen har lagt seg til. De presenterer en såkalt politisk enighet uten at Stortinget får framlagt sammenhengen og helheten. Det er rett og slett en propagandaforestilling, sier Kolberg, som påpeker at nøyaktig det samme skjedde da enigheten om kommune- og regionreformen ble presentert for en drøy uke siden.
Uavklart
Her tok politikerne stilling til strukturen i regionnivået – mens saken først kommer til behandling i Stortinget senere i vår.
Det blir heller ikke klart før på et senere tidspunkt hvilke oppgaver de nye fylkeskommunene eventuelt får i tillegg til dem som allerede er kjent.
- Vi vet fortsatt ikke hva de mener man skal fylle regionnivået med av innhold, noe som må sies å være en vesentlig del. På samme måte vet vi ingenting om hvilke prosjekter som ikke er prioritert i NTP, eller for eksempel graden av bompengefinansiering. Det er en utfordring for Stortinget at man får alt stykkvis og delt, og ikke får vite helheten i store politiske prosjekter, sier Kolberg.
Den erfarne stortingsrepresentanten mener det er et demokratisk problem – og oppfordrer regjeringen til å komme med sakene til Stortinget så fort som mulig, slik at opposisjonen vet hva de skal diskutere.
- Slik det er nå blir Stortinget satt sjakkmatt i spørsmålet om viktige samfunnsreformer, og det mener jeg er meget uheldig. Derfor må Regjeringen må derfor meget raskt komme med dokumentene som Stortinget både har krav og rett på, sier han.
-Nøyaktig det samme
Han påpeker at den rødgrønne regjeringen fikk mye kritikk fordi flertallsregjeringen forhandlet om viktige prosjekter på bakrommet. Nå har den blåblå regjeringa gått i samme felle som de kritiserte forgjengerne for, mener han.
- Nyansen er at det i vår tid foregikk i regjering, mens det nå foregår mellom regjeringen og samarbeidspartier, men virkningen er nøyaktig den samme, sier Kolberg.
Valgforsker Bernt Aardal sier det er en interessant observasjon – og tror det kommer til å komme flere eksempler på det samme framover.
- Denne konstruksjonen med to partier utenfor regjering og to inni, er ny, og det har rykka så mye i samarbeidspartiene, at man helt åpenbart nå ser behovet for å gå ut og vise enighet, sier Aardal om gårsdagens presentasjon.
Ingen anger
Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved Statsministerens kontor tar Kolbergs oppgjør med ro.
- Kritikken kommer fra noen som gjorde akkurat det samme selv, så det tar jeg med et skuldertrekk og et smil. Det er åpenbart kritikk for kritikkens egen del. Jeg tror velgerne er mer opptatt av hva Aps politiske alternativ er, sier han til Dagbladet.
- Det er ille å møte seg selv i døren, men det er enda verre når man ikke kjenner seg selv igjen. Å presentere deler av NTP før helheten er en etablert praksis i norsk politikk, som Arbeiderpartiet ivrig benyttet seg av, utdyper statssekretæren, som avslutter med følgende sleivkommentar til Ap-veteranen:
- Kolberg må snart erkjenne at Arbeiderpartiet tapte valget og velgerne ønsket en ny kurs i samferdselspolitikken. Den tilliten har vi brukt til å bygge mer vei og jernbane enn de Ap noen gang gjorde.