Kritisk til løgndetektor i TV 2-program

(Dagbladet): I det kommende TV 2-programmet «Den nakne sannhet» skal 40 par ha ærlige og morsomme samtaler med hverandre, blant annet ved bruk av en løgndetektortest som tas i forkant av samtalen.

Dette er en dårlig ide, mener Sven Svebak, professor emeritus ved Institutt for psykisk helse ved NTNU. Han beskrives av universitetet som Nordens pioner når det kommer til vurdering av troverdighet ved løgndetektortester.

- Tilfeldige resultater

- Risikoen for at resultatene er tilfeldige er veldig stor, under omstendigheter der målet er underholdning. Derfor er det også en mulighet for at resultatet skader parforholdet. Det vil jo ikke foreligge en fasit som konkluderer med hva sannheten faktisk er. Selv om sannheten også kom på bordet i alle disse samtalene er det en risiko for at det skader dersom noen av deltakerne tar testen på alvor. Dette hørtes ikke greit ut, sier han til Dagbladet.

Han mener at fordi deltakerne vet at de er med i et underholdningsprogram, vil dette bli et forstyrrende element som kan føre til at løgndetektortesten gir gale resultater.

- Påliteligheten i sånne svar blir lett tilfeldig, men de som ser på kan selvfølgelig sitte igjen med underholdningsverdien. I tillegg gir slike programmer svært villedende ideer til folk om hva en løgntest faktisk er, sier Svebak.

Programmet skal sendes på TV 2s søsterkanal TV 2 Livsstil. TV 2 forklarer at deltakerne blir opplyst om at en løgndetektor er upresis, og ikke en sikker kilde til om folk snakker sant eller ikke.

Kontroll på feilkilder

Svebak legger til at det er viktig å ha kontroll på mulige feilkilder, og at det også er en del omstendigheter hvor man ikke gjør løgndetektortester. Dette kan både ha med medisinske forhold hos deltakeren å gjøre, personlighetsproblematikk, psykiske problemer eller rus.

- De beste til å lure seg gjennom en løgntest med knep er sånne som meg, som er skolert. Forskning viser at selv vi har store problemer med å lure en løgntest, men det vanskeligste er å få folk til å forstå systematikken i metoder som brukes. Det er metoder som er utviklet i forskning gjennom tre-fire generasjoner, og som er spesiallaget for eksperimenter hvor du bare har en person, sier Svebak.

Ett av flere verktøy

Jarle Nakken, programdirektør i TV 2, forklarer at løgndetektortesten tas i forkant av programmet, som et av flere elementer for å bidra til en åpen og ærlig prat. Han legger til at deltakerne har fått vite om dette helt fra starten, og at de kan trekke seg når som helst under produksjonen.

Innspillingen til programmet er godt i gang.

- Vi er fullstendig klar over at løgndetektortesten ikke er hundre prosent presis. Seerne blir også opplyst om det, sier Nakken.

- Testen måler fysiske forandringer gjennom en samtale. Det er disse forandringene dette verktøyet forteller om. Det er sikkert forskjellig fra person til person, og det gjelder å ta hensyn til det når man leser av signalene, sier han.

Ifølge TV 2 er løgndetektortesten bare ett av flere verktøy som brukes i samtalen under programmet.

- Vi jobber med å stimulere til en god samtale, og det handler blant annet om kroppsspråk og andre ting som slår ut, sier Nakken.

Friday, May 5th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments