- Konkurranseformen gjør at stavene brekker

(Dagbladet): Da Norge tok delt gull sammen med Sovjetunionen i Oslo-VM i 1982, var det en hendelse underveis som ble mest kjent i ettertid.

Oddvar Brå brakk staven på den siste etappen. Det skjedde i duell med Aleksandr Zavjalov.

I årets VM, 35 år senere, har det nesten gått sport i å brekke staven for de norske herrene. Underveis i lørdagens 30-kilometer brakk både Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby hver sin stav. På søndagens lagsprint var det Emil Iversen sin tur. Trønderen brakk staven og falt i rennet der Norge ble nummer fire.

NRKs ekspertkommentator Carl Henning Gran tror det handler mest om uhell.

- Staver brekker hele tiden, det blir bare ekstra synlig når det er nordmenn involvert. Det har jo vært spesielt mange stavbrekk blant de norske herrene. Mest av alt tror jeg det handler om uhell og tilfeldigheter, sier Gran til Dagbladet.

Gran er i Lahti og kommenterer langrenn for NRK sammen med Pål Thomassen. Han peker på flere mulige årsaker til at stavene brekker, i tillegg til at det er tilfeldigheter.


EKSPERT: NRKs ekspertkommentator Carl Henning Gran mener at stavbrekkene handler mer om tilfeldigheter enn stoffet i stavene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Vis mer

- Konkurranseformen gjør at stavene brekker. Det er så tette dueller, og når det står om medaljer, så er det om å gjøre å stå på til «the bitter end», sier Gran, og legger til:

- Stavene i seg selv er solide, men når du faller oppå dem, så knekker de. Det har de alltid gjort. Fallene forårsaker stavbrekk.

Laminatstaver

Gran får støtte av Svein Pedersen, kategorisjef i Swix Sport.

- Det er ikke stavene som har felt løperen i VM, det er løperen som har felt stavene. Du kan ikke stake de i stykker, men hvis du tråkker på dem eller faller oppå dem, så er de veldig utsatte. Fallene har kommet først, så har staven brukket. Hadde ikke stavene brukket, hadde vi antageligvis fått flere skader, mener Pedersen.

Disse såkale laminatstavene som utøverne bruker, er veldig tynne og består av karbon. Hvis stavene skulle beskyttet mot slag måtte de blitt laget tyngre for å tåle slagene.

- Det hadde gått utover løperen, som hadde fått mer å bære på seg. Løperne hadde brukt mer energi på å stake med tyngre staver. Stavene til alpinister veier mer. Det er ikke karbonfibrene som gjør at det blir sånn, men hvor langt man tøyer strikken, forteller Pedersen.

- Kjeks

Martin Johnsrud Sundby sa dette på spørsmål om alle stavbrekkene som har vært i VM, under gårsdagens pressekonferanse.

- Jeg går med stavene jeg synes er best og lettest. Det er ikke gøy hvis de er som kjeks.

- Da Oddvar Brå brakk staven for 35 år siden var stavene mye mer «kjeks» enn det de er i dag. Og ikke langt på nær så stive som nå. Stavene i dag er lettere og stivere enn før. Hvis dagens løpere hadde brukt samme type stav som Brå på en sprint, ville stavene føltes som gummistrikker, sier Swix Sport-kategorisjef Svein Pedersen.


MØTTE PRESSEN: Martin Johnsrud Sundby på vei ut etter gårsdagens pressekonferansen i Lahti. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Vis mer
Wednesday, March 1st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments