Kalla advarer Norge etter oppsiktsvekkende VM-gambling: – Det kan gå riktig galt

FALUN/LYGNA (Dagbladet): I en årrekke har Norges beste langrennsløpere ladet opp til mesterskap i høyden, som regel i Seiser Alm. Ned fra Alpene har de norske stjernene kommet med solbrun hud, mentalt overskudd og fysisk toppform.

Det har gitt gull etter gull i utallige mesterskap.

Foran VM i Lahti om knappe tre uker dropper imidlertid majoriteten av de norske gullhåpene denne mangeårige suksessoppskriften. Siden 1989, året etter det gulløse marerittmesterskapet i OL i Calgary, har norsk langrenn og høydetrening vært en suksessrik kombinasjon.

Nå gjør det norske landslaget overraskende endringer og gambler med VM-formen. Unntakene er Petter Northug og Marit Bjørgen, som drar til høyden på eget initiativ. Det samme gjør trolig også Didrik Tønseth og Anders Gløersen.

- Vi stikker til Pontresina i Sveits, forteller Northug til Dagbladet.

- Bjørgen skal bare 1500 meter over havet. Det er vel ikke høyde i dine øyne?

- Nei, det er ikke det for meg. Jeg har vært så mye i høyden at jeg må ganske høyt for å oppnå effekt av det. Jeg må over 2000 meter over havet i hvert fall, forteller Northug.


TIL HØYDEN: Charlotte Kalla har vist stigende form i det siste, her etter SM-gullet denne uka, og velger å dra til Seiser Alm, i motsetning til de norske rivalene. Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030
Vis mer

Kallas advarsel

Årsaken til den nye VM-oppladningen er dårlige snøforhold i Sverige, med bare en liten rundløype på fem kilometer med kunstsnø.

Der de norske stjernene holder seg hjemme, drar Charlotte Kalla og svenskene likevel til Seiser Alm. Til Dagbladet forteller Kalla at hun tror et høydeopphold før mesterskap er avgjørende for å finne toppformen i tide.

29-åringen er en dyktig mesterskapsløper, i tillegg til en rekke andre av de svenske profilene. Hun er ikke akkurat lei seg for at hennes norske rivaler dropper oppkjøring i høyden.

- For meg har det aldri vært noen tvil. Jeg skal til høyden, fordi jeg har hatt suksess med det før. Det gir meg en trygghet i visshet om at det har fungert tidligere, forteller Kalla til Dagbladet.

- Tror du dere får et fortrinn sammenlignet med de norske utøverne da?

- Det kan hende. Å endre en oppskrift som flere av de norske gjør, kan slå begge veier. Det kan gå veldig bra eller det kan gå riktig galt. Vi får se. Marit skal vel til høyden uansett. Jeg skal i hvert fall fokusere på mitt og gjøre så gode forberedelser som mulig. Bare da kan jeg slå henne.

Weng prioriterer familien

I stedet for å dra til Seiser Alm, samler flertallet av de norske løperne seg på Sjusjøen. Heidi Weng er ett av unntakene, som i stedet vil tilbringe tid med familien på hytta på Skeipkampen.


HJEMME: Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla vil heller lade opp med familien og nært kjærestene sine enn å dra til høyden før VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Verdenscuplederen var en sterk motstander av å dra til høyden også før VM i Falun.

- Etter NM reiser jeg til Skeikampen i stedet for til høyden. Det er fordi jeg ikke følte det fungerte med høydeopphold før VM i Falun. Før Tour de Ski var jeg hjemme på hytta og følte det gikk bedre, forteller Weng til Dagbladet.

- Planen er at jeg skal begynne å trene litt og ikke ha så mye overskudd før jeg kommer til VM. Denne uka har jeg trent mer enn jeg vanligvis gjør.

Kjærestenes roller

Inspirert av Weng holder også Maiken Caspersen Falla seg nært familien i lavlandet. Sprinteneren slutter seg imidlertid til hovedtroppen på Sjusjøen etter NM.

- Jeg skal prøve å lade opp i lavlandet for første gang. Det er dårlige forhold i Seiser Alm. Da kan jeg heller gå i nydelige løyper like utenfor huset, forteller Falla til Dagbladet.

- Det er lettere å få den nødvendige hvilen hjemme. Det er umulig å ikke trene uten internett på hotellet i Seiser Alm. Nå kan jeg heller nyte livet hjemme med familie og kjæreste.

Forklaringen

Kvinnelandslagsrener Roar Hjelmeset er spent på hvordan utslagene vil bli av den nye VM-oppkjøringen.


MELLOMHØYDE: Marit Bjørgen skal lade opp til familien i Davos. Petter Northug drar 500 meter høyere enn Bjørgen. Men de fleste norske langrennsløperne holder seg i lavlandet før VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

- Planen var å dra til Seiser Alm, men jentene er litt kresne på det og vil helst være i Seiser Alm, med sol og snø på trærne. Nå mangler en vesentlig ting, nemlig snøen. Det har vi mer av på Sjusjøen, som er en viktig faktor for at vi velger å være der, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Det viktigste elementet er å få være i rolige omgivelser hvor vi får være og lade opp i fred. Det håper vi kan være like bra på Sjusjøen. Vi er litt spent på utslaget, men jentene er i god form. Vi håper de kan ta nye steg, men det kan hende det steget hadde vært enda større i høyden, medgir han.

- Å begynne på noe nytt, kan være i overkant spennende for dem som er glad i tradisjoner. Marit får det nok bra i Davos, men det tror jeg de andre også får. Fasiten får vi i Lahti.

Bjørgens plan

Marit Bjørgen tar med seg sønnen Marius og samboer Fred Børre Lundberg til et privat høydeopphold i Davos i nesten to uker før generalprøven i Otepää..

- Jeg reiser alene sammen med familien. Det er snakk om 12 dager. Jeg har gode erfaringer med høydeopphold før mesterskap. sier Bjørgen til Dagbladet.

- Om det skyldes høydeeffekt eller at man får fred og ro i vakre omgivelser, er vanskelig å si. Men jeg føler det fungerer bra for meg. Det er godt å ha en familie å reise med. Davos er en fin plass å lade opp i.

Emil Iversen vil også unngå høyden, i motsetning til Bjørgen og kompisen Petter Northug.

- Jeg skal holde meg unna høyden og i stedet lade opp på Sjusjøen. Jeg blir bare syk og sliten av høyden. Det fungerer bedre for meg å trene jevnt på i lavlandet, sier Iversen til Dagbladet.

Saturday, February 4th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments