Jolyon har samlet inn millionsum for å kreve tilbake seks kroner fra Uber. Vinner han kan det koste selskapet milliarder

(Dagbladet): Skatteadvokaten Jolyon Maugham har samlet inn over 100 000 pund i kampen for å vinne et søksmål mot transportgiganten Uber.

Søksmålet dreier seg om den nette sum av seks kroner. Verken mer eller mindre.

Momsfri Uber-kvittering

De seks kronene er den anslåtte momsen på en taxitur til den nette sum av 69 kroner.

Da Maugham skulle besøke en klient i 2015, benyttet han seg av Uber. På kvitteringen Maugham fikk av sjåføren sto ikke momsen spesifisert, og dermed kan ikke advokaten få refundert den, skriver Legal Cheek.

Derfor har Maugham gått rettens vei for å tvinge Uber til å gi ham en momskvittering, slik at han kan få tilbake momsen fra skattemyndighetene, siden Uber-turen ble gjort i embeds medfør.

Men det er naturligvis ikke de seks kronene i seg selv som er det viktigste for Maugham. Det er et skatteprinsipp.

Maugham er nemlig engasjert i The Good Law Projekt, som ved hjelp av innsamlinger fører skattesaker som har allmenn interesse.

For Ubers del handler det om at britiske skattemyndigheter i fjor konkluderte med at de tilbyr transporttjenester.

Ifølge Maugham betyr det at selskapet skal kreve 20 prosent moms på alle turer, og at disse pengene videre skal ende opp hos skattemyndighetene.

Ubetydelig sum, viktig prinsipp

«Dersom Uber har forsynt meg med en tjeneste, som er ordet som blir brukt i moms-sammenheng, så har de en lovbestemt forpliktelse til å gi meg en moms-kvittering. Jeg tror, og som en advokat som spesialiserer seg på skatt har jeg rimelig faglig grunnlag for denne troen, at Uber har gitt meg en skattepliktig moms-tjeneste og at jeg har rett på moms-faktura», skriver Maugham i sin vitneuttalelse til retten.

I tvisten mellom Maugham og Uber er summen totalt ubetydelig for begge parter, men for Ubers del vil det være snakk om store summer dersom retten kommer til at de skal betale moms.

– Det er snakk om et ti- eller hundretalls millioner pund hvert eneste år. Men det skjedde ikke i fjor (at pengene ble betalt red.anm.), og det skjer ikke nå. Dersom Uber skal betale moms, så skylder selskapet betydelig summer til skattemyndigheter både i Storbritannia og resten av EU, skriver Maugham.

– Jeg saksøker Uber for å forstå hvorvidt HMRC (det britiske skattedepartementet, red.anm.) behandler disse store amerikanske multinasjonale selskapene, som Uber, med silkehansker. Uber har utvilsomt konstruert forretningsmodellen på en måte som skal minimere deres skatteforpliktelser, og for å minimere sjåførenes rettigheter som ansatte, skriver han i et opprop på innsamlingssiden Crowd Justice.

Dersom skatteadvokaten vinner fram med sitt momskrav på usle seks kroner mot Uber, så kan HMRC kreve moms fra Uber for samtlige turer formidlet av selskapet de siste fire årene.

11 milliarder kroner

Ifølge skatteadvokaten vil det være et «betydelig» beløp, basert på offentlig tilgjengelig informasjon, som antall sjåfører og deres gjennomsnittlige ukeinntekt.

– Det kan være snakk om en milliard pund (cirka 11 milliarder kroner), sier Maugham til Financial Times.

Uber på sin side avviser at de skal betale moms. De mener de bare er agenter for selvstendige sjåfører, og ikke tilbyr tjenester.

– Sjåfører som bruker vår app tilbyr transporttjenester til passasjerene og registreres for moms dersom de kommer over grensa satt av myndighetene, heter det i en uttalelse fra Uber.

Grensa er på rundt 900 000 kroner, en inntekt de aller fleste Uber-sjåførene ikke er i nærheten av å komme opp i.

De britiske skattemyndighetene ønsker ikke å kommentere saken, men sier de «tar alle forsøk på å unndra seg moms alvorlig».

– De store må betale

Skulle Maugham vinne, og Uber overleve de økonomiske kravene som naturlig ville følge, kan Uber-turer komme til å bli dyrere. Skatteadvokaten frykter likevel ikke at folk vil gyve løs på ham som følge av dyrere Uber-turer.

– Jeg tror et mye større antall mener at ingen er hevet over loven og at alle må betale den skatten parlamentet har fastsatt. Med mindre disse store, mektige selskapene betaler sin skatt, så kan ikke samfunnet fungere. Noen kommer sikkert til å bli irritert fordi de må betale mer for Uber, men jeg tror de vil være en minoritet, sier Maugham til CNBC.

Ifølge DN, som først omtalte saken i Norge, avviser EUs generaladvokat at Uber kan klassifiseres som en tjeneste for deling av biler. De må anses som et transportselskap.

Monday, July 3rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments