(Dagbladet): Advokat Paal Henrich Berle, som tidligere jobbet i Spesialenheten, fortalte i rettssaken mot Eirik Jensen om da Spesialenheten fikk tips om at Jensen var korrupt i 2011.
En nå mafiatiltalt 52 år gammel mann forklarte i retten i dag om ryktene han hadde hørt om samarbeidet med Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, og at han varslet Spesialenheten om dette i et møte i 2011.
På det møtet var også Spesialenhetens advokat Paal Henrich Berle. Han vitnet i dag i retten om hva som skjedde da varselet fra den flere ganger dømte 52-åringen kom.
Han møtte i retten med notater fra seks år tilbake, der han hadde notert detaljene om hva tipset gikk ut på.
- Anga hasjkonkurrenter
Først fikk han en telefon fra 52-åringens forsvarer, Reidar Andresen, som fortalte om de alvorlige anklagene om at en politimann sto i ledtog med en stor kriminell. Ingen navn ble nevnt i samtalen, men til slutt stilte 52-åringen på et møte hos Spesialenheten og fortalte alt han hadde hørt.
- Det framkom at Jensen ble beskyldt for å ha begått alvorlig kriminalitet. Konkret at han varslet, beskyttet eller skjermet kriminelle for å sørge for at disse kunne bedrive alvorlige kriminalitet, sier Berle i Oslo tingrett.
Ifølge Berle ble det opplyst om tett forbindelse mellom en person referert til som Gjermund Cappelen Holst og Eirik Jensen.
Tipset gikk også på at Cappelen anga flere hasjkonkurrenter til Jensen. Mannen skal ha beskrevet et konkret tilfelle.
- Tipset om spaning
Det var høsten 2009. Et større parti hasj, på 500 kilo skulle over Svinesund hvor Jensen skal ha tipset Cappelen om at bilen var stoppet. Det skulle foregå en kontrollert spaning for å ta mottakerne, som var Cappelen og hans menn. Da skal Jensen ha varslet mottakerne, ifølge 52-åringens forklaring.
52-åringen forklarte at Jensen angivelig hadde en avtale med Cappelen om at han skulle motta 1000 kroner per kilo hasj. Han sa også at Cappelen fikk hjelp av Jensen til å engasjere to torpedoer som skulle hjelpe til å inndrive gjeld
- Holdningen fra Spesialenheten på dette tidspunktet var at det foreløpig var såpass alvorlige og konkrete opplysninger at det var naturlig å ta saken videre, sier han.
52-åringen sa i samtalene han frykter represalier, som at Jensen skulle plante narkotika, eller fra de kriminelle han mente Jensen beskyttet.
- Umulig å holde hans navn utenfor
Berle forteller at samtalene ikke var rigget som ordinært avhør, og at det ikke ble protokollført.
- Om det skulle bli en sak, ville det være helt umulig å holde hans navn utenfor. Vi signaliserte at vi innledende ville gjøre det vi kunne for å holde hans identitet skjult, men kunne ikke gi noen garantier for det, sier Berle.
Mannen, som var i Cappelens omgangskrets noen år, og hadde felles venner med han, sa at hasjbaronen ikke la skjul på sin kontakt med Jensen.
Han skal også ha sagt at han var til stede da Jensen ringte til Cappelen. 52-åringen forklarte seg annerledes i retten tidligere i dag.
- Informasjonen om at Eirik Jensen skulle ha hatt nær kontakt med personer i det kriminelle miljøet førte til undersøkelser, sier Berle.
- Kunne ikke stole på noen
- VI visste i grove trekk hvem Eirik Jensen var og hvilken posisjon han hadde. Det var delikat hvordan vi skulle tilnærme oss og få kjøtt på beinet. Gitt at opplysningene var ekte, kunne vi ikke stole på noen, sier han.
De tok kontakt med Kripos. I mai 2011, en knapp måned etter møtet med 52-åringen, møtte Berle og sjef for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, assisterende sjef i Kripos Ketil Haukaas.
- Tipset ble overlevert til Haukass, og vi var enig i at Kripos skulle foreta undersøkelser. Vi avtalte nytt møte på Kripos 22. juni 2011, forteller han.
Da var assisterende sjef Johan Martin Welhaven fra Spesialenheten til stede med Berle. De traff på nytt assisterende sjef Haukass.
- Det ble formidlet til oss fra Kripos at undersøkelsene de hadde foretatt ikke hadde avstedkommet noen opplysninger som ga næring til tipset vi hadde fått, forklarer Berle.
Aldri etterforsket
Saken ble en stund liggende som et tips og ble ikke registrert.
- Jeg skulle selv slutte i Spesialenheten i utgangen av 2012 Det var ikke utvikling i saken. Da ble denne saken beskrevet avsluttet. Jeg skrev et avsluttende notat som ble arkivert av Spesialenhenten, sier han.
Han sier det aldri ble iverksatt etterforskning og at det ikke ble registrert som sak.
- Vi kunne risikere å tråkke inn i deres hule og blåse alt før det var begynt. Det var det vi var redd for. For eksempel ved å ta kontakt med avdelingen Jensen var tilknyttet, sier Berle.