«Jakten»-Tore spiste seg symptomfri

(Dagbladet): – Sjokket kom da jeg begynte å lese om diabetes. Amputering av bein, blindhet og en forløper til hjerte- og karsykdommer var bare noe av det som dukket opp da jeg googlet. Jeg ble jo veldig redd.

Det var Østlandsposten som først omtalte saken om Tore Jardar.

Tore Jardar Johannessen Wirgenes (38), kjent fra «Jakten på kjærligheten», opplevde å få store magesmerter i starten av 2016. Han ventet imidlertid en god stund før han gikk til legen.

- Som menn flest dro jeg ikke til legen med det første. Jeg tenkte det skulle gå over, forteller bonden til Dagbladet.

Avhengig av bensinstasjonboller

Etter seks måneder med store magesmerter skjønte han at det ikke kom til å gå over, og dro til legen for å ta noen prøver. Dagen før sommerferien dukket det opp et brev i postkassa. Wirgenes hadde fått påvist diabetes to.

- Kona mi var redd det var cøliaki, men diabetes type 2 er jo mye verre slik jeg ser det.

Wirgenes forteller at han var fast bestemt på å ikke ta medisiner. De store endringene lå i kostholdet.

- Vi er som barnefamilier flest – vi har ofte dårlig tid og tyr til kjappe middagsløsninger. Dessuten har jeg bodd i matfatet så lenge jeg kan huske, og lar meg ofte falle for fristelsen når jeg er innom en bensinstasjon. Du kjøper jo ikke én bolle når du kan kjøpe tre og den ene er gratis? Og slik holdt jeg på i mange år, forteller han.


SUNNE VANER: Tore Jardar(38) og Michelle (33) med barna Miriam (4) og Nathalie (1) har lagt om kostholdet sitt etter at Tore Jardar fikk påvisst diabetes 2. FOTO: Julia Schreiner Benito
Vis mer

Forelsket seg i råvarer

Læringskurven var bratt for bonden, som ble inspirert til å ta et stort grep om kostholdet da han pratet med flere av sine kostholdsinteresserte kunder på gården. Her ble han introdusert for et kosthold med lite karbohydrater, fett og gode råvarer.

- De rådet meg til å kutte hvitt mel, og å lage mat fra bunnen av. Fett var derimot JA-mat, men sukker var fy-fy. Jeg tror ingen er mer glad i søtsaker enn det jeg er, men jeg klarte faktisk å kutte det ut. Overraskende nok forsvant søtsuget fort.

Nå sverger Wirgenes til bær og nøtter når søtsuget kommer. Men han er ikke den som sier nei om han blir bedt på en kakebit på Pascal.

- Jeg er ikke så sær altså. Men fokuset mitt har vært å få i meg rene råvarer, lite karbohydrater, fett, mye vilt og en hel del grønnsaker.

Som en matglad bonde som lever av å produsere mat, lærte Wirgenes å like råvarer på en ny måte.

- Jeg måtte rett og slett forelske meg i råvarer igjen, noe som har påvirket familen min også. Jeg er som regel kokken hjemme, og mitt nye kosthold har smittet over på dem. Ungene spiser bedre, og jeg opplever at de har mindre humørsvingninger enn før, sier han.

Mistet 15 kilo

To måneder etter at han fikk påvist diabetes to, dro han tilbake til legen for å ta nye prøver. Legen skjønte lite da svaret kom, forteller bonden. Verdiene til Wirgenes hadde stabilisert seg.

- Du har spist deg symptomfri, sa legen til meg. Jeg var så glad for at jeg hadde klart å spise meg ut av problemet. En bieffekt av dette, er at jeg har tatt av 15 kilo.

Det er ikke bare Wirgenes og familien som har lagt om kostholdet. «Jakten»-bonden ble også inspirert til å endre kostholdet til dyra.

- Nå fôrer vi dyra med lokale råvarer, og selv om det er litt dyrere, gjør det mye med maten vi får i oss.


MISTET 15 KILO: Tore Jardar har gått ned 15 kilo som en bieffekt av den nye kostholdet. FOTO: Privat
Vis mer

- Kan ikke bli kvitt diabetes 2

Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, sier til Dagbladet at det går an å spise og trene seg frisk fra diabetes type to. Han forteller imidlertid at man nok aldri blir kvitt sykdommen.

- Diabetes type 2 er noe man først og fremst får av arv. Diagnosen går på at man enten produserer for lite insulin eller at kroppen er resistent mot å ta det opp. Den generelle definisjonen er at man har et for høyt blodsukker, forteller han og fortsetter:

- Løsningen her er et sunt kosthold og fysisk aktivitet, eventuelt i kombinasjon med medikamenter. Man kan derimot aldri bli kvitt det, men symptomene forsvinner om livsstilen er riktig, sier Allgot.

Han anslår at nærmere 350 000 nordmenn har diabetes, både type en og to, og at rundt 100 000 av dem er udiagnostiserte. Han anslår også at rundt 80 prosent av dem har type to, mens 20 prosent har type en. Sistnevnte kan man ikke kurere, og kan bare behandles med insulindoser livet ut.

- Rundt en tredjedel av dem som har type 2 kan klare dette med et godt kosthold og fysisk aktivitet. Men symptomene kan dukke opp igjen dersom kostholdet og kroppen faller tilbake i gamle vaner, sier han.

Thursday, February 23rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments