Jacobsen sjokkerte de finske og svenske stjernene: – Hva i all verden var det som skjedde?

LAHTI (Dagbladet): Det finske hjemmepublikummet var i ekstase. VM-stafetten var halvgått. Klokka var 14.23. Stedet var Lahti. Finland ledet kvinnestafetten på hjemmebane etter at Kerttu Niskanen gjorde som broren Iivo Niskanen og gikk forrykende raskt.

- Jeg drømte om gull da. Det så lovende ut, sier Niskanen til Dagbladet.

Heidi Weng hang seg på Niskanen, slik at Laura Mononen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk ut likt på den tredje etappen. Forventingene var enorme da Mononen gikk opp og dro. Kunne det bli finsk gull og ny fest på hjemmebane?

Svaret var nei.

Nei og atter nei.

For kvinnelangrenn i Lahti-VM handler om de norske gulljentene.

Sjokkert Saarinen


AVGJØRELSEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har på dette bildet akkurat parkert Laura Mononen. 2,5 kilometer senere skilte det ett minutt. Finnene forstår lite av det. Foto: Bjørn Langsem  / Dagbladet
Vis mer

Uhrenholdt Jacobsen rykket gradvis ifra den finske jenta. Tempoet bare økte og økte. Mononen sprakk, og Heming-jenta avgjorde stafetten for Norge. Ved veksling ledet Norge med nesten ett minutt. Det forspranget opparbeidet Jacobsen alene – på fem kilometer.

I målområdet sto både journalister, trenere og utøvere og gned seg i øynene. Aino-Kaisa Saarinen sto forbauset i målområdet og snakket med Dagbladet midt under stafetten.

- Astrid gikk fantastisk bra. Det var helt ekstremt. Å gå fra Laura med ett minutt er sjokkerende. Hva i all verden var det som skjedde? Hun viser at hun er i helt enorm form nå, sier Saarinen til Dagbladet.

- Men det er jo litt typisk henne. Astrid bruker å være i mye bedre form i mesterskapet. Det er svært imponerende. Jeg må bare gratulere, sier den finske veteranen.

Sjokkerte Falla

Maiken Caspersen Falla, som er VM-dronningen i Lahti sammen med Marit Bjørgen, trodde nesten ikke sine egne øre da Dagbladet formidlet utklassingen av Mononen.

- Oi, var det så mye? Det fikk jeg ikke med meg, fordi jeg jogget ned da. Det er ekstremt bra. Ett minutt? Det er mye på fem kilometer, altså. Det er helt enormt. Pass opp for Astrid på tremila, sier Falla til Dagbladet.

Etappetidene – som Dagbladet har tatt for seg her – viser at Mononen underpresterte. Hun gikk ut for hardt på hjemmebane og hadde bare tiende beste etappetid. Men Jacobsen var likevel i en egen klasse og hadde den klart raskeste tiden på fristilsdelen.

- Astrid var rett og slett bare altfor sterk. Jeg hadde ikke sjanse da hun satte inn støtet, sier Mononen.

Hele verdenseliten var mektig imponert over monsteretappen til Jacobsen.

- Ja, det er overraskende at hun er så suveren. Astrid gikk ekstremt bra i dag, sier Nilsson til Dagbladet.

- Jeg så mest på Ebba Andersson, men ble så klart veldig imponert over det Astrid gjorde, sier Charlotte Kalla til Dagbladet.

Jacobsens forklaring og Bjørgens hyllest

Uhrenholdt Jacobsen, som vurderte å gi fra seg VM-plassen etter en knalltung januar-måned med mye sykdom, forklarer den eventyrlige etappen slik:

- Jeg gikk så fort jeg kunne. Jeg hadde en veldig bra dag og utrolig gode ski. Det hjelper også å holde hodet kaldt og følge planen man har lagt, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Planen var å gå fra med ett minutt?

- Hehe, nei, det hadde vi ikke planlagt, men planen var å holde igjen litt i starten og dra til mot slutten. Mononen gikk ut litt for hardt og ble nok overtent på hjemmebane. Det var et tungt føre, som gjør at utslagene blir større enn på raskt føre hvis man har en god dag, sier hun.

Marit Bjørgen har fått mye skryt av Jacobsen tidligere i mesterskapet. Nå får Heming-jenta skryt tilbake etter å ha gitt Bjørgen et drømmeutgangspunkt før ankeretappen.

- Hun er en fantastisk løper som leverer i mesterskap, til tross for en trøblete førvinter. Astrid imponerer stort og er en veldig god person å ha rundt seg. Laget betyr veldig mye for meg. Uten dem hadde jeg aldri vært her, sier Bjørgen til Dagbladet.

Det spesielle samholdet

Etter at de norske jentene fikk gullmedaljene på medaljeseremonien i kveld, trakk de frem samholdet i laget.

- De betyr enormt mye for min utvikling. Jeg håper også at jeg har noe å gi tilbake, sier Weng til Dagbladet.

- Samholdet er veldig bra. Vi går for hverandre og de som ikke gikk på laget i dag. Det er så mange jenter i Norge som kunne gått på laget i dag. Det er små ting som gjør at det er akkurat oss fire som står her i dag. Hele laget har en del av denne gullmedaljen, mener Jacobsen.

Med bronse på 10 kilometer klassisk og stafettgull i dag, har medisinstudenten overgått alle forventninger etter en sesong som gikk så dårlig at hun vurderte å gi fra seg VM-plassen.

- Det er langt over det jeg hadde forutsett. Det er en kjempeopptur. Vi presterer veldig bra som lag gjennom hele mesterskap. Vi må nyte bølgen vi er på nå, forteller Jacobsen.

- Du ga Bjørgen en litt vel enkel vei til sitt tredje gull i mesterskapet?

- Haha, ja. Det er trygt å ha Marit på ankeretappen. Det er moro å gi henne en litt enklere oppgave, svarer 30-åringen.

De to dronningene

Bjørgen er én av to VM-dronninger med tre gull. Den andre er Maiken Caspersen Falla, som har vunnet tre ganger på tre forsøk.

- Det kommer vel til å synke inn etter hvert, men det er så mye mer enn jeg hadde drømt om. Jeg er så glad og takknemlig for det. Jeg reiser hjem fra Lahti med en herlig følelse nå, forteller Falla til Dagbladet.

Neste år kommer også Therese Johaug tilbake. De svenske og finske jentene lurer på hvordan de skal kunne slå det norske laget.

- Det er klart det blir tøft, sier Nilsson og Kalla til Dagbladet.

Jacobsen tar imidlertid ingenting på forskudd.

- Vi har tapt OL-stafetter før. Det er viktig å ikke bli for høye på oss selv, men jobbe hardt med de små tingene for å utvikle oss videre, mener Heming-jenta.

- Det norske folk må glede seg over at vi vinner og ikke forvente at det skjer. Plutselig er det noen andre som som slår oss.

Friday, March 3rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments