(Dagbladet): Den tidligere danske proffsyklisten Michael Rasmussen (43) satt kaffen i halsen da han hørte hva Henrik Jul Hansen, sykkelekspert i dansk TV 2, uttalte i en sykkelpodkast.
Rasmussen, som i dag jobber som sykkelekspert i Ekstra Bladet, langer nå ut mot sin ekspertkollega fomridlet gjennom et Facebook-innlegg. Årsaken er at Jul Hansen uttalte at Rasmussen bør lastes mer for sin dopingbruk enn Jan Ullrich, all den tid de ifølge TV 2-eksperten syklet i to ulike epoker.
- Jeg vil si at det er meget, meget stor forskjell. Historien til Jan Ullrich var tilhørende en epoke hvor det var regelen og ikke unntaket å dope seg. Det omvendte tilfellet er Michael Rasmussen. Hans sak er så mye senere i historien at det kan hende at det er mer rettferdig at han tar imot all dritten, mener Jul Hansen.
Freser mot kollega
Det utspillet får Rasmussen, som innrømmet omfattende dopingmisbruk i 2013, til å rase. I et innlegg på sin egen Facebook-konto freser han:
- Ullrich’ periode var fra 1996 til 2006. Min var fra 1998-2010. Til tross for at våre perioder overlapper i åtte år, er det ifølge Jul to ulike epoker. Han mener at jeg må ta dritten for all doping i Danmark, men at Ullrich slipper det i Tyskland. Fjols! Kunne han ikke bare sagt til meg: «Jeg liker deg ikke», skriver den tidligere klatrespesialisten.
Overfor Ekstra Bladet, hvor han nå jobber som sykkelekspert tross tidligere dopingmisbruk – på samme måte som tidligere dopingdømte skiløpere Jari Isometsä og Virpi Sarasvuo (tidligere Kuituinen) gjør i finske medier – utdyper han hvorfor han reagerer så sterkt.
- Problemet er jo at han feilinformerer folk. Det er ikke snakk om to forskjellige epoker. Det finnes tusenvis av bilder av Jan Ullrich og meg. Han er født i 1973. Jeg er født i 1974. Vi har konkurrert i samme periode, tydeliggjør Rasmussen.
- Hvorfor kaller du ham et fjols?
- Jeg synes han er det når han sier sånt.
Gir Rasmussen svar på tiltale
Konfrontert med kritikken utdyper Jul Hansen sin mening overfor den danske avisen.
- Det er riktig at periodene kanskje overlapper hverandre, men jeg mener at fra 2006 og med «Operation Puerto» ble det så mye fokus på antidopingarbeid at det krevde større selvstendig innsats fra rytterne som ville dope seg enn det var før. Og i den kategorien faller Michael Rasmussen, fastholder sykkeleksperten i dansk TV 2.
Det er tjue år siden Jan Ullrich vant Tour de France, men han er uønsket til tour-åpningen grunnet dopingskandalen og ble av den grunn ikke hedret da touren startet i Düsseldorf i går.
Ullrich’ standpunkt
Selv sa tyskeren i i et intervju med det tyske nyhetsmagasinet Focus:
- Etter min mening kan du ikke kalle det svindel når det er opplagt at det ikke ga meg noen urettferdig fordel. Det var tilfellet her. Jeg stjal ikke noe som de andre ikke stjal. Alt jeg ville var å konkurrere på lik linje med de andre, forklarte Ullrich.
Det er altså dette Jul Hansen i en viss grad støtter og mener at Rasmussen befinner seg i en annen kategori, hvor det var mindre grunn til å skylde på systemet og hvor det krevde større egeninnsats for å dope seg.
Diskusjonen handler med andre ord om dopingens nyanser og at deler av sykkemiljøet mener det er mer mer legitimt hvis man dopet seg i perioden hvor doping var mer systempreget.