(Dagbladet): Major League Soccer (MLS) er ikke en liga de fleste nordmenn følger nevneverdig tett.
Ligaen er 21 år gammel, og består av 22 klubber fra USA og Canada. MLS har forsøkt å skape blest verden over ved å signere store, internasjonale fotballstjerner, som for eksempel Andrea Pirlo, Didier Drogba og David Villa.
Også den tidligere Manchester United-stjerna, David Beckham, har forsøkt å få opp fotballpublikummets øyne for ligaen. Han var i LA Galaxy fra 2007 til 2011.
Flere norske spillere har også vært i ligaen på andre siden av «dammen» de seneste årene. En av nordmennene som har kastet sin glans over MLS er Jan Gunnar Solli, som ble den første nordmannen i ligaen da han signerte for New York Red Bulls i 2011.
17 000 tilskuere i snitt
Nå er det flere norske navn i MLS. Men det aller heteste, norske navnet i ligaen om dagen, tilhører Oslo-gutten Ola Kamara (27). I februar 2016 signerte han for Columbus Crew, og tok med seg sønnen William og kjæresten til statene for å oppfylle fotballdrømmen.
Selv om de i USA ikke kaller det fotball men soccer, har mange fått opp øynene for sporten. Ifølge Kamara ligger tilskuersnittet på rundt 20 000 i ligaen – i Norge har det vært 6407 tilskuere i snitt på Eliteseriens første 13 runder i år.
- Det er gøy å spille soccer her som de kaller det. Vi har 17 000 i snitt på kampene våre, men jeg har spilt kamper det har vært 50 – 60 000 tilskuere på, forteller Kamara til Dagbladet.
Likevel er det store kontraster til collegelaget i byen som spiller amerikansk fotball. I følge Kamara har nemlig det laget 110 000 tilskuere i snitt.
- Det er litt annerledes å spille fotball her. Men det er gøy.
- Deilig å snakke norsk
Hverdagen til 27-åringen består av trening, slik det må være om man skal bli best. Men også sønnen William (16 måneder) får mye av farens oppmerksomhet.
- Her borte står jeg opp mellom seks og halv sju på morgenen sammen med lillemann. Etter frokost kjører jeg ham til barnehagen, og så er det rett på trening. På ettermiddagen henter jeg ham før vi drar hjem, sier Kamara på telefon fra USA.
Etter at han selv signerte fikk han også selskap av norske Nicolai Næss i Columbus Crew. Det gjør at Kamara får trent litt på norsken sin.
- Nico bor to minutter unna, det er veldig ålreit. På 17. mai fikk vi feiret litt for eksempel, og det blir jo litt sosiale ting sammen.
- Nå kommer også kjæresten hans over, så det blir hyggelig. Det er deilig å være med Nicolai og snakke norsk innimellom. Før synes jeg det var så kleint at folk ikke fant det norske ordet når du snakket med dem for eksempel, men nå er det jo sånn for meg og. Det høres litt dumt ut, sier Kamara og ler.
- Bedre enn 2. Bundesliga
I den første sesongen sin i USA ble Kamara nominert til «årets nykommer». Kanskje ikke så rart etter å ha scoret 16 mål på 25 kamper i fjor. Så langt i år har det blitt åtte mål på 17 kamper.
- Jeg har scora ganske bra med mål, ja. Det er mange bra angripere og spisser her i ligaen, men det er fordi det også brukes mest penger på angrepsspillere, forteller han.
Selv om det blir satset hardt på angrepsspillere og rene spisser, er det et tøft nivå i MLS. Mye bedre enn det norske nivået, skal vi tro Kamara.
- Ligaen her er nok kanskje den beste jeg har spilt i, faktisk. Jeg synes det er bedre enn nivået i 2. Bundesliga. Eller. Kanskje toppen i 2. Bundesliga er ganske likt som MLS.
På liste med spillere som er henta for 60 millioner dollar
Kamara synes det er kult å møte spillere med store navn, spillere han trolig aldri ville spilt mot dersom han hadde blitt i Norge. I desember kom nordmannen på lista over de ti beste kjøpene i 2016, og navnet hans har også blitt nevnt i sammenhengen med andre stjerner i MLS.
- Det var mange som hadde meg på topp tre-lista før årets sesong, sammen med andre store navn. Det er kult å være på samme lista som spillere som er henta for 50-60 millioner dollar.
Han vet at han kan byttes ut raskt i den tøffe spisskonkurransen som er i ligaen. Det var også noe av grunnen til at han ga alt på banen da han kom på.
- Jeg visste jeg måtte vise meg fram. Her er det sånn at du har fått et visst forhold til å bare kunne bli bytta ut, for det er sånn det er. Jeg scora mange mål i fjor, og da fikk jeg respekt for det. Folk vet jeg er en målscorer, så sånn sett har det gått bra her borte.
Klokka halv 2 i natt norsk tid, tar Kamara og Columbus Crew i mot Montreal Impact til kamp på Mapfre Stadium i Ohio. Hjemmelaget står kun med én seier på de siste fem kampene, mens Montreal Impact har to seier, to uavgjort og ett tap på de siste fem.
Kanskje snur det for Columbus i denne kampen. Håpet sett med norske øyne, er hvertfall at Kamara er mannen som står bak en eventuell snuoperasjon.
Dagbladet Pluss