(Dagbladet): – Jordmødrene har mye å bidra med i alle kvinnens livsfaser, sier Høyres helsepolitikere Tone W. Trøen og Kristin Ørmen Johnsen.
Ny finansiering
I forslag til nytt partiprogram som skal behandles under helgens landsmøte i Høyre, står Tone W. Trøen og Kristin Ørmen Johnsen bak følgende formulering: «Endre finansieringssystemet for jordmødre i primærhelsetjenesten, og gi jordmødre hovedansvar for prevensjons- og familierådgivning, svangerskapskontroller, gynekologiske helsekontroller med cytologiske prøver, rekvisisjonsrett og bistand med all type prevensjon».
- Vi har stor tro på at forslaget vårt går får flertall på landsmøtet, sier Trøen og Johnsen.
Spenstig forslag
Siri von Krogh, leder i Den norske jordmorforening, Oslo og redaktør for nettstedet altformamma.no, støtter initiativet.
- Jeg synes programforslaget er spenstig og framtidsrettet. Vi har kapasitet. De fleste jordmødrene har uønsket lave deltidsstillinger, helt nede i tjue prosent. Dette er oppgaver jordmødrene mer enn gjerne vil utføre fordi de er en naturlig forlengelse av de nåværende oppgavene, sier Siri von Krogh.
Bred kompetanse
De to stortingsrepresentantene fra Høyre viser til at jordmødrene har tre års sykepleierutdanning i bunn, så to års praksis og deretter to års videreutdanning i jordmorfaget.
- Jordmødrene har bred kompetanse på kvinners helse. De kan ivareta en mer helhetlig tjeneste rundt det den friske kvinnen trenger bistand til, langt utover det som dreier seg om svangerskap, fødsel og barsel, sier Tone W. Trøen.
Celleprøver
Høyre-kollega Kristin Ørmen Johnsen poengterer at mange kvinner vegrer seg for å gå til fastlegen for å ta celleprøver som kan forebygge livmorhalskreft.
- Det gir grunn til alvorlig bekymring. Vi tror at flere kvinner, ikke minst de med innvandrerbakgrunn, vil oppleve det lettere å gå til en kvinnelig jordmor, sier Ørmen Johnsen.
Ser til Sverige
Tone W. Trøen viser til at Sverige har hatt en liknende ordning i mange år. Vi har tro på en stor helsegevinst ved at jordmødrene følger kvinnene og familiene over tid.
- Vi er billigere i drift enn fast legene og godt utdannet for å følge opp kvinner helse i bredere forstand, sier jordmor Siri von Krogh.
Nå ønsker Høyre å høyne statusen til jordmødrene ved å innføre refusjonsordning for yrkesgruppen.
- Fastlegene har mer enn nok å gjøre fra før. Det er dessverre sykdom nok til alle, sier Kristin Ørmen Johnsen.