Høyprofilert avhopper: – Vi må dynke Nord-Korea i bensin, og la folket sette landet i flammer

(Dagbladet): Vestlig etterretning jublet trolig like høyt som Kim Jong-un skrek i sinne, da den nordkoreanske toppdiplomaten Thae Yong-ho (54) flyktet til Sør-Korea i fjor sommer.

- Da Kim Jong-un tok over makta, hadde jeg et håp om at han skulle ta rasjonelle beslutninger som kunne redde Nord-Korea fra fattigdom. Håpet gikk raskt over til fortvilelse, da jeg så at han fjernet tjenestemenn fra sine stillinger uten grunn, sa han under en pressekonferanse onsdag, ifølge The Guardian.


«MENNESKELIG AVSKUM»: Nord-Korea og diktator Kim Jong-un kalte avhopperen Thae Yong-ho for «menneskelig avskum» etter at han hoppet av. Foto: Ed Jones/Reuters/NTB Scanpix
Vis mer

Da Yong-ho talte til pressen for første gang i desember i fjor leverte han urovekkende nyheter om Nord-Koreas atomprogram. Under sitt første møte med internasjonal press onsdag, varslet han at Nord-Korea aldri vil forandre seg – så lenge Kim Jong-un blir stående bak roret.

- Verden har ingen mulighet til å forbedre menneskerettighetsspørsmål eller stanse atomprogrammet så lenge Kim Jong-un styrer, sier han til CNN.

- Kritikk av Kim er mer utbredt

Nå ser den tidligere toppdiplomaten imidlertid sprekker i den nordkoreanske fasaden, som han mener verden må utnytte seg av.

- Kritikk av regimet, som inntil nylig var helt utenkelig, har blitt mer utbredt, sier Thae, ifølge The Guardian.

Han mener tiden er inne for å fyre oppunder den angivelige motstanden i landet.

- Vi må dynke Nord-Korea i bensin, og la folket sette landet i flammer, sier Thae.

Yong-ho var nestsjef (chargé d’affaires) ved London-ambassaden da han hoppet av sammen med sin kone og deres to barn i august.

Flukten til Yong-ho gjorde ham til den mest profilerte nordkoreanske avhopperen siden Hwang Jang-yop, partisekretær i Nord-Korea, hoppet av i 1997.

- Vil møte Trump

I et intervju med CNN sier avhopperen også at Kim Jong-un har et ønske om å møte USAs ferske president Donald Trump. Yong-ho mener den nordkoreanske diktatoren ser muligheten for en ny og forbedret relasjon med den amerikanske presidenten – forutsatt at han ikke blir bedt om å avslutte atomprogrammet.

I sin nyttårstale gjorde diktatoren det klokkeklart at han ville fortsette å utvikle atomvåpen, så lenge USA ikke innfører dramatiske endringer i sin Nord-Koreapolitikk.

Trump har selv åpnet opp for å møte Kim Jong-un, og sa under valgkampen at han «ikke ville hatt noe problem med det». Under den samme valgkampen uttalte imidlertid Trump at Kina burde gå inn i Nord-Korea med militærmakt.

Et utkast til to nye presidentordre som The New York Times har fått tilgang til, tar til orde for å kutte bistand til internasjonale organisasjoner som i Trumps øyne omgår de amerikanske sanksjonene mot Iran og Nord-Korea.

De vekslende utspillene har gjort det vanskelig å anslå hvilken politisk linje Trump-administrasjonen vil legge seg på i forholdet til Nord-Korea.

Saken fortsetter under videoen:

«Superinteressant»

Forsker Iver B. Beumann ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) har tidligere omtalt avhopperen som «superinteressant», og mener informasjonen han sitter på kan være svært verdifull.

- Det er en rekke regimer i verden man bør være bekymret for, men de fleste ser viktigheten av å følge internasjonale spilleregler. Nord-Korea vil ikke det. De vil være en versting og ville være fulle av faen. Hele vitsen med at de har maksimert sitt atomvåpenprogram, er for å kunne stikke tommelen i øyet på hele verden. At vi får mer informasjon om Nord-Korea er positivt for hele verden, kanskje bortsett fra for Kina, sa Neumann til Dagbladet i August.

Thursday, January 26th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments