Hevder Høyre driver valgkamp for Senterpartiet

TRONDHEIM (Dagbladet): Stemningen på landsmøtet nådde store høyder under Trygve Slagsvold Vedums tale på Scandic Lerkendal i går. Frank Aarebrot tror på fortsatt jubel fram mot valget.

- Senterpartiet havner over 12 prosent, sier professor Aarebrot.

- Hyggelig at Aarebrot mener vi kan doble oppslutningen fra forrige stortingsvalg, men det ligger mye hardt arbeid foran oss, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Sp til Syden

Da han som 35-åring ble valgt til partileder våren 2014, lå Senterpartiet nede på 4-tallet. På forrige Dagblad-måling noterte Sp seg for 11,4 prosent, det høyeste for Ipsos MMI på 20 år.

Frank Aarebrot mener at Trygve Slagsvold Vedum har betydning for Senterpartiets framgang og framstår som en trivelig kar.

- Men for å sette det på spissen: Jeg tror Senterpartiet hadde gjort det bra med en hvilken som helst partileder nå. De kunne like gjerne dratt på ferie til Kanariøyene og sendt noen twitter-meldinger derfra, for Senterpartiet er jo så heldige at Høyre driver valgkamp for dem, sier Frank Aarebrot.

- Nå er ikke jeg på twitter, jeg satser mer på kaffekopp-strategien – møte folk rundt om i landet og lytte til dem, kommenterer Sp-lederen.

Høyre-gavepakke

Professor Aarebrot hevder at Høyre spiller på bortebane med en haug med reformer.

- De serverer Senterpartiet gavepakke etter gavepakke, blant annet med den såkalte nærpolitireformen og tvangssammenslåing av så få kommuner at det bare irriterer.

- Så kom ulven som manna fra himmelen, sier Aarebrot.

Vedum når bredere

Beate Nossum i kommunikasjonsbyrået Footprint mener at Senterpartiets framgang først og fremst skyldes politikken.

- Mange av dem som stemmer Senterpartiet har ikke nødvendigvis noe forhold til partilederen. Men det skal Trygve Slagsvold Vedum ha, han har bidratt til det som er i ferd med å utvikle seg til en sterk motkultur mot sentralisering. Han når mye bredere ut enn Senterpartiets foregående partiledere, sier Beate Nossum.

Forenkling

Hun mener Vedum framstår som skarp og uredd når han framlegger partiets budskap.

- Men han driver en voldsom forenkling. Vedum snakker ikke så mye om hvilke tiltak Sp skal iverksette, men beskriver i stedet problemene. Han målbærer dermed en frustrasjon og bekymring som folk kjenner seg igjen i.

En norsk Trump?

Regjeringsprosjektet til Senterpartiet og Arbeiderpartiet er av deres politiske konkurrenter karakterisert som forvitringsalternativet. Til det svarer Vedum:

- Vi er blitt kalt bakstreverske, populister, reverseringspartiet og blitt sammenliknet med Donald Trump. Vi får nye navn hver måned. Men vår politikk er den samme.

Valgforsker Frank Aarebrot er enig:

- Trump-sammenlikningen er det reneste tøv. Du kan vanskelig kalle Trygve Slagsvold Vedum for populist. Senterpartiet er ikke populister, de sier det de alltid har sagt, poengterer Frank Aarebrot.

Tar fra regjeringspartner

Venstres tidligere leder og justisminister Odd Einar Dørum poengterer at personer kan bety mye for et parti.

- Men det overskrider ikke det politiske grunnlaget. Likevel, det hjelper alltid med en avslappet leder, det er jo Trygve Slagsvold Vedum, sier Dørum.

Han mener Senterpartiet vinner fordi de er avvisende til mange samfunnsendringer.

- Jeg konstaterer at mye av framgangen til Senterpartiet, ifølge overgangstallene hos Poll of polls, går på bekostning av Arbeiderpartiet. Det er en interessant utvikling, sier Odd Einar Dørum.

Høyre det nye EU

Valgforsker Frank Aarebrot påpeker at Senterpartiet nå får realisert sin gamle drøm om å være distriktspartiet med stor d, i stedet for bondeparti med stor b.

- Under glansårene til Anne Enger Lahnstein i 1993-94 vokste Senterpartiet i takt med EU-motstanden. Nå har Høyre erstattet Brüssel, sier Aarebrot.

Minner om Siv

Nossum hevder at Trygve Slagsvold Vedum har lagt seg tett opp til Frp’s måte å bruke retorikk på.

- Stilen hans minner litt om hvordan Siv Jensen opptrådte før Frp kom i regjering. Sp-lederen framstår klok, men veldig populistisk. Han spiller på motsetninger og setter grupper opp mot hverandre, særlig i hans fanesak mot sentralisering. Vedums spissformulerte historiefortelling handler om overmakten mot de hjelpeløse, sier Beate Nossum i Footprint.

Fomle-Høyre

Frank Aarebrot anslår at det alltid vil være et misnøyepotensiale på rundt 20 prosent i lykkelandet Norge.

- Før tok Fremskrittspartiet mye av dette, men med Frp i regjering med fomle-Høyre, går protesten nå i stedet til Senterpartiet. Det er farlig for Frp det Sp driver med, sier Frank Aarebrot.

Frykter økt skille

Beate Nossum er bekymret for at distriktene sakker akterut når det gjelder grønn politikk.

- Traktorene skal også elektrifiseres. Landbruket er ikke unntatt de endringene samfunnet skal gjennom. Derfor kan det være grunn til å frykte at Senterpartiet bidrar til å skape enda større skille mellom by og land, sier Beate Nossum.

Saturday, March 25th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
November 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments