Her møter Jens Stoltenberg Donald Trump for første gang

WASHINGTON / OSLO (Dagbladet): Donald Trump tok i dag imot Natos generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus i Washington.

- Det er en ære å ønske deg velkommen til Det hvite hus. Spesielt på et så viktig tidspunkt. Jeg vil samtidig berømme vår utenriksministers arbeid med å gjøre Nato sterkere. Du har gjort en veldig god jobb, sa Trump i retning utenriksminister Rex Tillerson.

- For 68 år siden i dag, snakket Harry Truman under etableringen av Nato. Siden har Nato vært den fremste organisasjonen for å sikre internasjonal fred og frihet. De bekjempet kommunismen og fikk slutt på Den kalde krigen. Den har sørget for lengste perioden med fred i Europa noensinne.

- Vår felles sikkerhet er alltid det viktigste, sier han.

Tilpasse framtida

- Nato må fokusere på vår tids viktigste saker og tilpasse seg framtida. Det gjelder også innvandring og terror. Vi må løse katastrofen som i dag er Syria. Vi står samlet i Nato mot Assads barbariske drap, sier Trump.

- Jeg sa Nato var utdatert. Nå er den ikke utdatert lenger, sier Trump.

På forhånd sa Stoltenberg til Dagbladet at tre saker var viktigst for ham å diskutere med Trump: Han mener NATO kan bidra mer til å bekjempe terror. Han vil at Natos medlemsland skal fordele byrdene mer rettferdig. Og han er opptatt av forholdet til Russland.

USAs president Donald Trump smilte da han tok imot Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, for første gang i Det ovale kontor i Det hvite hus. De to håndhilste kort, men sa ikke noe til Dagbladet og annen presse før møtet startet. Etter 20 sekunder ble fotografene sendt ut av rommet.

Møtet kommer etter at Donald Trump en rekke ganger i valgkampen har kritisert en rekke Nato-land for å ikke sette av to prosent av statsbudsjettet til forsvarsutgifter, slik Nato-landene har et mål om.

Stoltenberg har nærmet seg Trumps standpunkt i saken, og sagt at flere enn USA må ta ansvar i alliansen. Trump sa på kveldens pressekonferanse at han og Stoltenberg nå er enig.

Terror

Trump har gjentatte ganger klaget på at Nato ikke har hatt en stor nok rolle i terrorbekjempelse, og at organisasjonen ikke har tatt internasjonal terror på alvor.

Trump mener nå de gjør det.

Stoltenberg ble tatt imot i det ovale kontor klokka 21.00 norsk tid.

- Generalsekretær, det er en ære å ha deg her i dag, sier Trump.

- Fantastisk og produktiv

- Takk, president. Vi har hatt et fantastisk og produktivt møte, sa Stoltenberg fra podiet.

- Jeg setter pris på USAs engasjement for Europas frihet. De siste månedene har tusenvis av amerikanske soldater blitt utplassert i Europa. Det viser hvor viktig USA mener Europas sikkerhet er.

- I Nato har USA de beste venner og de beste allierte i verden. Sammen har vi halvparten av verdens militære og økonomiske makt. Dette gjør USA sterkere og tryggere, sier Stoltenberg.

Han sa også han og Trump var enig om Natos rolle for å bekjempe terror.

- Vi ble i dag enige, du og jeg, at Nato kan og må gjøre mer for å bekjempe terror.

- Alle må bidra

- Jeg takker deg for ditt engasjement i dette. Alle land må oppfylle målene. Det handler om å bruke mer på forsvar, og levere det vi kan med styrker og utstyr til Nato-oppdrag. Rettferdig byrde for alle har vært min hovedprioritet siden jeg ble generalsekretær. I fjor så vi en økning i forsvarsutgifter i Europa og Canada, sier Stoltenberg.

- Vi er enig at vi alle må bidra med vår andel. Vi diskuterte veldig viktige tema, inkludert den forferdelige bruken av kjemiske våpen i Syria. De som har brukt det må holdes ansvarlig.

- Jeg ser fram til å jobbe med deg for et fortsatt sterkt Nato og å møte deg i Brussel, sier Stoltenberg til Trump.

- Russland kan ha visst om kjemisk angrep

Pressen fikk anledning til å stille spørsmål etter seansen, og det var selvsagt opptatt av forholdet til Russland. Trump sa blant annet det var mulig at Russland visste om det antatte kjemiske angrepet i Syria forrige uke, der over 80 ble drept.

- Det er mulig, men usannsynlig. Jeg vil gjerne tro at de ikke visste, men det kan de ha gjort. Det er mulig. General Mathis (forsvarsministeren, journ. anm) kikker på det med forsvarsdepartementet. Det er skuffende å se, uansett hvem som gjør det. Det er forferdelig og voldelig. Det finnes ikke noe verre syn enn døde barn, og det burde ikke være lov. Det er en slakter. Jeg er ikke i tvil om at vi gjorde det rette, sier Trump.

Videre sa han at «USA kommer ikke overens med Russland overhodet.» akkurat nå.

- Det vi gjør er defensivt. Vi vil ikke ha noen ny kald krig eller våpenkappløp. En viktig faktor for dialog med Russland er styrke og samarbeid. Vi må finne måter å ha et forhold til Russland på, sier Stoltenberg.


I SENTRUM: Et stort internasjonalt pressekorps i tillegg til topper i Trump-administrasjonen var til stede på kveldens pressekonferanse. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
Vis mer

Han dro også fram sine erfaringer som norsk politiker, og hvordan vi som naboland til Russland, klarte å få til et naboskap ved politisk dialog og avtaler.

Forberedt

- Har du tatt imot noen råd fra andre statsledere i Nato, som har møtt Trump allerede? spurte Dagbladet Nato-generalsekretæren i går.

- Nei, jeg har ikke tatt imot noen spesielle råd. Det å forberede seg til dette møtet, er som å forberede seg til andre møter med tidligere amerikanske presidenter. Det handler om å gå gjennom dagsordenen vi skal drøfte, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Han avviser at det er annerledes å forholde seg til en president som har vist seg som svært uforutsigbar. I lang tid har Trump vært svært negativ til at USA skulle blande seg inn i borgerkrigen i Syria, men i forrige uke snudde han plutselig og beordret et bombeangrep.

Det tredje viktige temaet er forholdet til Russland. Mens Stoltenberg besøker Trump, er Tillerson på besøk i Russland.

- Jeg tror veldig på ideen om dialog og forsvar. Vi må ha en sterk forsvarsallianse og samtidig politisk dialog med Russland, sier Stoltenberg.

Russland-krise

Trump står samtidig som møte midt i en av sine største politiske og diplomatiske kriser.

Kjernen i konflikten den siste uka har vært antatt bruk av kjemiske våpen i Syria. USA sendte missiler mot en syrisk flybase etter det de er sikre på er et angrep med kjemiske våpen fra president Bashar al-Assad. Over 80 mennesker ble drept i angrepet mot byen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen. Russland, som er Assads viktigste allierte, reagerte med harme.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov anklaget i dag USA for å ha opptrappet konflikten med å sende missiler.

Han sier videre at de vil gjøre en innsats for å bli enige om enkelte spørsmål og å få et mindre kjølig forhold.

- Det er enkelte problemer som er blitt arvet som tidsinnstilte bomber fra den tidligere administrasjonen, Obama-administrasjonen, sa Lavrov.

De er imidlertid like fullt uenige i Syria. Trump har nå en uttalt politikk på at de ikke lenger ønsker Assad ved makta.

Saken oppdateres

Wednesday, April 12th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments