(Finansavisen): – Kjerneoppgaven for oss er å få den markedseksponeringen som fondet vil ha, og gjøre det så billig som mulig, sier Geir Øivind Nygård, til Finansavisen i dag.
Siden nyttår er han investeringsdirektør for Markedseksponering i Norges Bank Investment Management (NBIM). Han forvalter deler av Oljefondet og 70 prosent av porteføljen på 7.450 milliarder kroner direkte.
Den effektive veien
Hans del av oppdraget handler om ting som mulig økt aksjeandel, rebalansering av fondet, ulike allokeringsbeslutninger, rebalansering av indekser, og reinvestering av dividende og kuponger.
– Vi har en startportefølje, og et sted vi ønsker å komme. Og så er det hvilke handler vi gjør for å komme dit så billig så mulig, sier Nygård til avisen.
– Egentlig prøver vi å redusere hvor mye vi handler så mye som mulig. Det er det som er optimeringsoppgaven, legger han til.
Dessuten skal NBIM prøve å oppnå litt meravkastning gjennom ulike strategier, skriver avisen.
Lavere kostnader, men…
Kostnadene ved å kjøpe aksjer for et gitt beløp har gått ned. Men det betyr ikke at det er mindre viktig å gjøre transaksjonene så billige som mulig, mener Nygård.
– Vi har redusert handlekostnadene de siste årene, men likevel ser vi at det koster mer å handle i størrelse. Jeg vil si at gitt at fondet er blitt større, er det minst like viktig og kanskje enda viktigere enn det har vært å handle billig, sier han.
– Gitt størrelsen på fondet, er det ofte veldig store størrelser på kjøpene. Du kan ikke gå ut og kreve likviditet med en gang, men må ofte ut og være langsiktig og finne den naturlige motparten. Det handler om å finne det ut uten å slippe ut for mye informasjon, sier han til Finansavisen.
- Vi vil minimere fotavtrykket, men samtidig komme i kontakt med de rette på andre siden av handelen, legger han til.
Flere økonominyheter
Nyheter sender disse aksjene ned på Oslo Børs
Norwegian trenger 1 milliard kroner