(Dagbladet): Forrige uke ble Magnus Vartdal (22) svenn i våpensmedlauget i «Anno» på NRK, og etter to uker med mye hardt arbeid klarte han denne uka å oppnå den gjeve mestertittelen.
Selv om Vartdal, som til vanlig er smedlærlig i ei smie på Dovre, lykkes med mesterstykket, ble triumfen svært kortvarig for 22-åringen.
Onsdag valgte meddeltaker Linn Elise Rølvåg (33) ham nemlig til førsteduellant, og i fredagens episode måtte han møte andreduellant Per Midtstue Jensen (27) til fekteduell.
Dét gikk langt ifra som planlagt for Vartdal.
- Jeg gikk jo inn i duellen med ganske høy selvtillit. Jeg tenkte at dette var noe som skulle gå veldig bra, og at det var jeg som skulle komme best ut av det, sier han til Dagbladet.
- Føltes som en drøm
I duellen fikk nemlig andreduellant Jensen raskt overtaket, og han fikk inn hele fire treff før Vartdal fikk inn sitt første. Selv om det da virket som om 22-åringen hadde begynt å få teken, ble det ene treffet hans fulgt av fem nye treff fra motstanderen.
Jensen hadde allerede prøvd fekting under «Anno»-oppholdet, da han slo ut Ove Ravn Hansen (49) for to uker siden.
I dag beskriver Magnus Vartdal fekteduellen mot Jensen som et slags vond drøm.
- Duellen startet veldig brått, jeg og Per stormet på en måte rett på hverandre. Det føltes som en drøm der man prøver å gjøre noe, men hvor man ikke klarer det -uansett hvor mye og hvor hardt man prøver, sier han.
- Det var mange ganger jeg var helt sikker på at jeg fikk inn treff på Per, men så traff han meg først hele tiden likevel. Det gikk ikke, rett og slett, legger han til.
Overraskende tap
Da stillinga stod 9-1 i Jensens favør, fikk Vartdal endelig inn sitt andre – og siste – treff. Underveis prøvde han sitt beste for å mestre fektinga, men ingenting hjalp:
- Skal jeg bruke ett ord for å beskrive duellen så er det «frustrerende»! Jeg kunne se på Per at han fort begynte å bli sliten, selv om han tok ifra. Så jeg tenkte at jeg kunne begynne å ta ham igjen, men så fortsatte det bare i hans favør likevel. Uansett hvor mye jeg prøvde og hvor mye energi jeg hadde igjen, så gikk det ikke.
Selv om Per Midtstue Jensen tok en overlegen seier i fekteduellen, beskriver ikke Vartdal tapet som et nederlag. I dag ser han på opplevelsen med et smil.
- Jeg syntes ikke det var flaut, men på en måte virka det så rart. For jeg hadde stått på med alt annet, kjørt på hele tiden og gjort arbeidet bra, og så kom det der, hvor jeg mislyktes helt og ble rundkjørt så mye. Det var veldig overraskende. Jeg innså ganske fort at det å fekte ikke var helt min greie, hehe.
- Tungt og surt
Dermed var Magnus Vartdals «Anno»-opphold over, et knapt døgn etter at han kunne juble over mestertittelen. Han legger ikke skjul på at den brå overgangen var bitter.
- Det var helt grusomt, egentlig. Det å få den mestertittelen, det var jo to uker med ekstremt hardt arbeid. Og så dagen etter å ha klart det,, så mistet jeg det plutselig helt uten videre. Det var tungt. Og det var surt, innrømmer han.
Som smedlærling har Vartdal vært en ressurs i 2016-utgaven av 1537, men også en sterk konkurrent for de andre «Anno»-deltakerne.
- Jeg begynte å tenke på om det var noe jeg kunne ha gjort annerledes, men det er rett og slett sånn spillet er. Det er et spill. Det å framstå som veldig dyktig er kanskje ikke alltid en fordel i en sånn situasjon som førsteduellantvalget, påpeker 22-åringen.
- Hvordan føltes det at Linn Elise Rølvåg valgte deg til førsteduellant like etter at du ble mester?
- Jeg ble ikke sur på Linn Elise for at hun valgte meg, ikke i det hele tatt. Det var jo veldig surt med den kjipe overgangen fra mestertittel til duelltap, men man må jo tenke på situasjonen som det den er – et spill, understreker han.
Magnus Vartdal legger til at han gjerne skulle ha prøvd seg i turneringen framfor å bli valgt til førsteduellant, fordi han på den måten kunne ha reddet seg unna fekteduellen.
- Jeg kunne gjort det veldig bra i turneringen, men jeg fikk jo ikke sjansen til å gjøre det. Men det hadde kanskje gått som det gjorde uansett, med tanke på at jeg ble så grusa, avslutter han lattermildt.