(Dagbladet): Etter alt å dømme vedtar Arbeiderpartiets landsmøte i ettermiddag et kompromiss som skal føre til mindre bruk av midlertidige oppholdstillatelser for enslige mindreårige asylsøkere.
Ap vil ikke endre dagens lovverk, men vil gå inn for en praksisendring.
Stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp) er kritisk til Ap-forslaget.
- Ap sender nå ut signal om at landets største parti går inn for en mindre streng innvandringspolitikk, akkurat som de gjorde for to år siden. Det er sterkt beklagelig at de ikke har lært av feilen de gjorde da, sier Njåstad, som leder Stortingets kommunal- og forvaltningskomite.
Han viser til landsmøtet i 2015, da Ap-leder Jonas Gahr Støre tok til orde for at Norge burde ta i mot 10 000 kvoteflyktninger.
Frykter flere asylsøkere
I ettertid har Frp gitt Støre noe av skylda for at Norge senere samme år opplevde en rekordtilstrømming av asylsøkere.
Nå frykter Frp at Ap-landsmøtet kan føre til at flere asylsøkere kommer til Norge igjen.
«Det er innenfor dagens lovgivning behov for å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen», heter det i det siste programutkastet som Ap etter alt å dømme vedtar lørdag ettermiddag.
- I realiteten betyr vedtaket deres ingenting så lenge de ikke er i regjering, men signalet betyr noe. De undervurderer signaleffekten landsmøtet har ut i den store verden, sier Njåstad.
Ap-leder Jonas Gahr Støre la hele sin politiske tyngde i en tydelig advarsel til sine partifeller fra talerstolen i går.
Tror ikke det har noe å si
Der ga han regjeringens praksis skylda for den alvorlige situasjonen for enslige mindreårige flyktninger i Norge, og formante partifellene til å ikke gå inn for lovendringer.
Standpunktet ble forklart med at menneskesmuglere «fulgte regelverket med lupe» på jakt etter smutthull.
Njåstad tror ikke forskjellen mellom en lovendring og en praksisendring har noe å si for signaleffekten.
- Det tror jeg går på det samme. Ut i verden leser man at nå det største partiet i landet går i en mildere retning i asylpoltiikken, sier Njåstad.
Innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås i Arbeiderpartiet mener Frp overdramatiserer signaleffekten kraftig.
Han er godt fornøyd med kompromisset som redaksjonskomiteen i partiet har foreslått.
- Dette går det rett og slett ikke an å ta seriøst, sier Lauvås om Frp-utspillet.