(Dagbladet): Saken om de britiske foreldrene Chris Gard og Connie Yates, som lenge har kjempet mot rettssystemet for at den ti måneder gamle dødssyke sønnen deres, Charlie Gard, skulle få eksperimentell behandling, har vekket stor oppmerksomhet i både britiske og utenlandske medier.
Det hvite hus har tatt kontakt
Avisartiklene og TV-innslagene har nå nådd helt inn til Det hvite hus.
«Hvis vi kan hjelpe lille #CharlieGard, for våre venner i Storbritannia og paven, så vil vi være glade for å gjøre det», tvitret Trump mandag.
Formodentlig er bakgrunnen for Trumps tweet at foreldrene til den lille gutten ville at han skulle bli sendt til USA, hvor han kunne få eksperimentell behandling.
– Selv om presidenten selv ikke har snakket med familien, han ønsker ikke å presse dem, har medlemmer av administrasjon snakket med familien i telefonsamtaler arrangert av den britiske regjeringen. Presidenten prøver bare å være hjelpsom, dersom det i det hele tatt er mulig, sier pressetalskvinne for Det hvite hus, Helen Aguirre Ferre, ifølge ABC News.
Fikk nei av EMK
Charlie lider av en sjelden gensykdom og har hjerneskade. Tilstanden stjeler energi fra musklene og organene hans. Han trenger hjelp til å puste og det er dermed maskiner som holder ham i live.
Spesialister ved Great Ormond Street-sykehuset, der Charlie ligger i respirator, mente at den eksperimentelle behandlingen ikke ville virke.
Foreldrene tok dermed saken inn for rettsvesenet, men britiske dommere konkluderte med at dette ikke var til det beste med barnet. Også høyesterett avviste familiens anke.
Den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMK) krevde at Storbritannia holdt liv i den syke babyen, men i forrige uke ble det avgjort at EMK ikke ville gripe inn i saken.
Og med avgjørelsene fra EMK og det britiske rettsvesenet er det trolig lite Trump kan får gjort for Charlie.
Støtte fra paven
Søndag ga også pave Frans uttrykk for at han hadde latt seg berøre av saken. I en pressemelding fra Vatikanets pressekontor gir paven uttrykk for at han håper foreldrene får mulighet til å gjøre alt som står i deres makt for å behandle Charlie.
I pressemeldingen heter det at paven «følger saken om lille Charlie Gard med medfølelse og tristhet og uttrykker sin nærhet til foreldrene. Han ber om at deres ønske om å følge og behandle deres barn til siste slutt, ikke blir ignorert».
Fredag i forrige uke skulle respiratoren som holder liv i Charlie etter planen skrus av, og foreldrene fikk beskjed om at de ikke fikk lov til å ta med seg sønnen hjem for å tilbringe en siste natt med ham der.
– Vårt siste ønske var at hvis alt gikk imot oss, og vi har hatt denne samtalen mange ganger, om vi da kunne ta vår lille sønn gjem der han hører hjemme for å dø. Og så får vi ikke lov, sa faren da.
Men legene bestemte fredag at foreldrene skal få noen dager til sammen med sønnen.
– Sammen med Charlies foreldre vil vi få på plass en plan for pleien av ham og for å gi dem mer tid sammen som en familie, heter det i en uttalelse fra sykehuset.
Ikke gitt opp
Hvor lang tid de tre får sammen, og når respiratoren etter planen skal skrus av, er foreløpig ikke kjent.
Men den lille familien har øyensynlig ikke gitt opp. I en post lagt ut på instagram-profilen «charliesfight» natt til tirsdag, adressert til Storbritannias statsminister Theresa May og leder av Labour, Jeremy Corbyn, skriver foreldrene:
– Gjør det rette! Det hvite hus lyttet. Vatikanet lyttet. Hvorfor vil ikke dere?