(Dagbladet): Værgudene har ikke vært i godlune siden de første av 45 000 festivalgjester strømmet inn på Roskilde-campingen lørdag. Selve festivalprogrammet starter i morgen, men mange unge er tidlig ute og setter av hele uka til festivalen.
Med 80 000 solgte billetter er den 47. Roskilde-festivalen utsolgt, og tilstrømmingen ventes å øke fram til det braker løs med artister som Foo Fighters, The Weeknd, Arcade Fire og Solange.
Allerede fra de første teltpluggene ble slått ned i gjørma begynte klagene å komme, både direkte til festivalen og på Facebook-siden deres. Blant annet ble det klaget på trafikkavviklingen og at en del av gjestene måtte flytte seg fra et teltområde på campingen som ikke var åpnet.
Curlingforeldre
«De burde have mere styr over antal pladser på campingområdet og antal besøgende, så man ikke skal stå midnat med alt sit grej uden udsigt til relativt fast grund under teltet….», er det en som skriver.
Og det er ikke bare festivaldeltakerne som klager. Også foreldrene deres engasjerer seg på vegne av sine barn.
«Mange unge mennesker, incl. min datter, har ligget i kø i 24 timer inden start kl 16 i dag. De løber som alle andre, finder et sted at campere, for herefter å bli forvist sammen med 500 andre fra området, grundet brandsikkerhed. Ingen skiltning overhovedet. Nu har de intet sted at være (…) De er våde og frysende og det er bare ikke i orden!», skriver en foresatt ifølge avisa BT.
Dette har fått Roskilde-fans til å reagere:
«At curlingforældre ikke forstår, at deres børn ikke er på kurophold gør ikke at Roskilde skal have mindre end 5-stjerner. Hvis jeres lortebørn ikke kan læse et kort og tage regntøj på, skulle de måske have været blevet hjemme.»
«Jeg dukker op torsdag og “regner” med at ikke blive ramt af en eneste dråbe ellers kommer min mor nok til at skrive til jer», er en annen, mer humoristisk kommentar.
- Ikke overbeskyttende
Den danske avisen BT har pratet med en tenåringsmamma som får ramsalt kritikk for sitt «beskyttende» innlegg på Facebook-siden til Roskildefestivalen.
Hun nekter for at hun er en «overbeskyttende curlingmamma».
- Det har aldri vært sånn at jeg har kjørt mine barn til alt mulig, og jeg synes ikke at jeg er overbeskyttende. Det er imidlertid ingen tvil om at jeg ser på det som mitt ansvar å passe på barna mine fram til de er 18 år, sier hun til BT.
Mora har selv vært på Roskildefestivalen som ung, og oppfordret datteren til å dra, forteller hun. Hensikten med innlegget på Facebook var å gjøre festivalen klar over at området var dårlig skiltet, men hun erkjenner overfor avisen at hun nok var litt rask på avtrekkeren.
- Jeg ville at datteren min skulle ha en god start på festivalen. Den oppmerksomheten innlegget har fått hadde jeg aldri drømt om.
For lite selvstendige
Roskildefestivalens pressekontakt Christina Bilde bekrefter at det er en tendens de senere årene at foreldre klager mer på vegne av sine barn.
- Vi ser oftere enn vi gjorde for fem-ti år siden at foreldre forsøker å gå inn og hjelpe sine barn. Vi ser også at ungene ber om hjelp til ting de tidligere klarte selv, sier hun til DR.
Selv om hun tror de fleste gjør det i god mening, oppfordres foreldrene til å la være å blande seg. Bilde mener de unge heller bør henvende seg direkte til festivalen hvis det skulle være noe, og at de trenger å bli mer selvstendige.
- Noen av infosenterene våre blir ringt opp fordi foreldrene ikke har hørt noe fra ungene deres, og vil være sikker på at de har det bra. Det kan vi ikke hjelpe hver enkelt med. Så vi pleier å si at dersom foreldrene ikke har hørt noe, så har de det bra, men bare ikke har tenkt på å ringe hjem, sier Bilde.
En av Facebook-debattantene oppsummerer det slik:
«Mine børn fryser, de er indimellem våde og de har tømmermænd -kort sagt, alt er som jeg selv oplevede det i 80′erne: En berusende cocktail af musik, frihed, camping og fest. TAK ROSKILDE !»