Folk lurer på hvordan Bjørgen hadde gjort det i herreklassen. Dette er svaret

(Dagbladet): Etter en forsesong preget av belastningsskader hvor Marit Bjørgens comeback ble utsatt og utsatt etter svangerskapet, presterte Rognes-jenta uvanlig ustabilt før jul. Men etter at hun la inn en solid treningsperiode da rivalene knivet i Tour de Ski, har Bjørgen vært i en egen klasse.

Etter jul har hun kanskje vært mer suveren enn noensinne. I VM i Lahti vant hun fire VM-gull, og på tremila i Holmenkollen stakk hun ifra konkurrentene nesten før rennet var i gang. Den overlegne seieren minnet mye om måten Therese Johaug vant på i Holmenkollen i fjor.

I fjor hadde svenske Expressen en stor avstemning hvor de spurte om Johaug burde konkurrere mot herrene i stedet for mot kvinnene. 44 prosent svarte ja på at Johaug burde få prøve seg mot det motsatte kjønn, i kjølvannet av utklassingsseieren på tremila i Holmenkollen i fjor.

Da Marit Bjørgen kopierte bragden og vant nesten like suverent på søndagens tremil samme sted, dukket spørsmålet opp på nytt i sosiale medier: Hvordan hadde egentlig Bjørgen gjort det om hun fikk prøve seg i herreklassen?


VANT IGJEN: Bortsett fra sprint vinner Marit Bjørgen alt hun stiller opp i for tiden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vis mer

Fra før vet vi at Johaug i rene motbakker – enten motbakkeløp eller i selve monsterbakken i Val di Fiemme – plasserer seg i det øvre sjiktet i herreklassen. I Alpe Cermis-bakken i fjor slo hun Didrik Tønseth med 20 sekunder på en tung dag for Tønseth.

Nærmest i motbakker

Johaug var samtidig bare drøye 20 sekunder bak Petter Northug og Aleksej Poltoranin, som kjempet om topplasseringer i sammendraget. Opp til Sundby var det 1.30 minutter i bakken, som Johaug brukte 18.49 minutter på å bestige. I år var Heidi Weng drøye to minutter bak Sundby i den samme kraftanstrengelsen.

Forskjellen er imidlertid enorm på rene oppoverbakker, hvor det er en fordel å være lett, og på å gå i kuperte løyper, hvor herrenes muskelkraft er en betydelig større fordel. Derfor hadde Bjørgen, naturligvis, vært sjanseløs mot herrene i en kupert løype som i Holmenkollen:

Søndag vant Rognes-jenta tremila på tiden 1.22.59. Da Martin Johnsrud Sundby passerte 30 kilometer på lørdag, viste klokka 1.13.50. Sist av herrene var Thomas Hjalmar Westgård, som er norsk, men konkurrerer for Irland, med tiden 1.23.29. Canadieren Russell Kennedy var nest sist i herreklassen og passerte to sekunder foran Bjørgen, på tiden 1.22.57.

Kampen om å unngå sisteplassen

Men da hadde altså Westgård og Kennedy to mil igjen, der Bjørgen gikk jublende i mål. Etter 50 kilometer vant Sundby på 2.02.59, mens Kennedy havnet sist 20 minutter bak med tiden 2.23.16. Av profilerte langrennsløpere ble nr. 4 på VM-femmila, Andrew Musgrave, slått med 14 minutter totalt av Sundby.

I regnestykket må det naturligvis tas nødvendige forbehold om at forholdene kan variere stort fra dag til dag. Sundbys vinnertid i år var seks minutter raskere enn i fjor. Bjørgens vinnertid i år var knappe tre minutter raskere enn det Johaug vant på i fjor.

Men uansett hvordan man vrir og vender på det: Selv om Bjørgen ledet komfortabelt og ikke gikk maksimalt inn mot mål, er det urealistisk å tro at hun kunne ha slått noen av herrene i verdenscupen.

Johaug vs Bjørgen

Mange lurer på hvordan duellen mellom Johaug og Bjørgen vil bli neste år, hvis førstnevnte unngår forlengelse av straffen etter CAS-høringen. På tremila i Holmenkollen i fjor var 28-åringen fra Dalsbygda hele 3.46 minutter foran toer Ingvild Flugstad Østberg, mens Bjørgen triumferte 2.05 minutter foran Krista Pärmäkoski på søndag.

I fjor vant Johaug på tiden 1.24.55. Da Martin Johnsrud Sundby og tetgruppa passerte 30 kilometer, var ledertiden 1.17.36. Johaug var altså flere minutter nærmere Sundby etter tre mil enn det Bjørgen var i samme løype i år. Mulige variasjoner i forholdene gjør imidlertid dette svært vanskelig å sammenligne.

Tidenes største seiersmargin på Kollen-femmila på herresiden er for øvrig 5.22 minutter. Det skjedde under helt andre forutsetninger da Thomas Magnusson vant i 1977 foran Ivar Formo. Johaug var lenge i rute til å tukte denne rekorden i fjor, men tapte litt på de siste kilometerne da Flugstad Østberg rykket fra forfølgergruppa.

Bjørgen forbereder seg nå til å gå verdenscupavslutningen i Quebec. Neste sesong er det OL i Pyeongchang. Da kan Rognes-jenta passere Ole Einar Bjørndalen og bli tidenes mestvinnende olympier – uavhengig av kjønn.

Tuesday, March 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments