(Dagbladet): Intetanende turister går med veska over skulderen. Plutselig oppdager de at de bare har skulderreima tilbake. Sakseligaene har slått til igjen. Og flere norske turister er allerede rammet av den frekke tyverimetoden i sommer.
— Den siste tida har vi fått innrapportert flere tyverier der reimene på vesker kuttes. Altså er «saksetyver» på ferde ute i Europa. Dette er verdt å være oppmerksom på, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring.
— Det er viktig å være klar over at dette skjer og at man tar forholdsregler deretter. Vi får rapporter om nordmenn som går med veskene sine over skulderen, og plutselig opplever at de bare har remmen hengende over skuldrene. Kanskje smart å ikke ha alle penger og kort på ett sted for da er man jo ekstra utsatt. Og bruk gjerne safene på hotellet, sier Vennesland.
Les mer: Klar for verdens største flyplass. Her skal 100 millioner reise hvert år.
Dette jakter de på
Bruker du dyre vesker (eller kopier av disse) lyser det turist og penger lang veg. Bruk derfor gjerne en velbrukt veske og billig og vær fremfor alt varsom med hva du legger i den.
Unngå også å bruke dyre klokker, smykker og øredobber når du ferdes i turiststrøkene.
Sakseligaen er også på jakt etter innhold i ryggsekker. De følger med i butikkene og ser turister legge lommeboka i sekken etter avsluttet handel. Ute på gata følger de etter ryggsekkbærerne, og klipper hull i sekken din når du minst aner det.
De sender deretter lommeboka, mobiltelefonen eller kameraet ditt raskt over i andres hender, slik at de ved eventuell politikonfrontasjon og ransaking kan bevise at de ikke har dine eiendeler på seg.
Lommetjuvene
— Sommer er høytid for lommetyverier, og metodene blir mer og mer utspekulert. Ofte går det så fort og er så frekt at folk ikke innser graden av frekkheten før det er for sent.
Lommetyvene arbeider ofte alene, men det er stadig mer vanlig at to til fem samarbeider, og det skjer oftest i kø og trengsel, sier Emma Elisabeth Vennesland.
— Folk avledes ved skubbing eller at man får en dytt. I sekundene etterpå utføres tyveriene presist og lynraskt. Profesjonalitet er et stikkord. Det betyr at vi må møte dette med større årvåkenhet og passe ekstra godt på eiendelene våre, sier Vennesland.
Stress og dårlig oversikt
— Er det spesielle situasjoner de reisende skal passe seg for?
— Når svært mange mennesker forflytter seg samtidig, og tar tog, buss eller fly, skaper det ofte uoversiktlige situasjoner hvor både lommetyver og tyver som stjeler på impuls kan boltre seg. Mange som forflytter seg er stresset, har mye bagasje med høy verdi og i tillegg kanskje små barn å passe på. Det er uunngåelig at det ikke oppstår situasjoner hvor man ikke har fullstendig oversikt over tingene sine. Dette letter «jobben» til tyvene. Lommetyvene er ekstra aktive på dager der det kryr av folk, og en går i kø hele dagen. Da faller konsentrasjonen, og folk reagerer ikke på skubbing, noe lommetyvene spekulerer i. På slike dager er det ekstra viktig å være observante, råder Vennesland.
Les mer: UD advarer nordmenn på utenlandsreise
Dette får du igjen
Du bør ikke under noen omstendighet dra på ferie uten reiseforsikring som dekker alle i familien. Du kan velge forsikring for en enkeltreise, eller en helårsforsikring som gjelder for reiser inntil et visst antall dager.
Vanligvis 60-75 dager. For lengre reiser må du ha en spesiell forsikring. Dersom du betaler med enn 50 prosent av reisen med kredittkort vil du ofte få en gratis reiseforsikring fra kortutstederen.
— Tjuveri er dekket under reiseforskringen. Det er en dekning som heter reisegodsforsikring, som hos oss dekker reisegods/bagasje med inntil kr 30.000 kroner (60.000 for familie) for en standard dekning, sier Vennesland.
— Penger dekkes med inntil 3.000 pr person (inntil 6.000 kroner pr familie) pr skadetilfelle.
I 2016 ble det meldt inn totalt 101.646 tyverier til forsikringsselskapene på reiseforsikringen, og det ble utbetalt 329,5 millioner kroner i erstatning.