Finnmarkingene raser mot DAB: – Radioen her er som et blinklys, den faller ut hele tida

FINNMARK (Dagbladet): – Det er nok mange svarte områder her oppe. Folk gjør narr av den DAB-omlegginga, sier Kjell Vidar Ryeng (69).

Pensjonisten jobber i vintersesongen som sjåfør i områdene rundt Kirkenes, og har den siste tida kjørt alt fra flyktninger fra Storskog til turister som skal besøke Finnmarksvidda. Han mener imidlertid den norske omlegginga til DAB-radio er helt ute på viddene.

- På hytta i Øvre Pasvik får jeg bare inn DAB-kanaler på én eneste plass, og flytter jeg radioen, faller hele systemet ut og jeg må ta med radioen til byen og stille den om, sukker han og legger til:

- Det er en sikkerhetsrisiko. Det er viktig med meldinger om alvorlige hendelser eller om veiene er stengte, spesielt på hytta.

Finnmark siste DAB-fylke

11. januar startet Norge, som første land i verden, med en tvungen omlegging fra tradisjonell FM-radio til digital DAB-radio. Nordland var første fylke hvor FM-signalene ble stengt og radiolytterne måtte ha DAB-radio for å få inn NRK og riksdekkende kanaler. Omlegginga førte til telefonstorm hos NRK.

8. februar ble FM-signalene til NRK skrudd av i Trøndelag og Møre og Romsdal, og deretter skal fylke etter fylke stenge FM-nettet til fordel for DAB.

De finnmarkingene Dagbladet møter, tror ikke dekningen vil være god nok når Finnmark, som siste fylke ut, skal over på DAB i desember.

- Nå er DAB-nettet halvferdig utbygd og vi får et halvferdig produkt. De skal jobbe hardt om de skal få dekning før FM slukkes i Finnmark. Jeg har ikke noe tro på at de får det til, sier Ryeng.


SKEPTISK: Kjell Vidar Ryeng (69) tror ikke Finnmark vil ha god nok DAB-dekning når FM-signalene stenger i desember. Foto: Gabrielle Graatrud / Dagbladet
Vis mer

Ikke bra nok FM-nett heller

Ryeng forteller at heller ikke FM-dekninga i området er god nok, og at han derfor ofte velger å lytte til finske radiokanaler.

- De har sterke sendere og rekker helt hit, de har mer pålitelig værmelding også, mener han.

- Radioen her er som et blinklys, den faller ut hele tida, sier han og ser på displayet som viser NRK P1, men mener DAB-dekninga er enda verre.

Han får støtte av Anita Larsen (49) som Dagbladet møter på en vei like bak Kirkenes sentrum, og som nylig kjøpe nye bil med både DAB- og FM-radio.

- I byen er dekninga grei, men i utkanten detter signalene ut, sier hun og forteller at folk i området er oppgitte over tvangsomleggingen til ny radiohverdag.

- Det er en ekstra utgift for mange å kjøpe ny DAB-radio både hjemme og til bilen. Og det virker helt unødvendig å gjøre det, når det ikke blir bedre radiodekning med DAB-radio. Folk skjønner ikke vitsen, sier hun.


INGEN VITS: – Folk skjønner ikke vitsen med DAB-omlegginga, sier Anita Larsen (49). Hun mener radiobyttet er både unødvendig og dyrt. Foto: Gabrielle Graatrud / Dagbladet
Vis mer

- Mye skurring

Også andre deler av Finnmark er de skeptiske til omlegginga.

- Det er mye skurring! Det er bra inne i Hammerfest, men inne i landet er det vanskelig. På Forsøl for eksempel (en fiskebygd i Finnmark journ.anm) faller signalene alltid ut, sier bussjåfør Yngve Isaksen (59) som hører på DAB-kanalen P1+, eller i alle fall forsøker å høre på den, på sin rute fra Alta til Hammerfest.

- Jeg liker P1+ fordi de spiller forskjellig musikk som passer for alle. Men det er ikke gode forhold her, i alle fall ikke for oss som farter over veiene. Signalene detter ut i tunnelene. Men det er verst for skipsfarten, om noen er i nød og ikke får inn radio, kan det bli problemer, sier han men legger til.

- De gangene signalene faller ut, gjetter jeg hva de sier. Jeg hører jo mye på radio, og vet jo hva de prater om.


MYE SKURR: Bussjåfør Yngve Isaksen (59) liker å høre på P1 +, men forteller at radiosignalene faller ut flere ganger på hans faste fem timer lange Finnmarksruta til Hammerfest. Foto: Gabrielle Graatrud / Dagbladet
Vis mer

Få folk fører til dårligere dekning

NAF har bedt sine medlemmer å melde fra om hvor de opplevde dårlig DAB-dekning, og bilorganisasjonen har laget et kart som viste hvilke steder medlemmene rapporterer om dårlige DAB-signaler.

Radiosignalene distribueres i to ulike DAB-nett, et for de kommersielle kanalene med et krav om minimum 90 prosents dekning, og en regionblokk med de fleste av NRKs kanaler og krav om 99,5 prosents dekning. Der det bor lite folk vil ikke dekningsgraden være like høy.

Ifølge dekningskartene til Digitalradio Norge – som eies av NRK og P4, og jobber for en smidig overgang fra analog til digital radio – er Finnmark også det fylket med flest såkalte dekningshull for både kommersielle kanaler og NRK.

Lover flere sendere

Øyvind Vasaasen, avdelingsdirektør i NRK, avviser imidlertid at radiodekningen i Finnmark er for dårlig.

- NRKs DAB-sendernett dekker allerede Finnmark godt, men sendernettet til de kommersielle kanalene har mindre dekning. Dette er en forskjell det er viktig å være oppmerksom på, skriver han i en epost til Dagbladet.

Han forteller at de jobber med å få dekning opp til FM-nettet skal slukkes i desember.

- I løpet av våren og forsommeren, altså i god tid før slukking, kommer NRK til å sette opp flere sendere langs fylkesvei 885 Svanvik – Nyrud, i Mehamn og ved Lopphavet. Langs strekningen Karasjok – Tana Bru (E6) har NRK nettopp fått de to siste senderne på plass, så nå er DAB-dekningen svært god hele veien, mens FM er til dels fraværende der.

Ber folk melde inn

NRK vurderer fortløpende videre utbygging av DAB-sendernettet og skriver at det vil bli etablert en DAB-sender i Pasvikdalen.

- I tillegg til å bygge ut der folk bor, har NRK prioritert god dekning langs alle veier. Men NRK vil gjerne ha tilbakemelding om steder der folk opplever manglende dekning, skriver han.

I januar førte et kabelbrudd i Finnmark til at både DAB- og telefonnettet falt ned, og kulturminister Linda Hofstad Helleland sa selv offentlig at bruddet i fibernettet var «uakseptabelt». Nå skal en reserveløsning være på plass.


FØRST UT: Lytterne i Nordland ble verdens første heldigitale radiobrukere da det riksdekkende FM-nettet ble slått av til fordel for DAB +
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Vis mer
Friday, February 17th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments