President Recep Tayyip Erdogan fortsetter å ensrette samfunnet i Tyrkia etter sin egen, autoritære smak.
Turen hadde i går kommet for å ta et oppgjør i domstolene med landets eldste avis, Cumhuriyet. 17 journalister, redaktører og andre ledere i avisa, noen av landets beste penner, står tiltalt i Istanbul for å ha hjulpet terroristiske organisasjoner.
Cumhuriyet, grunnlagt i 1924 av folk i kretsen rundt «landsfaderen», Mustafa Kemal «Atatürk», er et flaggskip i tyrkisk presse og en standhaftig refser av den stadig mer autoritære statssjefen. Politisk står avisa nær Republikansk Folkeparti (CHP), det største opposisjonspartiet, som nærmest er sosialdemokratisk og ble grunnlagt av «Atatürk».
Tidligere sjefredaktør Can Dündar, en av de tiltalte, som nå lever i landsflukt i Tyskland, vakte raseri fra Erdogan da han i 2014 avslørte hvordan tyrkisk etterretningstjeneste forsynte islamistiske opprørere i Syria med våpen. Nå anklages medarbeiderne i avisa for å ha hjulpet det forbudte Kurdistans Arbeiderparti (PKK), den muslimske predikanten Fetullah Gülen og hans bevegelse, samt den bittelille gruppa på ytre venstre ved navn DHKP-C. Påtalemakta ber om fra sju og et halvt til 43 års fengsel for de tiltalte.
Dette ses av så godt som alle uavhengige iakttakere som enda et ledd i den omfattende heksejakta fra Erdogan på alle meningsmotstandere etter det mislykte forsøket på statskupp 15. juli 2015. I etterkant er 167 journalister arrestert. Tyrkia står nå på 155. plass blant 180 land når det gjelder pressefrihet på ei liste utarbeidet av Reportere Uten Grenser.
Tidligere denne måneden ble ti menneskerettsforkjempere arrestert, deri en svenske og en tysker og landdirektøren for Amnesty i Tyrkia, Idil Eser.
Erdogan har fått fordømmelser fra omtrent alle europeiske land, fra EU og fra Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE). OSSE har sendt sin nye representant for frihet i media Harlem Désir til Tyrkia for å følge rettergangen mot medarbeiderne i Cumhuriyet. Flere utenlandske og internasjonale organisasjoner vil også ha sine observatører til stede.
Kommentar
President Erdogan ser mer og mer ut til å lukke ørene for hva utlandet sier og leder landet i stadig mer eneveldig retning. Men opposisjonen har igjen løftet hodet. Partiet CHP fikk med seg tjue tusen mennesker i en 45 mil lang marsj fra Ankara til Istanbul for rettferdighet tidligere denne måneden. De marsjerte til fengselet hvor deres parlamentsmedlem Enis Berberoglu sitter med en dom på 25 års fengsel. Han er dømt for å ha røpet «statshemmeligheter». Han skal ha overlevert et video-opptak som viser at etterretningstjenesten frakter våpen inn i Syria til Dündar og Cumhuriyet.